Film / seriál

Bond na český spôsob

Bond na český spôsob
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Agentské filmy boli a sú obľúbené, ale len málokto dnes vie, že jedna z prvých „východných bondoviek“ bola natočená v Československu.

Písal sa rok 1967 a v československých kinách sa diváci bavili typicky vorlíčkovskou komédiou. Absurdný príbeh založený na jednoduchej zápletke, kedy sa tajný agent snaží zachrániť svet, patrí ku kultovkám z pera Oldřicha Danka, Miloša Macourka a Václava Vorlíčka. Jedinečná svojho druhu akčná komédia Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (s minimom akčných prvkov, áno je to podivné, ale za chvíľu pochopíte), spojila dohromady Jana Kačera, ako agenta Cyrila Juana Borguettea, a Jiřího Sováka ako agenta účtovníka Foustku.

Švihácky cudzinec a miestna spojka

Borguette, agent s krycím názvom W4C, prichádza do východoeurópskeho mesta, ktorému sa hovorí Praha, aby získal tajné plány ukryté v soľničke. Keby sa totiž dostali do rúk nepovolaným, mohli by zničiť celý svet. Je to švihák svetového formátu: „Veľký zvodca, Veľký Sympaťák a Veľký Hrdina.“ Lenže narazí na nečakanú prekážku, nevrlého, nemotorného, ale svojím spôsobom geniálneho účtovníka pána Foustku a jeho psíka Pajdu. Začína sa tak absurdná hra kto z koho a musíme podotknúť, že agent „západného“ strihu na československého mrzúta nie je absolútne pripravený.

Agenti v Československu

Vorlíček si rád vyberal žánre aj témy populárne na vtedajšom Západe a tie potom svojrázne parodoval. Uvoľnené 60. roky mu dovoľovali zoznamovať divákov s úplne odlišným poňatím filmu, než na čo boli ľudia vo východnom bloku zvyknutí. Bol to tak trochu husársky kúsok, pretože prvá bondovka bola len o päť rokov staršia ako W4C, a tak postavu elegána pijúceho Martini tu takmer nikto nepoznal. Spôsob rozprávania, ktorý plynie skôr pozvoľne, bez veľkolepých akčných scén a často je založený na slovnom humore, si však nielen v Československu (táto komédia bola paradoxne veľmi obľúbená vo vtedajšom Sovietskom zväze) našiel svojich divákov.

Vorlíček spomína: „Keď film hrali v Indii, bola sála nabitá ľuďmi v plachtách, ako sme hovorili ich úborom, pri strope jediná vrtuľa rozháňala vzduch horúci 40 stupňov – a oni sa rehotali ako v kine Alfa.“

Čierna komédia patrí do ranku toho najlepšieho z 60. rokov

Treba dodať, že voľba Jana Kačera ako elegantného agenta, bola viac ako vhodná. Kačera si väčšinou spájame s vážnejšími dielmi, ale ako je vidno, ani komédie mu neboli cudzie. A nesmieme zabudnúť, že v správnom agentskom filme sa musí objaviť tiež krásna žena. Tu si ju zahrala Květa Fialová, ktorá, nebyť herečkou za železnou oponou, mohla Bond girl stvárniť okamžite.

V niečom absurdná, v niečom čierna komédia patrí do ranku toho najlepšieho z 60. rokov, samozrejme do ranku ľahkých komédií a zábavného žánru vôbec.

Jan Kačer

Patrí už vyše 50 rokov k uznávaným filmovým i divadelným umelcom. Štúdium ani kariéru nemal jednoduchú. Jeho rodina patrila k predvojnovým podnikateľom, navyše židovského pôvodu. Vyštudoval réžiu na DAMU a následne sa výrazne zapísal do československej novej vlny, predovšetkým úlohami vo filmoch ako Smrt si říká Engelchen (1963), Nikdo se nebude smát (1965), Den sedmý, osmá noc (1969), Údolí včel (1967).

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,3 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Václav Vorlíček

Scénár Oldřich Daněk, Miloš Macourek…

Obsadenie Jan Kačer, Květa Fialová, Jiří Sovák, Jan Libíček, Jiří Pleskot, Jiří Lír, Josef Hlinomaz

Dĺžka 86 min.

Rok 1967

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC