Film / seriál

Zápisky mladého doktora

Zápisky mladého doktora
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

„Ste si istý, že to zvládnete, doktor?“ – „Nie, ale nikto iný tu nie je, že? Žiadny lekár v okruhu sto míľ.“ Čierny humor, britskí tvorcovia, ruské prostredie. Akokoľvek šialene môže tento opis znieť, už počas prvého dielu seriálu Zápisky mladého lekára zistíte, že tu sa tvorcovia trafili naozaj do čierneho.

„Ste si istý, že to zvládnete, doktor?“ – „Nie, ale nikto iný tu nie je, že? Žiadny lekár v okruhu sto míľ.“ Čierny humor, britskí tvorcovia, ruské prostredie. Akokoľvek šialene môže tento opis znieť, už počas prvého dielu seriálu Zápisky mladého lekára zistíte, že tu sa tvorcovia trafili naozaj do čierneho.

V roku 1917, počas revolúcie v Rusku, prichádza mladý doktor Vladimir Bomgard (Daniel Radcliffe) do ruskej dediny, aby sa staral o miestnych pacientov. Bojuje nielen s ich nedôverou, nevedomosťou a poverčivosťou, ale aj s vlastnou neistotou a obrovskou záťažou lekárskej zodpovednosti.

Denník z tohto obdobia si číta jeho staršie ja (v podaní Jona Hamma) – a ako človek v stredných rokoch, ktorý nazbieral veľa životných skúseností, ľutuje mnohé veci, ktoré v mladosti urobil. V seriáli to potom vyzerá tak, že zatiaľ čo mladý Vladimir prežíva prítomnosť, starší Vladimir mu je neustále po boku a komentuje jeho počínanie ako pozorovateľ. Logicky chce, aby to s mladým doktorom dobre dopadlo a nerobil zbytočné chyby v pracovnom ani osobnom živote.

Scenár sa voľne inšpiroval poviedkou Morfium Michaila Bulgakova, ktorého hlavné dielo Majster a Margaréta určite poznáte. Prekvapujúci je fakt, že ide o autentický text. Samotného Bulgakova totiž ako čerstvého absolventa medicíny poslali v roku 1916 do nemocnice kdesi v zapadnutej dedine. Bol šokovaný, že tam ľudia žili ako v stredoveku, ich životy boli často veľmi kruté, plné tvrdej práce a bolesti. Samotná poviedka nie je zďaleka taká komická, ako by sa vám pri sledovaní Zápiskov mohlo zdať, tých 35 strán ale stopercentne stojí za prečítanie.

V hlavných úlohách, sa predstavujú Daniel Radcliffe a Jon Hamm. Prvý menovaný je známy po celom svete ako predstaviteľ Harryho Pottera. Sám Radcliffe s touto nálepkou pomerne dlho bojoval a skúšal rôzne žánre – horor (Žena v čiernom), romantickú komédiu (The F Word), ale aj životopisný thriller, kde si zahral úlohu spisovateľa Allena Ginsberga (Zbav sa svojich miláčikov). Nakoniec musíme povedať, že Radcliffovi výborne sedia práve komédie, v ktorých najviac vyniknú jeho herecké kvality. Jona Hamma možno poznáte zo seriálu Mad Men, kde hrá kreatívneho riaditeľa v reklamnej agentúre, na jednu stranu génia, na druhú alkoholika skrývajúceho sa pod falošnou identitou. Za rolu bol šesťkrát nominovaný na Zlatý glóbus, a dve sošky dokonca získal.

Zápisky, akokoľvek komediálne, nie sú pre slabšie povahy. Kto nemá rád krv, tomu by sa pri scénach realistických amputácií končatín mohol zdvihnúť žalúdok. Naturalistické stvárnenie každopádne má svoje opodstatnenie a je dôležitým prvkom originálneho mixu. Mieša sa tu dráma s komédiou, režú sa nohy bez umŕtvenia a zároveň nechýba ľúbostná zápletka.

Daniel Radcliffe

Už od malička vedel že chce byť hercom, ale jeho rodičia s tým príliš nesúhlasili. Vďaka náhodnému stretnutiu s producentmi Harryho Pottera však jeho nástup pred filmové kamery moc neoddialili. Harry Potter ale nie je jeho jedinou výraznou rolou z detských rokov, zažiaril napríklad aj v adaptácii románu David Copperfield. A po ukončení natáčania čarodejníckej ságy sa začali ďalšie ponuky na úlohy len hrnúť.

Zaujímavosť

Radcliffe bol doslova nadšený z ponuky hrať v seriáli podľa predlohy Bulgakova – sám dokonca už skôr začal písať svoju vlastnú adaptáciu Zápiskov. Inšpiroval ho k tomu výlet do Bulgakovova rodiska v Kyjeve, ktorý si ako jeho veľký fanúšik nadelil k 21. narodeninám.

Pozrite si aj

Scrubs

Mladý lekár John Dorian nastúpi do fakultnej nemocnice Sacred Heart, kde začína svoju kariéru lekára. Stretáva sa s náročnými pacientmi, rivalitou medzi kolegami a tiež so zlomyseľným údržbárom. Seriál sa začal nakrúcať v roku 2001, ale jeho svižné tempo a fóry rozhodne nezostarli.

Zápisky mladého doktora

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Viasat History, Profimedia.cz

Réžia Alex Hardcastle, Robert McKillop

Scénár Mark Chappell, Alan Connor, Shaun Pye

Obsadenie Jon Hamm, Daniel Radcliffe, Adam Godley, Rosie Cavaliero…

Dĺžka 8× 25 min.

Viasat History HD nedeľa 10. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC