Film / seriál

Ku šťastiu nevedie len jedna cesta

Ku šťastiu nevedie len jedna cesta
Skylink Live TV

Sledujte na ČT1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Intímny a individualizovaný príbeh z nie tak malého mesta o tridsaťpäťročných ľuďoch, ktorí niekde v špiku kostí cítia, že už by mali byť dospelí, šťastní a hotoví ľudia, zároveň ale vedia, že realita je niekde úplne inde. Našťastie majú svoje Kvarteto.

Tomáš (Jaroslav Plesl), Simona (Barbora Poláková), jej partner Robert (Lukáš Melník) a Funés (Zdeněk Julina) sú niečo ako rodina. Tvoria totiž jedno hudobné teleso, ktoré sa pravidelne stretáva, aby trénovalo na spoločný koncert. A tak spolu trávia veľa času, vďaka čomu môžu preberať všetko, čo ich trápi, čo ich teší aj z čoho majú strach. Sú presne v tom veku, o ktorom si predtým mysleli, že vtedy budú mať už všetko vyriešené, opak je ale pravdou. Ešte, že majú kamarátku Batrflaj (Pavlína Štorková), ktorá ich svojím prístupom k životu vždy vytrhne z čas od času prichádzajúcej melanchólie. A nemalú pomoc im tiež pravidelne a rada poskytuje „dvorná“ psychoterapeutka kvarteta Lenka (stvárnená Lenkou Krobotovou, pretože by to nebola pravá krobotovina, keby do nej režisér neobsadil svoju manželku). Čo sa ale stane vo chvíli, keď sa medzi dvoma členmi súboru začne diať niečo, čo by sa tretiemu mohlo hrubo nepáčiť?

Keď to nevieš povedať slovami, pusť správnu hudbu, tá to povie za teba.

Predstavitelia hlavných hrdinov to počas natáčania (a vlastne celý rok pred ním) nemali práve dvakrát jednoduché, museli sa totiž naučiť na nástroje, ktoré mali často v ruke úplne prvýkrát, obstojne hrať. „Dostali sme každý svojho učiteľa a celý jeden rok pred natáčaním sme cvičili. Je to vlastne taký sen. Bola som naozaj šťastná, že sa môžem kvôli filmu niečo nové naučiť. Každý týždeň k nám domov chodil pán učiteľ a najskôr sme drvili stupnice a rôzne cvičenia a potom už rovno tie konkrétne skladby. Taký ročný rýchlokurz,“ hovorí Barbora Poláková, ktorá sa učila hrať na violončelo.

Ako už názov sám napovedá, hudba hrá v Kvartete nezanedbateľnú úlohu. Filmové kvarteto v priebehu filmu nacvičuje pre chystaný koncert skladbu Aloisa Piňosa, ktorému režisér týmto filmom vzdáva hold. „Hudbu Aloisa Piňosa si pamätám zo štúdií v Brne, kde vtedy pôsobil na JAMU. Zaujali ma jeho experimenty na pomedzí hudby a divadla. Teraz sa mi znalosť jeho hudby hodila, pretože kvarteto malo hrať súdobú vážnu hudbu najlepšie autora z generácie ich rodičov. Na konci filmu počujeme hudbu, ktorú zložil jeden z členov kvarteta, čo znamená posun od interpretácie k priamej autorskej tvorbe,“ vysvetľuje Krobot.

Na svoje si prídu najmä diváci, ktorí majú Olomouc prechodený ako vlastné topánky, film z neho totiž prakticky nevytiahne päty. Ostatní sa na film môžu tešiť ako na druhý Krobotov režisérsky počin, ktorý niekomu sadne ako uliaty a druhý sa v ňom zas necíti. Názor si musí každý urobiť sám, a tých 93 minút za to stojí. december, ČT1

Miroslav Krobot

Sedemdesiatšesťročný rodák zo Šumperka bol už odmala fascinovaný divadelným vesmírom. Po absolvovaní štúdií na JAMU začal pôsobiť v Západočeskom divadle Cheb, neskôr potom aj v Národnom divadle, alebo napríklad v Divadle Vítězného února v Hradci Králové. V rokoch 1996–2004 bol umeleckým šéfom Dejvického divadla, kde žal obrovské úspechy. Na filmovom plátne debutoval až v roku 2005 v Príbehoch obyčajného šialenstva (ktoré boli adaptáciou jeho pôvodnej divadelnej hry), po niekoľkých ďalších úlohách sa ujal aj režisérskej stoličky a do kín vyslal svoj megaúspešný filmový debut Díra u Hanušovic.

Pozrite si aj

Díra u Hanušovic

Filmový režisérsky debut Miroslava Krobota nielen vypredával kiná, ale zbieral aj mnohé ocenenia. Maruna sa asi nikdy nevydá. Učiteľka nemčiny, toho času krčmárka, o toho pravého nie a nie zakopnúť. A mužské osadenstvo jej dediny jej to rozhodne neuľahčuje. Jedného dňa ale pri Hanušoviciach dôjde k udalosti, ktorá všetko zmení!

Kvarteto

Film / seriál
Hodnotenie FDB 53,3 % Hodnotenie redakce
Foto Falcon

Réžia Miroslav Krobot

Scénár Miroslav Krobot, Lubomír Smékal

Obsadenie Jaroslav Plesl, Barbora Poláková, Zdeněk Julina, Pavlína Štorková, Lenka Krobotová, Marek Cisovský, Pavel Šimčík

Dĺžka 93 min.

Rok 2017

ČT1 HD sobota 1. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Digital, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: CANAL+, CANAL+ Komplet, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC