Film / seriál

Labyrint – Boh je vždy všemohúci

Labyrint – Boh je vždy všemohúci
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Tajomno, premyslené vraždy, okolie Brna a major Remeš. Tu sa už kadektorý divák určite chytá – reč je totiž o hite posledných rokov, seriáli Labyrint.

A j v chystanej tretej sérii jedného z divácky najúspešnejších seriálov ČT z posledného obdobia sa môžeme tešiť na obľúbeného majora Remeša v podaní Jiřího Langmajera, vedúceho brnianskej kriminálky Miroslava Donutila či psychologičku, ktorú stvárnila Lenka Vlasáková. Tá sa v prvej sérii len mihla, v tretej jej tvorcovia ale dali oveľa väčší priestor.

Aby aj nie, značná časť seriálu sa tentoraz odohráva v psychiatrickej liečebni v Medlánkach, kde stretávame aj Veroniku Žilkovú ako jednu z pacientiek. „Priviezli sme jej postavu do psychiatrickej liečebne. Má pocit, že našla svojho vlastného syna, ale či to tak naozaj je, to sa diváci dozvedia až v poslednom, siedmom diele,“ delí sa o úryvok príbehu z natáčania Langmajer.

Tvorcovia sú na podrobnosti o deji veľmi skúpi, aj tak si ale môžeme byť istí, že sa opäť bude na čo tešiť. Réžie nových siedmich dielov podľa scenára Petra Hudského a Davida Ziegelbauera sa totiž opäť ujal Jiří Strach, ktorý má na konte aj predchádzajúce dve série. „Scenár tretej série je zďaleka najlepšie napísaný. Bude to taká krásna bodka za predchádzajúcimi dielmi,“ láka divákov už v predstihu režisér. Seriál, ako sa už stalo zvykom, odštartuje vražda, tentoraz s náboženským motívom, ktorá vyšetrovateľov dovedie k celej sérii podobných úmrtí. „Prvá séria bola v znamení veľkej dávky tajomna, druhá bola naopak realisticky konštruktívna. Tretia bude kombináciou toho najlepšieho z predchádzajúcich dvoch,“ uviedla kreatívna producentka Jiřina Budíková.

Príbeh bude hlavne o súboji boha a človeka. pretože je ale Boh všemohúci, človek ten boj nemôže nikdy vyhrať

Celú tretiu sériu, ktorá bude plná napätia, drám, vrážd, a to často veľmi morbídnych, a ktorá nezvyklým spôsobom pojednáva o súboji človeka s Bohom, bude sprevádzať mrazivá atmosféra. Tá je umocnená aj faktom, že väčšinu záberov natáčali tvorcovia v exteriéroch od vlaňajšieho novembra do tohtoročného februára. Štáb sa vyskytoval nielen v Juhomoravskom kraji, ale vyrazil aj do lesov v okolí Lipnice nad Sázavou alebo do kostola v Rychnove nad Kněžnou. A okrem obligátneho Brna čakajte aj scény natáčané v Adamove, Blansku, Deblíne alebo v podyjskom Hardeggu.

Vyzerá to tak, že sa na premiéru prvého dielu skutočne teší celý tím – a niet divu, že majú od finále seriálového Labyrintu veľké očakávania. Jednotlivé diely prvej a druhej série seriálu totiž sledoval vždy zhruba milión divákov pri obrazovkách a ďalších minimálne 400 tisíc v iVysílání Českej televízie, preto sú vyhliadky na úspech viac než optimistické. Na to, aká bude realita, si budú musieť oni sami aj diváci každopádne počkať minimálne do jesene tohto roka. Natáčanie sa totiž síce skončilo už vo februári, ale tvorcovia majú pred sebou ešte veľký kus práce v postprodukcii. A my sa tešíme na výsledok.

Jiří Strach

Rodený Pražan sa už v puberte chcel venovať filmovej tvorbe, preto po gymnáziu podal prihlášku na FAMU, kde začal v roku 1991 študovať pod vedením Dušana Kleina. Vďaka rozhodnutiu, že si nebude vyberať medzi svojimi vášňami, ho diváci môžu poznať ako z hereckých úloh – napríklad mierumilovného lúpežníka Lotranda alebo staršieho syna z rodiny Bajzovcov v seriáli Bylo nás pět –, tak aj ako režiséra oboch dielov populárnej rozprávky Anjel Pána či práve seriálu Labyrint.

Zaujímavosť

Režisér sa pred začiatkom natáčania rozhodol, že skoncuje s cigaretami. Aby to mal jednoduchšie, zákaz fajčenia platil tiež pre všetkých na pľaci a v režisérovej priamej viditeľnosti.

Pozrite si aj

True Detective

Americký detektívny dramatický seriál, ktorý je koncipovaný antologicky. Každá séria má vlastný, samostatný príbeh s inými postavami i hercami, spájajúcim prvkom je tu vždy pocit neznáma a mrazu. Tajomné vraždy, za ktoré bol vinník dávno dolapený, sa po 17 rokoch začínajú opakovať. A to až s podivuhodnou presnosťou – na to, že podrobnosti boli pred verejnosťou prísne strážené. Vyšetrovanie vraždy skorumpovaného manažéra, nájdeného na kraji cesty, zavedie detektívov až do útrob politicko-podnikateľských hier, točiacich sa okolo predaja drog v južnej Kalifornii. A na dej tretej série si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Labyrint / 3. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto ČT, Profimedia.cz

Réžia Jiří Strach

Scénár Petr Hudský, David Ziegelbauer

Obsadenie Jiří Langmajer, Miroslav Donutil, Petr Stach, Denisa Nesvačilová, Lenka Vlasáková, David Švehlík, Pavel Řezníček, Jitka Čvančarová…

Dĺžka 7 × 58 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC