Film / seriál

Duniaci hrom

Duniaci hrom
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Keď v polovici devätnásteho storočia zostanete s celou rodinou a úplne bez prostriedkov trčať uprostred Skalnatých vrchov, môžu sa stať len dve veci...

Buď sa naučíte, ako sa o seba postarať, alebo sa nedožijete možno už ani ďalšieho rána. A presne tomu musela čeliť rodina Jacoba McKaya, ktorá mala namierené do Kalifornie, ale cestou kvôli nešťastnej náhode zostali stáť aj s celým majetkom priamo uprostred Skalnatých vrchov. Pôvodný plán divočinu opustiť najrýchlejšie, ako to pôjde, im ale uprostred noci narušil obrovský medveď, ktorému z vozidla zavoňalo prevážané jedlo. Hladnému zvieraťu sa nedalo vzdorovať, a tak do rána prišli nielen o všetky zásoby a dobytok, ktorý cestoval s nimi, ale aj o automobil, ktorý huňatý predátor znateľne poničil.

Táto krajina k tebe môže hovoriť, pokiaľ ju vypočuješ

Medveď, rodinka a indián

Duniaci hrom je film, v ktorom sa snúbi dobrodružstvo s istou nostalgiou. Ešte len štrnásťročný chlapec musí nedobrovoľne odísť s rodičmi niekam do neznáma. Jeho otec John (John Denver), bývalý staviteľ, totiž pevne verí tomu, že na západe, v Kalifornii, nájdu šťastie aj bohatstvo. Lenže keď v zime prekračujú obávaný priesmyk, posledné zvyšky šťastia ich opúšťajú. Pani McKayová (Klara Irene Miracle) je tehotná, a to na takej náročnej a dlhej ceste neveští nič dobré. Najmä, keď ich všetci v okolí varujú, nech sa na cestu do hôr nevydávajú, pretože tam žije a loví obávaný medveď grizzly. Jediný, kto je ochotný sa rodiny ujať, je ostrieľaný horal a starý lekár Siouxov. Toho s medveďom spája akési osobné puto, pretože jeho syn zabil obávanému medveďovi priateľa. Teraz je indiánovi a medveďovi súdené sa neustále stretávať.

Keď chcete povedať všetko

Akonáhle sa na scénu dostane starý Sioux, film sa prestáva sústrediť na McKayovcov a začne rozprávať príbeh medveďa. Samozrejme že po huňatom starčekovi idú lovci kožušín, samozrejme že to nie je až taká krvilačná potvora a samozrejme že si indián aj medveď navzájom zachraňujú život, aby sa splnilo dávne proroctvo a ich duše spoločne odišli do korún stromov.

A tak sa tu striedajú napínavé scény so „vzdelávacími“ prírodnými momentkami. Ako keby režisér Craig Clyde úplne presne nevedel, čo chce točiť. Pôjde o film mapujúci ťažké cestovanie cez Skalnaté vrchy? O prekonávaní nebezpečenstva v túžbe po lepšom živote? O rodine, ktorá sa učí držať spolu? Alebo o neľútostných lovcoch, ktorí v 19. storočí drancovali americkú divočinu? Či snáď to má byť obraz Indiánov, ktorým už vtedy bolestne ubúdali prirodzené územia a neustále narážali na nepochopenie „bielych mužov“?

Prekliaty film

Zaujímavé tiež je, že k najoceňovanejším hereckým výkonom patrí ten medvedí. Očividne majú v Hollywoode chlpaté šelmy výsostné postavenie, spomeňte si napríklad na krvilačnú beštiu z Revenanta. Ale dosť vtipov, nech už sa budeme na Duniaci hrom pozerať akokoľvek, uprieť sa mu nedá citlivý prístup k prírode a nenásilný dôraz na hodnoty, ako sú poctivosť, rovnosť a ohľaduplnosť. Bohužiaľ film sprevádzali tiež nešťastné udalosti, pretože John Denver zahynul pri havárii lietadla v roku 1997 (mimochodom otca rodiny hrá skvele). A v rovnakom roku sa života dobrovoľne vzdal tiež Brian Keith, ktorý má na svedomí hlas staršieho Jacoba McKaya.

Duniaci hrom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, © KOAN. All Rights Reserved.

Réžia Craig Clyde

Scénár Craig Clyde, James Hennessy

Obsadenie James Read, John Denver, David Tom, Irene Miracle, Christopher Neame, Ted Thin Elk, Kevin Conners

Dĺžka 91 min.

Rok 1997

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC