Film / seriál

Osudu sa nedá utiect

Osudu sa nedá utiect
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Hľadanie pravej lásky je pre niektorých celoživotnou výzvou. Nájsť svojho vysnívaného partnera však nie je nič ľahké. Chce to mať oči poriadne dokorán, aby ste niekoho náhodou neprehliadli. Tak ako v romantickom filme Jeden deň.

Existuje určitá harmónia, ktorú môžete zdieľať len s jedným človekom. Nemožno si naplánovať alebo vybrať s kým. Proste sú ľudia, ktorých spája celoživotné priateľstvo – a ani dlhé roky odlúčenia na tom nič nezmenia. Škôlka je dávno za vami, máte svoje rodiny, kariéru, ale keď sa stretnete, hovoríte a hovoríte, ako by ste ešte stále sedeli vonku na ihrisku…

Jeden deň je film natočený podľa bestselleru Davida Nichollsa o mladíkovi a dievčati, ktorí po promócii 15. júla 1988 na univerzite v Edinburghu spoločne strávili noc. Ich ďalšie osudy sledujete prostredníctvom každoročných stretnutí vždy 15. júla, kedy sa zverujú jeden druhému so všetkým, čo za posledný rok prežili. Rozprávanie je také živé, plné prestrihov, ale aj prosté zbytočných scén. Úspechy, zlyhania, svadby alebo rozvody môžu v prípade potreby prebiehať mimo obrazovku. Dexter (Jim Sturgess) je pekný frajer, Emma (Anne Hathaway) je naopak vážne, cieľavedomé dievča. Dexter patrí medzi „desiatky“, Emma je na rebríčku atraktívnosti o niečo nižšie, asi tak „päťka“. Ako by boli každý z iného sveta – Dextera čaká raketový štart v televízii, zatiaľ čo Emma pracuje v reštaurácii a až postupne sa presadzuje ako spisovateľka a novinárka. Môžete hádať, čia hviezda rýchlo zhasne a čia naopak žiari stále viac. Život má svoj vlastný rytmus, a tak im občas zariadi náhodné stretnutie, inokedy im zase „dovolí“ plánovanú schôdzku. Tak či tak, od roku 1988 sú už navždy prepojení, hoci sa každý uberá vlastnou cestou. Celý film stojí na klasickom motíve – ako dobrá žena svojou čistotou a láskou skazeného muža zachránila. Dexter je totiž dosť povrchný a prchký, takže pomaly, ale isto pracuje na sebazničení. Lenže aby mohol prísť happy end, stále niekde musí byť zrnko nádeje, že je v ňom čosi dobré. A práve v to verí Emma – a vďaka nej aj vy…

Dobrý scenár, perfektné herecké výkony, výborná hudba a atraktívne prostredie

Jeden deň má pravidelný rytmus nielen v stretávaní hlavných hrdinov. Vyvážene strieda interiéry a exteriéry plus sa v ňom aj dosť cestuje – zavítate do Edinburghu, Londýna, Paríža a ďalších atraktívnych miest. Film je starostlivo vystavaný tak, aby sa ani smutné okamihy nezdali byť až také zlé, a stále smeruje krok za krokom ku šťastnému koncu, avšak bez zbytočného náhlenia.

Existuje nespočetné množstvo romantických filmov, ale Jeden deň patrí k tomu „naj“, čo bolo v tomto žánri natočené. Má štýl, sviežosť a je plný vtipných a chytrých dialógov. Anne Hathaway sa doslova rozvíja ako kvetina, je stále príťažlivejšia a krajšia, až vám jej úvodný „osemdesiatkový okuliarnatý imidž“ začne pripadať prehnane zakrývajúci krásu. A Jimovi Sturgessovi sa podarilo nájsť presný stred medzi bonvivánstvom a pátosom. Vďaka tomu sa z Jedného dňa nestal presladený a prezdobený pohár banalít.

Pozrite si aj

Láska a iné závislosti

Anne Hathaway si zahrala hlavnú úlohu v romantickej dráme s Jakeom Gyllenhaalom. Mladý pár sa musí vyrovnať s Parkinsonovou chorobou, ktorou Anne alias Maggie trpí.

Vášeň a cit: Príbeh Jane Austen

Film inšpirovaný skutočným stretnutím Jane Austen, opäť predstavovanou Anne Hathaway, a Toma Lefroya. Vášnivá láska však nemá na ružiach ustlané. Vydá sa z rozumu, alebo z lásky?

Jeden deň

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,9 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Lone Scherfig

Scénár David Nicholls

Obsadenie Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai, Jodie Whittaker, Patricia Clarkson, Georgia King, Jamie Sives

Dĺžka 108 min.

Rok 2011

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC