Film / seriál

Kamera ide!

Báječní muži s klikou – česká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Lásku, intrigy a film namiešal do poetického filmového kokteilu nezabudnuteľný Jiří Menzel. Čo všetko sa musí na začiatku 20. storočia stať, aby sa aj v Čechách mohli točiť a premietať filmy?

Pionieri českého filmu to zo začiatku nemali vôbec jednoduché. Kúzelník Pasparte (Rudolf Hrušínský) vo filme Báječní muži s klikou má svoj veľký sen – otvoriť prvý český stály biograf. Zatiaľ o tom však sníva len vo svojej maringotke, s ktorou cestuje po malých mestečkách i dedinách, a snaží sa tak zarobiť si na realizáciu svojho sna.

Zlomom v Paspartovej „kariére“ sa stane stretnutie s umierajúcim Benjamínom (Josef Kemr), ktorý mu odovzdá do starostlivosti nielen veľa filmových pások, ale aj svoju dcéru Aloisiu. Spoločne potom vyrazia do Prahy, kde začne Pasparte konať. Podá si žiadosť na príslušné úrady, aby mohol otvoriť biograf, a do svojich plánov zakomponuje aj mladého fotografa Jakuba Kolenatého (Jiří Menzel) túžiaceho natáčať filmy o starej Prahe, navyše zahľadeného do Aloisie.

Pasparte proste nestráca nádej, ani keď nemá stále dosť finančných prostriedkov. Verí, že Aloisie, ktorá budí pozornosť u mužov všetkých vekových kategórií, sa stane jeho dvornou herečkou a hviezdou, ktorú práve on objavil. Lenže všetky plány môže ešte zhatiť divadelná umelkyňa Emilie Kolářová-Mladá (Vlasta Fabianová) ako zaprisahaná odporkyňa „pohyblivých obrázkov“, a tiež Pasparteho bytná (Blažena Holišová) odmietajúca akékoľvek novoty, teda okrem tých, ktoré by boli spojené s manželstvom s Paspartem. Proste to páni nemajú s ženskými jednoduché a osud prvého českého kina závisí len na tom, či dokážu dámy skrotiť.

Poetická lahôdka

Menzelov filmový rukopis je rozpoznateľný od prvej minúty. Opäť vás vezme na výlet do poetického sveta plného svojráznych figúrok. Všetkému samozrejme dominuje skvelý Rudolf Hrušínský, ktorý si rolu českého filmového pioniera vyložene užíva. Z podivného potulného kúzelníka sa premení na pražského elegána a bonvivána, aj keď má jedno vrecko prázdne a druhé deravé. Rovnako neprehliadnuteľný je v úlohe kabaretiéra Šlapetu tiež Vladimír Menšík.

Menzel sa inšpiroval reálnymi udalosťami aj postavami, ale všetko si „upravil“ k obrazu svojmu. Na celkovej atmosfére filmu sa tiež výrazne podpísal kameraman Jaromír Šofr, ktorému sa podarilo zachytiť Prahu neopakovateľným až básnickým spôsobom. Tento nostalgicko-romanticko-historický film vás prenesie do čarovných časov, kedy sa možnosť postaviť sa pred kameru a následne sledovať natočené obrázky rovnala malému zázraku. A takým filmovým zázrakom sú vo výsledku aj Báječní muži s klikou.

Zaujímavosť

Grotesky použité vo filme sú natočené čisto pre tento film. Napriek tomu sa nechali niektorí kritici nachytať a považovali ich za doposiaľ neobjavený unikátny archívny materiál.

Báječní muži s klikou

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Jiří Menzel

Scénár Oldřich Vlček, Jiří Menzel

Obsadenie Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík, Jiří Menzel, Vlasta Fabianová, Blažena Holišová, Hana Burešová, Jaromíra Mílová

Dĺžka 84 min.

Rok 1978

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC