Film / seriál

Já to tedy beru, šéfe…!

Komédia Já to tedy beru, šéfe…!
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Já to tedy beru, šéfe…! je český film z roku 1977, kde Luděk Sobota a Petr Nárožný hrajú dvoch HR špecialistov, ktorí majú ďaleko ku kancelárskym krysám. Pri získavaní nových pracovných síl sú schopní zájsť rovnako ďaleko, ako Pablo Escobar pri administrácii svojho drogového impéria.

Keď už si naši dvaja prefíkaní personalisti vyhliadnu nejakého kandidáta (alebo skôr obeť), zistia si o ňom všetko, vrátane tých najintímnejších detailov života. Toto interné know-how následne využívajú pri vydieraní kandidátov, ktorí potom nemajú inú možnosť ako pracovnú ponuku prijať.

Tento originálny námet vzišiel z pera scenáristu Petra Schulhoffa, ktorý film aj sám režíroval. Spätne sa jedná o jeden z jeho posledných filmov, pretože pár rokov po nakrúcaní tohto projektu vo svojich šesťdesiatich troch rokoch zomrel. Okrem poriadne rozbehnutého dua komikov Soboty a Nárožného sa vo filme objavia aj ďalšie herecké esá ako Iva Janžurová, Dagmar Havlová či Lubomír Lipský. 

Renata: Jé, ty jsi koupil karafiáty?
Láďa Pitras: No, prodal jsem prázdný flašky od piva.

Ako uloviť zamestnanca

Tento hviezdny tím sa pomocou celuloidového umenia vydal na misiu kritiky nedostatkov socialistickej spoločnosti. Dej totiž naráža na to, že v komunistami riadenej ekonomike vznikali diery na pracovnom trhu, a tak sa niektoré profesie stávali úzkoprofilovým tovarom. Štátne podniky tak boli ochotné za účelom lovu zamestnancov zájsť celkom ďaleko.

Praktiky náborárov síce v realite neboli také drsné, ako tvrdí film, ide ale o komediálny žáner, ktorý svoju hyperbolu nijako nezakrýva. Ostatne práve preto dáva účasť Petra Schulhoffa na tomto projekte celkom zmysel – aj v ostatných svojich filmoch sa totiž sústredil na spoločenskú kritiku. Síce sa väčšinou obúval do medziľudských vzťahov, ale vyhľadávať nefungujúce situácie a cez mierne absurdno vypichovať ich nedostatky bola jeho špecialita. Len si spomeňte na filmy ako Hodíme sa k sebe, miláčik…?, Zajtra to roztočíme, miláčik…! či Co je doma, to se počítá, pánové… Mimochodom, používanie trojbodky a oslovenia v názvoch filmov je akýmsi jeho umeleckým podpisom.

Mať tak na každého zložku

Hoci film rozpráva o praktikách vtedajších headhunterov, možno povedať, že ani Já to tedy beru, šéfe…! nevybočuje z Schulhoffovej tradície kritizovať obyčajné problémy, ktoré ľudia medzi sebou riešia. Vďaka tomu, že náborári k presvedčovaniu potenciálnych zamestnancov využívajú hrozbu prezradenia nevery, je príbeh polemikou o žiarlivosti, jej dôsledkoch a prejavoch. Film mapuje manželské problémy páru v stredných rokoch, kde muž v hľadáčiku je tak trochu záletník, čo dáva Sobotovi a Nárožnému unikátnu príležitosť držať ho za pačesy a robiť si s ním, čo uznajú za vhodné.

Ak teda fandíte starším českým komédiám, toto je rozhodne niečo pre vás. Já to tedy beru, šéfe…!, je v tejto kategórii mierny nadpriemer, ktorý pamätníkov nezarmúti. 

Petr Schulhoff 

Český režisér, scenárista a herec. Je synom hudobného skladateľa a klaviristu Ervína Schulhoffa, s ktorým strávil časť života v koncentračnom tábore Wülzburg. Vrchol svojej popularity zažíval na prelome 70. a 80. rokov.

Já to tedy beru, šéfe...!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Petr Schulhoff

Scénár Petr Schulhoff

Obsadenie Iva Janžurová, Luděk Sobota, Petr Nárožný, Míla Myslíková, Alena Vránová, Lubomír Lipský, Marie Rosůlková

Dĺžka 92 min.

Rok 1977

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC