Film / seriál

Niekto ma zabije, alebo ja niekoho

Balada pre banditu – český romantický muzikál
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Rozprávková balada o láske a zrade patrí dnes k legendárnym. Navyše príbeh zbojníka Nikolu Šuhaja vo filmovom podaní českých hereckých hviezd z roku 1978 žiadne iné spracovanie doposiaľ neprekonalo.

Nikola síce zomrel mladý, ale aj tak toho za svoj život stihol dosť. Jeho osud a vzťah s mladou Eržikou zaujali najprv spisovateľa Ivana Olbrachta a neskôr aj dramatika Milana Uhdeho. V Brne preto v divadle Husa na provázku vzniklo muzikálové predstavenie, v ktorom excelovali vtedy začínajúce mladé herecké hviezdy ako Miroslav Donutil, Iva Bittová, Bolek Polívka či Jiří Pecha. A tak nie je divu, že čoskoro vznikla unikátna filmová verzia, v ktorej sa divadelné ilúzie prelínajú s realitou, diváci sa stávajú hercami a ožívajú mocné kúzla...

Zabili chlapa z Koločavy

Možno je Nikolov príbeh fascinujúci preto, že sa naozaj stal. Možno za to môžu kúzla, ktoré ho mali chrániť napríklad pred strelami žandárov. Možno za to môže spôsob, akým s bratom zomreli. Ale tiež je možné, že na tom všetkom nič až tak zvláštne nebolo. Lenže, čo je rozhodne pravda, že Balada pro banditu nie je ani trochu obyčajný film, a to je to, čo nás zaujíma. Určite za to môžu melodické a na ľudovej inšpirácii založené piesne. Určite za to môže mladučká a krásna Iva Bittová. A rozhodne za to môžu herecké výkony hlavných predstaviteľov.

Miroslav Donutil má v sebe drzosť i vášeň, pre ktorú Eržika Nikolu milovala a žandári nenávideli. Skvelý je tiež Bolek Polívka ako Žid Mageri, ktorý vždy odhadne, kam sa bude točiť svet, a prežije v každej dobe, za každého politického zriadenia. Rovnako tak Pavel Nový ako mladý žandár Kubeš, ktorý sa zamiluje do Eržiky, má v sebe niečo uhrančivé. A nezvyčajne dramatický je aj Jiří Pecha ako veliteľ žandárov. Navyše scénografia zachovávajúca divadelné podanie i prácu s rekvizitami, kedy nejde o realistický akčný biják (určite by sa z Šuhaja dal vykresať heroický akčák á la Hollywood), ešte viac umocňuje tajomnú atmosféru príbehu.

Balada pro banditu je vo všetkých smeroch magická. Sú tu až naivné romantické scény, rovnako ako temné okamihy naháňajúce hrôzu. Je to príbeh o tých najobyčajnejších a zároveň asi najstarších ľudských túžbach – o túžbe po láske, o obetovaní sa, o túžbe po bohatstve, o vášni, o sklamaní, o zrade. Starý havran skrátka krákať neprestane, kým si budeme pripomínať tento hrdinský a magický príbeh chlapa z Koločavy.

Zaujímavosť

Nikola Šuhaj priťahuje českých tvorcov stále. Vladimír Morávek natočil novú verziu jeho príbehu priamo na Ukrajine v Koločave. Aj tento film je inšpirovaný slávnym „provázkovským“ predstavením.

Balada pro banditu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film Box

Réžia Vladimír Sís

Scénár Vladimír Sís, Zdeněk Pospíšil, Milan Uhde (divadelná hra), Miloš Štědroň (divadelná hra)

Obsadenie Miroslav Donutil, Petr Maláč, Iva Bittová, Blanka Rudová, František Derfler, Franta Kocourek, Boleslav Polívka, Jiří Pecha, Pavel Zatloukal, Evelyna Steimarová, Pavel Nový, Gustav Opočenský, Vladimír Hauser, Daniel Dítě, Alice Hašová, Michaela Dudová, Martin Havelka, Vladimír Zelenka, Renata Hanáková, Rudolf Kovanda, František Olšovský, Ronald Heller, Jiří Kosek, Zdeněk Mucha, Milan Pěkný, Vít Pešina, Jiří Synek, Břetislav Tetera, Jaroslav Vágner, Solon Arcanidis, Petr Dočkal, František Král, Jiří Pfeifer-Fretti, Jaromír Barin Tichý, Pavel Tichý, Jan Vyskočil, Antonín Klepáč, Jiřina Krepsová, Ivana Nejdlová, Pavla Schönová, Uljana Studená, Bohumila Teterová, Věra Šisková, Jan Vyčítal, Marie Hlináková, Blažena Karasová, Václav Zajíc, Jaroslav Tomsa

Dĺžka 90 min.

Rok 1978

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC