Film / seriál

Lynč – Rasizmus v Česku na buchnovský spôsob

Lynč – Rasizmus v Česku na buchnovský spôsob
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Lukáš, mladý blogger a dokumentarista, prichádza do malej českej obce Buchnov, aby tu pátral po príčine smrti mladého rómskeho chlapca Denisa, jeho kamaráta z detstva. Špekuluje sa totiž, že sa jednalo o Lynč. Je to skutočne pravda?

Lukáš si pri príchode ani zďaleka nepredstavuje, že pravda, ktorú tu nájde, bude taká strašná. Smrti Denisa totiž predchádzal lynč taký brutálny, že by si ho nevedel predstaviť ani v tých najdesivejších snoch. A navyše to vyzerá, že v malom meste nie je absolútne bez viny snáď vôbec nikto. 

„Náš seriál skúma, aký efekt má vražda nevinného muža na malé mesto uprostred Česka, kde sa všetci navzájom poznajú a každý má nejaké tajomstvo, ktoré si neželá zdieľať. Keď sa do mestečka vráti jeho bývalý obyvateľ s úmyslom nakrútiť o vražde dokument, sú miestni donútení nielen vyrovnať sa s touto skutočnosťou, ale musia pred ostatnými priznať svoje vlastné pokrytectvo,“ prezrádza vedúci projektu Harold Apter.

Ďalší z radu?

Mohlo by sa zdať, že sa v poslednom čase s rôznymi minisériami doslova roztrhlo vrece. V čom je teda táto iná? Veď podobné dielo s temnou témou odohrávajúce sa v oblasti, ktorá svojou pohostinnosťou práve neoplýva, prikovalo divákov k obrazovkám pomerne nedávno – na mysli máme samozrejme seriál Pustina z tvorby HBO Europe. Tým hlavným ťahákom (okrem samotného príbehu) bude v očiach producentov pravdepodobne originalita čo sa tvorivého tímu týka. Lynč totiž z veľkej väčšiny nemajú na svedomí ostrieľaní scenáristi ani režiséri s mnohoročnými skúsenosťami alebo herci, ktorí skáču od nakrúcania jedného filmu k druhému. Nevyhnutnú senioritu zaisťuje len pár skúsených matadorov, napríklad za réžiu Jan Bartek alebo za hercov Jiří Dvořák.

Ako to teda bolo?

To takto raz sedel pri pive Jan Maxa, kreatívny producent Českej televízie, s vtedajším dekanom FAMU Pavlom Jechom a známym americkým scenáristom Haroldom Apterom. Vymýšľali, ako to urobiť, aby sa študenti FAMU venovali aj praktickému televíznemu remeslu. Výsledkom bol seminár, v rámci ktorého jednotlivé tímy pracovali na tvorbe pilotných scenárov televíznych seriálov a Česká televízia sa zaviazala, že ten najlepší z nich natočí. Nakoniec padlo rozhodnutie, že vezmú práve Lynč, dajú dohromady niekoľko scenáristov z rôznych projektov, tí napíšu všetkých osem dielov a ČT potom natočí nielen pilotný diel, ale rovno celý seriál. Diváci tak majú šancu sa po celkom dlhom čase tešiť opäť na niečo neopozerané a nevšedné.


Zuzana Stivínová

Rodená Pražanka pochádzajúca z umeleckého prostredia bola už od detstva úplne presvedčená o tom, že bude buď známou herečkou, alebo uznávanou hudobníčkou. Diváci si herečku mohli po prvýkrát viac zapamätať vďaka filmu Pasti, pasti, pastičky, úlohe vo filme Bathory alebo z nedávneho účinkovania vo filme Po strništi bos.

Lynč

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto ČT1, Profimedia.cz

Réžia Klára Jůzová, Harold Paul Apter…

Scénár Radek Hosenseidl, Klára Jůzová…

Obsadenie Matěj Anděl, Marcel Bendig, Barbora Šporclová Kodetová, Zuzana Stivínová…

Dĺžka 8 × 60 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC