Film / seriál

České sestry v akcii

České sestry v akcii
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Život prináša najrôznejšie vzlety aj pády a stáť na vlastných nohách nie je vôbec jednoduché.

Dramaticko-komediálny príbeh mladej zdravotnej sestry, s príznačným názvom Sestřičky, sa vracia do 50. rokov minulého storočia na neutešený český vidiek. Kto sa v malých dedinách narodil, je na tunajšie pomery zvyknutý, ale kto sem príde z mesta, musí sa veľa učiť. A presne to sa týka mladej sestričky, ktorú kvôli problémom na internáte za trest preložili práve sem. Bezstarostné mladé dievča dostáva riadnu školu života. A pri tom všetkom sa zoznamuje s na prvý pohľad nenápadnými ľuďmi, ktorí však za sebou mávajú pohnuté životné osudy.

Hlavne sa ale šibalská Marie (Alena Mihulová) zoznamuje so svojím novým guruom, ktorému nepovie inak ako babi (Jiřina Jirásková). Skúsená zdravotná sestra je pre väčšinu miestnych rovná lekárovi. To ona obchádza tie najzapadnutejšie kúty, kde stonajú chorí a kontroluje ich. Ona stráži tehotné mladé dievčatá v kravíne, aby ich predseda neudrel a nesprával sa k nim ako ku svojim ustajnenými dojniciam. Často jej k vyliečeniu postačí dobrá rada. Lieky podľa nej nie sú také potrebné, pretože väčšina ľudských neduhov je aj tak spojená s psychikou. Jej povolanie rozhodne nepatrí medzi tie jednoduché. Správna sestra musí svojich pacientov dokonale poznať a oni jej musia veriť, aby si ju pustili (doslova) k telu. A ona sa potom na oplátku dočká rôznych pozorností slivovicou počínajúc a obrazmi končiac.

Marie je spočiatku nesvoja, príliš sa jej v novom prostredí nepáči, ale keď sa objaví mladý Petr (Ondřej Vetchý), už sa jej späť do mesta tak nechce. Nakoniec ani tí pacienti nie sú takí hrozní a ako jediná sestrička na zaučenie sa dostane k väčšiemu množstvu prípadov, než keby zostala na internáte.

Babi a jej žiačka

To, čo sa malo odohrávať v rámci filmu, teda zbieranie skúseností od dámy už ostrieľanej praxou i životom, sa dialo tiež za kamerou. Keď sa Sestřičky točili, bola Alena Mihulová ešte študentka konzervatória a išlo o jej filmovú premiéru. Jirásková bola naopak už skúsená herečka, aj keď za sebou v tom čase mala dlhšiu pauzu, pretože sa režimu nepáčili jej aktivity. Mihulovú uvádzala do prostredia filmu a ukazovala jej čo a ako robiť. Radila jej s hereckým prejavom a Mihulová veľmi ochotne počúvala. Nakoniec sa z nich stali celoživotné priateľky. Dámy tak nemuseli pred kamerou ani príliš hrať.

Aj keď sa dej filmu odohráva v neľahkej dobe a pomerne tvrdých pomeroch, srší z neho veľmi svojrázna uvoľnenosť. Branaldova knižná predloha rovnako ako scenár totiž korení život humorom. A tak aj v tých najhorších životných chvíľach je treba vedieť sa zasmiať a nájsť si maličkosti, ktoré človeka potešia. Sestřičky sú jednoducho skvelým filmom balansujúcim medzi totálnym smútkom a obrovskou radosťou.

Zaujímavosť

Ďalšou osudovou osobou, s ktorou sa Mihulová pri natáčaní zoznámila, bol Karel Kachyňa. Hoci ich delil značný vekový rozdiel, stali sa životnými partnermi a majú spolu dcéru.

Sestřičky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,1 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Karel Kachyňa

Scénár Vladimír Bor, Karel Kachyňa

Obsadenie Alena Mihulová, Jiřina Jirásková, Ondřej Vetchý, Oldřich Vízner, František Husák, Jiří Růžička, Otto Lackovič

Dĺžka 85 min.

Rok 1983

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC