Film / seriál

Koniec starých čias

Koniec starých čias – česká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Prvú republiku si často predstavujeme dosť idylicky, možno k tomu prispieva tiež známy Menzelov film Koniec starých čias. Lenže ona to nie je až tak vybájená idylická spomienka, pretože film je adaptáciou slávneho rovnomenného románu Vladislava Vančuru.

Nedlho po vzniku republiky sa na panstve Kratochvíle povojnového regenta Stoklasu objaví tajomný muž. Keďže rodina očakávala knieža Alexeja Megalrogova, všetci usúdia, že by to mal byť on, pričom tento domnelý knieža im nič nevyvracia. Namiesto toho všetkých zasypáva nespočetným množstvom historiek, kde bol, čo zažil, s kým sa stretol, čo veľké vykonal... Barón Prášil by sa nemusel hanbiť za jeho ukecanosť. Ale čo už, niektorí ľudia sú takí charizmatickí a očarujúci, že im zožeriete čokoľvek, čo vám povedia. A navyše knieža Alexej to vie aj so ženami, ktoré mu na Kratochvíli podliehajú jedna po druhej. 

Filmové básnenie

Menzel si rád vyberal ako predlohy svojich filmov slávne romány. S Vančurom sa koniec koncov nestretol prvýkrát, sfilmoval tiež jeho novelu Rozmarné leto. Poetické príbehy plné svojráznych ľudských tipov mu boli jednoducho blízke a rád ich nechal „obživnúť“ na filmovom plátne. V tomto prípade dal priestor vynikajúcim československým hercom ako Josef Abrhám, Marián Labuda, Rudolf Hrušínský a Jaromír Hanzlík. Predovšetkým Abrhám sa mohol vo svojej úlohe kniežaťa Alexeja vyblázniť. Rovnako ako v jeho príbehoch, aj sám knieža bol každú chvíľu niekým iným – šľachticom, umelcom, gurmánom, inokedy zase chvíľu šermiarom... Ale nič netrvá večne, ani staré dobré časy.

Toto deväťdesiatminútové predstavenie je skutočným pohladením na duši. Ak by ste si chceli oddýchnuť od hlasných filmových výbuchov, automobilových naháňačiek, lietajúcich tanierov, vražedných monštier atď., prijmite pozvanie na panstvo Kratochvíle, kde čas plynie pomaly a v drobných rozkošiach, a nechajte sa uniesť pôvabnými historkami neodolateľného Prášila v podaní Josefa Abrháma, ktorému to sakra pristane...

Zaujímavosť

Názov románu i filmu je symbolický. Film mal premiéru v roku 1989, keď potom v novembri prišla nežná revolúcia, prišiel koniec jednej dejinnej éry, koniec starých čias.

Koniec starých čias

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Jiří Menzel

Scénár Jiří Blažek, Jiří Menzel

Obsadenie Josef Abrhám, Marián Labuda, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrušínský, Jan Hartl, Jan Hrušínský, Jiří Adamíra

Dĺžka 93 min.

Rok 1989

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC