Film / seriál

Big Escape

Big Escape
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Existuje väzenie, z ktorého nemožno utiecť? Podľa všetkých to mal byť Alcatraz, podľa Franka Morrisa však také väzenie neexistuje.

Film Útek z Alcatrazu je inšpirovaný reálnym príbehom notorického väzenského útekára Morrisa, ktorý je vo svete zločinu už známa firma. Keď sa dostane do najstráženejšieho väzenia sveta, obklopeného útesmi a morom plným žralokov, zdá sa, že je prvýkrát v živote v pasci. Lenže pre Morrisa neexistuje slovo nemožné, vždy existuje cesta von, len ju treba objaviť. Hlavnú úlohu Franka Morrisa si v tejto „útekárskej“ klasike zahral Clint Eastwood.

Charley: Kedy máš narodeniny?
Frank: Neviem.
Charley: Bože, čo si to mal za detstvo?
Frank: Krátke.

Aj keď to vyzerá, že pôjde o celkom akčný príbeh, opak je pravdou. Takmer po celý čas stopáže sa Útek z Alcatrazu odvíja v pomerne pomalom tempe. Ide však o majstrovský kúsok a ukážkový štýl rozprávania, v ktorom postavy nehovoria veľa, zato kamera vysvetľuje dosť. Je to presne ten prípad minimalizmu, kedy sa veľké emócie, ako je túžba po slobode, odohrávajú úplne nebadateľne navyše len v minútových sekvenciách. Niet divu, že úloha Franka Morrisa bola ako stvorená pre Clinta Eastwooda. O samotnom Frankovi vieme len málo – čoho všetkého sa dopustil? Čo sa mu presne honí hlavou? Ako je možné, že muža tak túžiaceho po voľnosti a slobode vždy chytia?

Skala zvnútra

Nakoniec sa ukazuje, že toto vôbec podstatné nie je, čomu, bohužiaľ, zodpovedá aj záverečný útek. Ten sa odohráva v šachtách, na tmavej streche plnej tieňov, všetko zostáva tajomné a ponuré ako Frank po celý film a k typicky hollywoodskemu filmovému vyvrcholeniu vlastne nakoniec nedôjde. Lenže to vôbec nevadí. V hlave vám po pozretí zostane skôr riaditeľ (Patrick McGoohan), ktorý je pyšný na Alcatraz, na jeho poriadok a nedobytnosť. Alebo Frankov spoluväzeň (Paul Benjamin), ktorý mu rozpráva, čo sa stane, ak sa dostane tak ďaleko, že by unikol: Príliv spôsobuje, že jednu míľu plávate ako desať, voda je taká studená, že paže sú znecitlivené, a navyše v zálive žijú žraloky... Toto sú naozaj sľubné vyhliadky.

V podstate ide o akýsi hlavolam, nemožno sa dostať von, ale tiež nemožno zostať vo vnútri (aspoň podľa Franka). A keď sa vám to predsa len podarí, tak zomriete. Toto je tá pravá výzva pre Franka Morrisa, radšej bude riskovať vlastný život, než aby zaživa zhnil zovretý jednotvárnym režimom väzenského života i okolitými útesmi. V tomto sa ukazuje režisér Siegel ako majstrovský rozprávač, keď s minimom dialógov dokáže všetko úplne presne popísať a vyjadriť. Podobné úlohy si Eastwood už vyskúšal so Sergiom Leonem v jeho legendárnych westernoch, ale v tomto prípade je všetko oveľa mrazivejšie. Tu nie sú žiadni mlčanliví vyhnanci na úteku, tu sú bezmocní chlapi zavretí v klietkach.

Škoda len, že film vlastne nemá typický koniec. K rozuzleniu totiž nedôjde, čo svojím spôsobom kopíruje život Franka Morrisa. Nikto presne nevie, či naozaj unikol a dostal sa na pevninu, alebo sa mu ľadové vody zálivu stali osudnými. Isté je len to, že z Alcatrazu sa dostal živý a zdravý, že si z jeho múrov cestu von našiel.

Útek z Alcatrazu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,3 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Don Siegel

Scénár Richard Tuggle

Obsadenie Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Jack Thibeau, Fred Ward, Paul Benjamin, Larry Hankin

Dĺžka 112 min.

Rok 1979

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC