Film / seriál

Aj keď človek vypúšťa dušu, musí sa strážiť

Aj keď človek vypúšťa dušu, musí sa strážiť
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Dnes už kultový film z roku 1968 vznikal bezmála dvadsaťdva rokov. Film, ktorý bol po dlhé roky starostlivo zatvorený v trezore, pretože sa vtedajšej ideológii nehodil do krámu, je poetickým prerozprávaním ľudských osudov, ktoré sa dostali do konfliktu s mocou, násilím a krutosťou. To sú Všetci dobrí rodáci.

Skupina siedmich kamarátov žijúca v Kelči, malom moravskom mestečku, spoločne so svojimi susedmi euforicky oslavuje koniec a svetovej vojny. Každý večer sa partia stretáva v krčme U Vola nad dobrým vínom pri živej muzike.

Udalosti, ktoré zmenili svet

Ich idylka ale netrvá dlho. Prichádza totiž február roku 1948 a udalosti, ktoré komunistický puč odštartuje, sa intenzívne dotknú každého z nich. Znárodňovanie majetku sedliakov, vytváranie jednotných roľníckych družstiev a politické procesy nenechávajú nikoho chladným. Ale pozor, nie každý v tejto dobe trpel. Našli sa aj takí, ktorí sa vedeli veľmi rýchlo a veľmi dobre prispôsobiť a ich bezcharakterné založenie im nebránilo sa takzvane zviesť na vlne zmien. Po založení národných výborov to boli práve oni, kto rozhodoval o osudoch a majetku ostatných. O budúcnosti ľudí, ktorým zmena prevrátila životy doslova naruby.

Zlá bylina nevyhnije. Lepší odcházijou, enom my potvory ostáváme

Skupina starých kamarátov sa tak rozpadá a rozdeľuje na dva nezmieriteľné tábory – na tých, ktorí idú s dobou, a na tých, ktorí neváhajú nasadiť všetky prostriedky na to, aby vzdorovali kolektivizačnému nátlaku.

Intímna spoveď doby

Režisér Vojtěch Jasný zbieral podklady pre film Všetci dobrí rodáci už od roku 1946. Vedel, že je svedkom niečoho, čo na dlhý čas zmení tvár jeho krajiny. Vedel, že ide o temnú časť histórie, ktorá neberie ohľad na práva jedinca. Preto hodlal zaznamenať výpoveď ľudí, ktorí svoje spomienky možno nebudú schopní odovzdať ďalším generáciám sami.

S ohľadom na dobu vstupu do kín nebola filmu prisudzovaná dlhá životnosť. Bol uvedený v júni 1969 a premietal sa do septembra toho istého roku, teda iba štyri mesiace. Ale aj tak film videlo zhruba 900 000 ľudí. Väčšina projekcií bola pritom dlho dopredu beznádejne vypredaná a navštíviť tento film patrilo ku kultúrnemu bontónu. Nevyhnutné sa ale stalo skutočnosťou, a tak bol film na jeseň 1969 oficiálne zakázaný a putoval do trezoru. Nielen kvôli zvolenej téme, ale tiež kvôli narážkam na generálneho tajomníka ÚV KSČ Gustáva Husáka (husi a ich perie v scéne umierajúceho Pyřka) a v neposlednom rade aj kvôli pomerne častým protestom, ktoré sa začali spontánne odohrávať po skončení projekcie. S československým človekom však ťažko vybabrať, a tak veľa zachránených pások s filmom putovalo z domácnosti do domácnosti, od človeka k človeku aj naďalej, len potajomky. Film sa znovu do kín vrátil až v januári roku 1990 a vy si ho teraz vďaka stanici FilmBox môžete vychutnať priamo vo svojej obývačke.

Všetci dobrí rodáci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Vojtěch Jasný

Scénár Vojtěch Jasný

Obsadenie Vlastimil Brodský, Radoslav Brzobohatý, Vladimír Menšík, Waldemar Matuška, Drahomíra Hofmanová, Pavel Pavlovský, Václav Babka

Dĺžka 116 min.

Rok 1968

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC