Film / seriál

Jediné, pravé road movie

Jediné, pravé road movie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Absolútna filmová klasika, ktorú si nemožno nechať ujsť. Peter Fonda a Dennis Hopper sa vydávajú na svoju životnú jazdu.

Dnes je to už normálne zavedený pojem, byť len tak „on the road“, sadnúť si do auta alebo na motorku a ísť, kam srdce ťahá, užiť si Bezstarostnú jazdu (v oboch významoch). Čo sa stane cestou? Koho stretnete? Koho stratíte? Kde budete spať a s kým? Čo na tom záleží? V tomto kultovom filme je ale cieľ jasný – prejsť Spojené štáty. Ale aj keď sa budete opíjať, zamilovávať na jednu noc, rovnakí už nezostanete, nech si nahovárate čokoľvek. Bezstarostná jazda je síce pohoda, ale zmení vás. Rovnako ako všetkých divákov, ktorí tento filmový symbol 60. rokov videli.

Návykový film

Existuje všeobecný názor, že Bezstarostnú jazdu nestačí vidieť len raz. V mladosti vám bude blízka jej sloboda, bezstarostnosť, uvoľnenosť, keď sa na film pozriete v neskoršom veku, trochu s odstupom, možno vás až prekvapí, koľko vrstiev film ponúka. Nie je to len o sexe, drogách a rokenrole. Ide predovšetkým o skutočných ľudí a o ich sny a túžby. Chcú poznávať a intenzívne žiť, majú svoje predstavy a občas ich život zrazí na zem. Vždy to jednoducho neskončí happyendom.

Hanson: Neboja sa vás. Boja sa toho, čo znamenáte. To, čo reprezentujete, je sloboda

Peter Fonda a Dennis Hopper sa týmto filmom vydali na svoju životnú jazdu, nielen v rámci svojich úloh. Určite netušili, akým hitom a ikonou sa Bezstarostná jazda stane. Pritom leví podiel na tom má okrem nich ešte jeden hollywoodsky velikán. Keby totiž do deja nezasiahol opilec a taktiež právnik George Hanson v podaní Jacka Nicholsona, film by sa mohol stať len celkom zábavným výletom po najrôznejších lokáloch a lokalitách naprieč Spojenými štátmi. Takto sa tam „vtisol“ týpek, ktorý úplne jasne pomenovával vtedajšiu dobu, problémy a autenticky vystihol pocity celej jednej generácie. Ťažko povedať, či by túto úlohu dokázal zahrať niekto iný lepšie. Isté je, že po Bezstarostnej jazde sa Nicholsonovi otvorili brány Hollywoodu dokorán, a to po práve. A určite k tomu prispel aj jeho slávny monológ pri ohni, ktorý hovorí s jointom marihuany.

Motorka ako symbol slobody

V 60. rokoch brázdili cesty rôzni drsní chlapi na motorkách. Tento cestný fenomén ale predstavoval naozaj skôr symbol onej drsnosti, možno až určitej neotesanosti. Až Fonda a Hopper mu vtlačili punc voľnosti a neviazanosti. Zdá sa, že Bezstarostná jazda je film takmer uctievaniahodný, ale pravdou je, že jeho ikonickosť – bez akéhokoľvek preháňania – sa proste poprieť nedá. Nezostáva než zopakovať, že Bezstarostnú jazdu musíte vidieť aj počuť, pretože hudba je v tomto filme rovnako vynikajúca ako obraz.

Bezstarostná jazda

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Dennis Hopper

Scénár Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern

Obsadenie Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black, Phil Spector, Warren Finnerty, Luke Askew

Dĺžka 94 min.

Rok 1969

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC