Film / seriál

Adela ešte nevečerala

Adela ešte nevečerala
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox na Skylink Live TV Sledovať

Väčšina filmov sa vymyslí, natočí, pozrie a do roka zabudne. Tie lepšie majú životnosť päť až desať rokov. Potom sú tu držiaky, ktoré si ešte po dvadsiatich rokoch ľudia púšťajú, ale len nesmierne malé percento sa stále cituje a reprízuje aj dlhšie. Adela ešte nevečerala patrí do tej poslednej skupiny.

Má štyridsať dva rokov, čo sa medzi filmami počíta ako extrémna dlhovekosť. Pravda, za hranicami Česka a Slovenska sa o nej veľa nevie, a aj z povedomia obyvateľov týchto dvoch krajín začína pomaly miznúť. Ale keď meno tohto filmu spomeniete v bežnej konverzácii, nestretnete sa len s nechápavými tvárami. Čo je nesmierne obdivuhodné pri filme, ktorý sa dožil viac ako priemerný človek v polovici devätnásteho storočia. Adela, tento komediálny film slávneho režiséra Oldřicha Lipského, je jednoducho klasika.

Oldřich Lipský bol český režisér, ktorý klasiky vedel. Aj keď ste sa narodili po roku 2000, je pravdepodobné, že vám niečo hovorí buď Limonádový Joe, Jáchyme, hoď ho do stroje!, Marečku, podejte mi pero! alebo Tajemství hradu v Karpatech. Filmy tohto pána prežili jeho samého. Adela ešte nevečerala je jeden z jeho najslávnejších filmov, taký, ktorý dokonca zožal úspech aj na niekoľkých zahraničných festivaloch. Rozpráva o detektívovi Carterovi, ktorý z Ameriky prišiel do Čiech riešiť prípad, lenže zisťuje, že sa v tejto podivnej krajine veľa vecí robí proste trochu inak. Tak napríklad sa tu k vraždám používajú obrovské mäsožravé kvety, ktoré dokážu zhltnúť celého človeka.

Teraz spustím pekelný stroj svojej pomsty!
Adela sa v kinách už moc neobjavuje, snáď okrem občasnej projekcie starých filmov. Preto zaplesáte, keď vám oznámime, že 18. 11. na FilmBoxe bude príležitosť tento film opäť vidieť. Môžete sa tak aspoň na chvíľu vrátiť do obdobia, ktoré je mnohými označované ako zlatá éra českej kinematografie. Príbeh vymyslel sám Jiří Brdečka, autor napríklad námetu slávneho Limonádového Joeho. O výpravu a kostýmy sa postaral Theodor Pištěk, ďalšia postupne zabúdaná legenda. A snáď najaktuálnejším umelcom, ktorý sa na Adele podieľal, je Jan Švankmajer, výtvarník a animátor, ktorý nás vlani poctil v poradí už siedmym celovečerným filmom s názvom Hmyz.
Autor tohto textu by veľa starých filmov mladším generáciám neodporučil. Sú väčšinou pomalé, kultúrne aj kinematograficky zastarané, jednoducho nudia. A dobrých, nových filmov je dosť na to, aby človek nemusel hľadať v minulosti. Ale v prípade Adely by sa nehanbil. Áno, niektoré veci sa už točia inak, herecké výkony, najmä momenty Chaplinovskej fyzickej komédie, už na dnešného diváka moc nezafungujú, ale tento film si drží celý rad nepopierateľných kvalít, ktoré časom nezostarli. A ako taký by mohol zaujať aj diváctvo zvyknuté na roboty meniace sa na auta.

Oldřich Lipský

Známy filmový scenárista a režisér, mladší brat herca Lubomíra Lipského, sa narodil roku 1924 v Pelhřimove, kde už počas vojny pôsobil v ochotníckom divadle. Cez Divadlo satiry, ktoré spoluzaložil, prešiel do štúdií Barrandov k filmu. Diváci si môžu jeho tvorbu pripomenúť okrem Adely aj filmom Šesť medveďov s Cibulkom (1972), Limonádový Joe (1975) Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) alebo tiež v rozprávke Traja veteráni (1983).

Adela ešte nevečerala

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,3 % Hodnotenie redakce
Foto Filmbox

Réžia Oldřich Lipský

Scénár Jiří Brdečka, Oldřich Lipský

Obsadenie Michal Dočolomanský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Ladislav Pešek, Naďa Konvalinková, Václav Lohniský, Květa Fialová

Dĺžka 102 min.

Rok 1977

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC