Film / seriál

Farebne čiernobiela smola

Farebne čiernobiela smola
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Obdobie tesne po vojne býva často vnímané ako obdobie nových nádejí, slobody a všeobecného šťastia. Lenže realita bola trochu inde. Štát a jeho obyvatelia sa sotva spamätávajú z prežitých hrôz, právo a bezpečie prakticky neexistuje, všetkého je nedostatok. Kto si neporadí sám, nemá nič. Tak začína slávny film režiséra Františka Vláčila z konca 60. rokov Adelheid.

Dráma Adelheid rozpráva poeticky a tklivo o dvoch zničených a osamelých ľudských dušiach, ktoré sa našli v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Film nakrútený podľa rovnomennej novely Vladimíra Körnera sa odohráva v Sudetách krátko po skončení druhej svetovej vojny. Správcom znárodneného majetku v miestnej dedine sa stáva bývalý vojak zo západného frontu Viktor Chotovický (Petr Čepek), ktorý je ubytovaný v zámočku po miestnom aktívnom nacistovi, ktorý bol známy svojou brutálnosťou. A práve tu sa stretáva s jeho dcérou Adelheid (Emma Černá), ktorá mu má na zámku slúžiť.

Tešil som sa domov. Ale keď som sa vrátil, ľudia sa mi za ten čas stali úplne cudzími

Kto si bez viny…

Vráťme sa ale na začiatok. Vidíme parný vlak prechádzajúci jesennou krajinou. Medzi cestujúcimi je aj muž v koženej bunde, ktorý pri kontrole upadne do podozrenia, že je maskovaný Nemec. Čo na tom, že má pri sebe doklady dokazujúce opak. Násilím je vyvlečení z vlaku a dostane niekoľko rán od žandárov. Po dlhom výsluchu na miestnej žandárskej stanici však musia strážnici uznať, že sa pomýlili a že sa skutočne jedná o bývalého poručíka britského kráľovského letectva, ktorý dostal povolenie od vysoko postaveného dôstojníka na ochranu a na miesto v zámočku Schwarzbach. Viktor je teda prepustený a už pešo pokračuje na zámoček, ktorý mu doslova zmení život.

Páčivé na pohľad

Film, ktorý svojím silným, horkým a pesimistickým vyznením nadväzuje na návraty k téme druhej svetovej vojny, je postavený najmä na skvelej vizuálnej stránke rozprávania, za ktorou stojí hlavne Vláčilov obľúbený kameraman František Uldrich. A neuveriteľne silné zázemie našiel režisér aj v hlavnej hereckej dvojici v zložení Petr Čepek a vtedy začínajúca herečka Emma Černá. Túto úlohu mala pôvodne obsadiť Jana Hlaváčová, režisér sa ale nakoniec rozhodol inak a urobil dobre, medzi dvojicou protagonistov to tak dobre iskrí, že vôbec nevadí, že si postavy vlastne nerozumejú ani slovo.

Film, ktorý je starý už 50 rokov, ako by vlastne vôbec nezostarol. Vláčil predbieha dobu a triafa sa tak do chuti ako vtedajšieho náročnejšieho publika, tak dnešných divákov, o čom svedčí aj jeho vysoké hodnotenie na webových stránkach určených pre zarytých filmových fanúšikov. Či je to lahôdka, na ktorej si pochutnajú aj vaše filmové chuťové bunky, sa môžete presvedčiť už čoskoro sami na stanici FilmBox.

František Vláčil

Rodák z Českého Těšína, ktorý zomrel v roku 1999 v 74 rokoch, ihneď po druhej svetovej vojne začal študovať na Filozofickej fakulte brnianskej univerzity estetiku a dejiny umenia. Jeho prvým samostatným hraným filmom bola poéma Skleněná oblaka, ale najviac divákov ho pravdepodobne pozná ako režiséra úspešného filmu Marketa Lazarová z roku 1967.

Adelheid

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,5 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia František Vláčil

Scénár Vladimír Körner, František Vláčil

Obsadenie Petr Čepek, Emma Černá, Jan Vostrčil, Pavel Landovský, Jana Krupičková, Lubomír Tlalka, Alžběta Frejková

Dĺžka 99 min.

Rok 1969

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC