Film / seriál

Homolka a tobolka

Homolka a tobolka
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Aj tretí príbeh pražskej rodiny Homolkovcov, ktorý je oproti dvom predchádzajúcim vyvedený farebne, zaslúžene patrí do pokladnice českej filmovej klasiky.

Tentoraz si táto svojrázna rodinka vyrazí na zimnú a do Krkonôš. A ako inak než s cieľom užiť si dovolenku plnými dúškami. Tak, ako to vedia len oni!

To budou panorámata!

„Hele, my jsme si řekli, že když někdo na někoho bude vošklivej, tak že bude klečet.“ „Helejte, když někam přinesete nějakou ženskou, tak si ji zase vodneste, jo.“ „Prosíme tančící bez balónku, aby opustili parket.“ „A co až budeme nahoře, to teprv budou panorámata.“ To sú len niektoré z pamätných hlášok legendárneho filmu režiséra Jaroslava Papouška, ktorý ku komédii napísal aj scenár a ktorý sa okrem „Homolkovcov“ preslávil aj scenármi k Formanovým horkým komédiám Lásky jednej plavovlásky a Černý Petr. O pôsobivú kameru posledného príbehu trilógie o Homolkovcoch sa postaral Miroslav Ondříček. Áno, ten výborný a svetovo preslávený kameraman, ktorý bol dvakrát za svoju kariéru nominovaný na Oscara, a to za filmy Amadeus a Ragtime.

Heduš, Ludva a tí druhí

Mama Heduš (Helena Růžičková), otec Ludva (František Husák), babička (Marie Motlová), dedo (Josef Šebánek) a neposedné dvojčatá (Petr a Matěj Formanovci). To sú Homolkovci v plnej zostave a paráde. Práve prichádzajú do zotavovne Radosť v Špindlerovom Mlyne. Už cestou sa dušujú, že na seba budú dobrí, a kto dobrý nebude, ten bude za trest kľačať. Ale hneď po príchode na recepciu Radosti sa spúšťa reťazec zmätkov. O rad z nich sa zaslúži nový kultúrny referent (Jiří Hrzán). Ďalším zdrojom nepríjemných udalostí sa stáva výmena izieb – hneď dva manželské páry požadujú výmenu s izbou Homolkovcov. Čoskoro dôjde tiež k menšiemu požiaru a následnej potope v izbe dedka a babičky Homolkovcov. A to nie je zďaleka všetko. Budeme jednoducho s úžasom sledovať miestnu „veľkú kultúrnu udalosť“ v neskúsených rukách zmäteného kultúrneho referenta, ktorý bol vedúcim hotela dokonca donútený sa pre túto príležitosť ostrihať. Nikoho asi neprekvapí, že vrchol pobytu – spoločenský bál – sa postupne zmení na bohapustú frašku.

Dovolenka, to sú nervy!

Hoci od natočenia filmu uplynulo skoro päťdesiat rokov, v podstate vôbec nezostarol (teda možno až na módu a účesy). V zdanlivo bizarných postavách Homolkovcov sa totiž spozná nejeden z nás. Len si spomeňte na trápne okamihy svojich vlastných rodinných dovoleniek. Koľkokrát ste sa pohádali kvôli úplným hlúpostiam? Koľkokrát ste si pred vypuknutím rekreácie vzájomne dávali záväzky, že tentoraz sa rozhodne hádať nebudete? Koľkokrát ste absolvovali bezvýznamné boje s osadenstvom vedľajšej izby? Koľkokrát vás organizovaná zábava nudila na smrť? Koľkokrát deti vyrušili vaše intímne chvíle s partnerom? Dovolenky sú skrátka skúškou nervov, či už sa odohrávajú na horách, alebo pri mori. Iste máte svoju súkromnú zbierku hlášok, ktoré vošli do dejín vašej rodinnej histórie!

Marie Motlová

Narodila sa v roku 1918. Rodičia z nej chceli mať gazdinku, ale mladá Maruška túžila po divadle. Na čas sa stala zdravotnou sestrou, ale divadlo ju priťahovalo ďalej, až jej rodičia nakoniec povolili štúdium na pražskom konzervatóriu. Potom vystupovala v Divadle E. F. Buriana alebo v divadlách v Kladne a Mladej Boleslavi. V čase kladnianskeho angažmánu ju objavil režisér Jaroslav Papoušek a obsadil ju do úlohy energickej babičky do trilógie o rodine Homolkovcov. Marie Motlová sa objavila napríklad vo filmoch Zajtra to roztočíme, miláčik…!, Já už budu hodný, dědečku! alebo v televíznych seriáloch Žena za pultem a Nemocnice na kraji města.

Homolka a Tobolka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79 %
Foto FilmBox

Réžia Jaroslav Papoušek

Scénár Jaroslav Papoušek

Obsadenie Josef Šebánek, Marie Mottlová, Helena Růžičková, František Husák, Matěj Forman, Petr Forman, Jiří Hrzán

Dĺžka 85 min.

Rok 1972

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC