Film / seriál

Krimi-dráma na turecký spôsob

Akčná dráma Zasvätený
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Tureckých drám ste pravdepodobne príliš veľa nevideli. Je pravdou, že sa ich mediálne počiny za hranice Blízkeho východu často nedostávajú. Show Zasvätený to ale práve zmenila. Nielenže sa jedná o najsledovanejšiu tureckú drámu všetkých čias, ale jej expanzia a prijatie v zahraničí sú popravde obdivuhodné.

Príbeh rozpráva o mladom Sarpovi, ktorý nastupuje na policajnú akadémiu a nemá menšie ambície ako uspieť ako najlepšie hodnotený študent. Jeho otec sedí vo väzení za vraždu, jeho mladší brat bol unesený, keď bol ešte malé decko, takže Sarp sa mieni postarať o jediného zostávajúceho člena rodiny – svoju matku a poskytnúť jej pohodlný život. 

Plány, ktoré nevychádzajú

Teraz tá dráma: Sarp sa nepohodne so šéfom, ktorému sa nepozdáva, že by pre neho mal pracovať niekto, ktorého otec robil pre jedného z najznámejších gangstrov všetkých čias. Sarp vie, že šéf má pravdu, ale aj tak mu jednu vrazí, za čo si vyslúži rok vo väzení, po odsedení ktorého začne pracovať práve pre toho gangstra, ktorý zamestnával jeho otca… proste kolotoč. Turecké telenovely sú známe guľometnou kadenciou dramatických obratov, a aj keď je Zasvätený kvalitou od telenoviel ďaleko, čo sa štruktúry týka, predsa len isté podobnosti má.

Kto si myslíš, že si?“ „Nikto. A preto nemám čo stratiť.

Kto v tom hrá?

Ja vám to poviem, aj keď si z toho asi moc nevezmete. V hlavnej úlohe žiari Çağatay Ulusoy, herec nominovaný na ceny 9th Seoul IDA. Potom si budete môcť užiť Arasa Bulut İynemliho, jedného z najslávnejších súčasných tureckých hercov. Na režisérsku stoličku sa posadil Uluç Bayraktar, ktorý režíroval napríklad Ezel alebo Karadayı, čo sú projekty, o ktorých ste síce pravdepodobne nepočuli, ale napríklad v regiónoch Latinskej Ameriky išlo o skutočné megahity. Latinská Amerika je mimochodom región, kde Zasvätený takisto prerazil, spoločne s európskymi krajinami so silnou tureckou populáciou.

Čo čakať?

V tejto show budete svedkami hry mačky s myšou. Gangstri verzus policajti, rodinná dráma a hľadanie strateného brata, jednoducho oko suché nezostane a vaše nervy budú napäté k prasknutiu. Ak teda podobným veciam holdujete. Zasvätený bol ovenčený skoro dvadsiatimi rôznymi oceneniami, primárne z domovskej krajiny. Takže istú záruku kvality tam evidentne môžeme očakávať. Úplne úprimne – tá telenovelovitosť a istá heroičnosť spoločne s prehnanými emóciami sa ale projektu nevyhli. To neznamená nutne, že je seriál zlý, takto to proste v Turecku preferujú a treba to pred sledovaním seriálu vziať do úvahy. Ostatne, každé dielo z exotickej krajiny s inými kultúrnymi zvyklosťami a iným vkusom na nášho diváka pôsobí spočiatku nezvyčajne. Keď sa ale naladíte na vlnu poznania a otvoríte myseľ, nakoniec si Zasväteného zamilujete a možno sa časom na príbehu z Orientu stanete závislými. Ide totiž o čerstvý vietor medzi bežnými vánkami každodenného mainstreamu. 

Zasvätený

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Uluç Bayraktar, Erman Erşah Nayır

Scénár Ertan Kurtulan, Toprak Karaoğlu…

Obsadenie Çağatay Ulusoy, Aras Bulut İynemli, Çetin Tekindor, Nihal G. Koldas, Damla Colbay, Yildiray Sahinler, Seyithan Özdemir

Dĺžka 26 × 115–143 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC