Film / seriál

Malý veľký film – Fighter

Malý veľký film – Fighter
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Čakali by ste v dánskej produkcii kung-fu súboje ako vystrihnuté z ázijských veľkofilmov? Európska kinematografia dokáže ešte stále prekvapiť.

Film, v ktorom sa mieša komédia a dráma, patrí do obľúbeného ranku dobrodružne-romanticko-rodinných drám. Máte v tom guláš? Nebojte sa, čoskoro pochopíte, o akú osvedčenú klasiku ide. Mladé dievča sa s rodinou usadí v cudzine, teda v kultúrne cudzom prostredí. Miluje šport, ktorý je skôr mužskou doménou, a rodina jej práve dvakrát nefandí – radšej by mala študovať a byť poslušné dievčatko. Jej sa však podarí obmäkčiť nielen konzervatívnych rodičov, ale navyše nájde životnú lásku.

Už vám bliká kontrolka, znie to povedome? Možno je to len náhoda, ale v mnohých ohľadoch je tento film podobný filmu Blafuj ako Beckham (2002), ktorý sa stal medzinárodným hitom.

Fighter je zatiaľ najväčšou úlohou Semry Turan. Neskôr sa objavila ešte v seriáli Livvagterne

Dánsky Fighter taký ohlas nezískal, a navyše samozrejme nie je len kópiou. Pomerne vydarený film, ktorý cieli skôr na adolescentov, sa odohráva v atraktívnom prostredí Kodane, okorenenom tamojšou imigrantskou kultúrou. Aicha, hlavná hrdinka, je milovníčkou bojových športov a obzvlášť jej učarovalo kung-fu (k európskej a moslimskej kultúre sa pridáva ešte ázijská…). Musí sa tak vyrovnávať nielen s cudzím prostredím, ale hlavne s predsudkami voči ženám v tvrdom športe. Lenže hádajte, ako všetko dopadne. Samozrejme dokáže nemožné, všetkých svojich protivníkov „rozbije“ a nakoniec vyzve toho najobávanejšieho a najlepšieho… To, čo z Fightera robí kvalitný film, však nie sú bojové scény a dôraz na akčné prvky, ale onen kultúrny mišmaš. Aicha sa totiž musí vyrovnávať aj s rasistickými postojmi niektorých Dánov. Tým film posúva tradičný boj proti rodičom a súperom na inú úroveň. Zrazu má všetko nejaké pozadie a hĺbku, čo dvadsaťdvaročná Semra Turan dokázala patrične využiť. Netipovali by ste ju na hereckého benjamínka, ale Fighter je jej premiérou pred kamerou.

Ďalšie napätie do deja vnášajú rodinné vzťahy. Aichin brat Ali je zasnúbený s bohatou Jasmin, ale aby bolo možné uzatvoriť manželstvo, musí celá rodina sekať dobrotu, Aicha by teda mala seknúť s kung-fu. Lenže to samozrejme nepripadá do úvahy. Namiesto poslušného návratu ku sporáku sa dá dokopy s bandou tých najlepších kung-fu bojovníkov v meste a smeruje k veľkolepému záverečnému súboju.

Občas vám príde, že sú vo filme ťažkopádne miesta. Iste, ako turecký moslim to v kresťanskom Dánsku nemôžete mať jednoduché, ale po istom čase sa niektoré situácie vyprázdnia. Ich rytmické opakovanie vás skôr ukolíše, než aby nejako desilo. Ale to je len malý nedostatok na inak prepracovanom filme. Najmä bojové scény uchvátia parádnymi choreografiami a kamerou. Hlavnú zásluhu na tom má Xian Gao, ktorý sa podieľal napríklad na trháku Tiger a drak (2000).

Zaujímavý je tiež záver filmu, ktorý mohol skončiť na osvedčenom modeli očakávaného veľkého turnaja, v ktorom by zvíťazila outsiderka.

Natasha Arthy

S výnimkou niekoľkých filmov u nás dánska kinematografia zatiaľ príliš neprekvitá. A tak aj meno Natasha Arthy je známe skôr len filmovým fajnšmekrom. Možno si však vybavíte jej romantickú tragikomédiu Staré, nové, požičané a modré (2003) o trochu šialenej rodinke a ešte šialenejšej svadbe.

Fighter

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, Profimedia.cz

Réžia David Wnendt

Scénár Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Obsadenie Alina Levshin, Sayed Ahmad, Jella Haase, Uwe Preuss, Gerdy Zint, Winnie Böwe, Haymon Maria Buttinger

Dĺžka 105 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC