Film / seriál

Korunovačné klenoty

Korunovačné klenoty
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Pôvabnej dievčine Fragancii hádže osud polená pod nohy doslova od narodenia. Napriek tomu sa dokáže so životom, smrťou aj láskou popasovať, nech to stojí, čo to stojí. V Korunovačných klenotoch, švédskej dráme o dospievaní, ju predstavuje Alicia Vikander.

Je to to najhoršie, čo sa novopečenému rodičovi môže stať. Bohatému priemyselníkovi Perssonovi v pôrodnici vykĺzne z náručia novorodený syn Richard. Persson starší si za to bohužiaľ môže sám: o chlapčeka sa preťahoval so svojím zamestnancom Fernandezom. Fernandezove dieťa zdravotná sestra priniesla do čakárne zároveň s Richardom – a pretože žiadny z otcov nechcel dievčatko, o chlapca sa strhla bitka.

Fantastická rozprávka o neľahkom dospievaní balansuje medzi škandinávskou surovosťou a nežným vystihnutím zásadných okamihov, ktoré si so sebou človek nesie už navždy

Tak sa začala neľahká životná dráha dievčatka, neskôr mladej dámy Fragancie Fernandez. Film o nej ale štartuje odinakiaľ: od tej dramatickej noci, keď zúfalé dievča vytiahne v temnom parku na už dospelého Richarda pištoľ a ozve sa výstrel. Fragancia sa ocitá na policajnej stanici, kde chápavému, ale neveriacemu vyšetrovateľovi rozpráva svoj životný príbeh. A tentokrát naozaj od začiatku. Švédske Korunovačné klenoty sú napoly rozprávkou, ale škandinávsky drsnou, s koreňmi siahajúcimi až k Hansovi Christianovi Andersenovi. S Fraganciou sa život nemazná: má chorú mamu, otca, ktorý je síce vľúdny, ale úplne nepraktický, a mladšieho brata postihnutého Downovým syndrómom. Všetci sa majú nadovšetko radi, ale majú tiež hlboko do vrecka. Žijú spolu v drevenom domčeku, ktorý navonok pôsobí malebne, ale každú chvíľu im môže spadnúť na hlavu. Vďaka bratovi Jesúsovi a jeho neobvyklému videniu sveta dievča uteká od problémov všedného dňa do ríše fantázie, ktorá leží pod vodnou hladinou. Režisérka Ella Lemhagen v Korunovačných klenotoch nezaprie inšpiráciu filmami svojich slávnych kolegov, ako je Lasse Hallström (Môj život ako pes) alebo Bo Widerberg (Všetko je, ako má byť), ktorí v nich ukazujú dospievanie bez ružových okuliarov ako obdobie plné krásneho objavovania, ale tiež pochybností, horkosti a sklamania. Fragancia zažíva sklamanie opakovane – napríklad prostredníctvom milostného trojuholníka, keď sa z jej životnej lásky, špičkového hokejistu Petterssona-Jonssona, vykľuje bisexuál. Hlavné je nevzdávať sa, hovorí si dievča, ale čo si má počať, keď sa nevzdáva ani jej otec, posadnutý myšlienkou, že sa mu podarí vyrobiť zlato, a rodina kvôli tomu nemá čo jesť?

Spätné rozprávanie vo vyšetrovacej miestnosti necháva dosť miesta na rázovité vedľajšie postavy, ako je dobrácky pastor Hjalmar, ktorý sa stane Fragancii oporou v najhorších chvíľach. Veľkorysý priestor dostávajú aj poetické scény, ktoré nie sú dôležité pre vyšetrovanie Richardovej vraždy (ak to bola vražda), ktoré sú ale pritom úplne zásadné pre dievčinin život. To sa týka najmä nežnej milostnej scény pri rybníku alebo všetkých dievčininých interakcií s Jesúsom. Korunovačné klenoty očami neuhýbajú, ale svoje postavy realisticky vykreslené s cnosťami i neresťami zároveň nijako nesúdia. Hlavné je nevzdávať sa. A aj to zlato sa možno nakoniec objaví.

Alicia Vikander

Švédska herečka prerazila úlohou kráľovnej Karoliny Hannoverskej v historickej dráme Kráľovská aféra, ktorá sa točila v Česku. Hrala tiež v sci-fi Ex Machina a špionážnej komédii Krycie meno U.N.C.L.E., za rolu vo filme Dánske dievča získala Oscara. Je novou Larou Croft. Žije s hereckým kolegom Michaelom Fassbenderom.

Zaujímavosti

Názov filmu vychádza zo starého švédskeho príslovia. Za „korunovačné klenoty“ sa v ňom označujú ľudia excentrickí, ktorí tak či onak vyčnievajú z davu.

Scenáristka Carina Dahl príbeh vystavala z dvoch svojich kníh z rokov 2008 a 2009. Po úspechu filmu rodinnú ságu v nich obsiahnutú rozšírila do románu, nazvaného rovnako ako film Korunovačné klenoty.

Pozrite si aj

Môj život ako pes

Ingemar, ktorému umiera matka, odchádza na vidiek, kde spozná radosti a strasti dospievania. Citlivú drámu natočil Lasse Hallström, ktorý neskôr uspel v USA s filmami ako Čo žerie Gilberta Grapea a Pravidlá muštárne.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Stále vitálny švédsky dôchodca Allan nečaká, až mu v opatrovateľskom domove pripravia oslavu stých narodenín, a vyrazí do sveta. Pri svojom neuveriteľnom putovaní narazí na kufor plný peňazí, priateľskú slonicu aj na niektorých z diktátorov 20. storočia.

Korunovačné klenoty

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,1 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus, Profimedia.cz

Réžia Ella Lemhagen

Scénár Carina Dahl, Ella Lemhagen

Obsadenie Alicia Vikander, Bill Skarsgård, Loa Falkman, Björn Gustafsson, Michalis Koutsogiannakis, Sara Lindh, Michael Segerström

Dĺžka 120 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC