Film / seriál

Prízraky medzi nami

Daniel Radcliffe vo filme Žena v čiernom
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Už niekoľko rokov sa v anglickej dedinke Crythin Gifford dejú čudné veci a za zvláštnych okolností umierajú miestne deti. Práve sem zavedú pracovné záležitosti právnika Arthura, ktorý čoskoro s hrôzou zisťuje, že sa stal súčasťou desivej kliatby.

Mladý advokát Arthur Kipps žije po smrti svojej ženy len so svojím synčekom a snaží sa uživiť, ako sa dá. Aby nestratil prácu, musí sa vydať do odľahlej dedinky a vybaviť právne záležitosti súvisiace so smrťou majiteľa rezidencie Eel Marsch House. Už samotná dedina naháňa husiu kožu, a to mladý vdovec netuší, že sídlo, kam musí ísť, leží uprostred močiara ďaleko za ňou.

Dedinčania Arthura od jeho cesty odrádzajú, on sa ale aj napriek ich varovaniu do strašidelného domu vypraví. Snaží sa vybaviť všetko čo najskôr, lenže sa okolo neho začínajú diať zvláštne veci, ktoré mu na pokoji nepridávajú. Postupne prichádza na znepokojujúce tajomstvá a zisťuje, že deti z dediny už roky umierajú za zvláštnych okolností. Zdá sa, že za všetkým stojí temný tieň, ktorý v dome vída i on sám. Keď sa ocitne v nebezpečenstve aj jeho malý syn, rozhodne sa urobiť čokoľvek, aby prízrak ženy v čiernom zastavil.

Film Žena v čiernom bol natočený podľa knižnej predlohy Susan Hill, ktorá je klasickým hororovým thrillerom. Režisér James Watkins má s týmto žánrom už skúsenosť – jeho film Jazero smrti z roku 2008 nazval denník The Guardian „najlepším britským hororom za niekoľko posledných rokov“. Hlavnej úlohy sympatického právnika sa ujal Daniel Radcliffe, ktorý sa aj týmto filmom snaží dokázať, že nepatrí do škatuľky „navždy Harry Potter“. Film stojí aj na jeho hereckom výkone, ktorý si režisér pochvaľoval: „Daniel hral na maximum a do príbehu sa naozaj ponoril.“ Vo vedľajších úlohách Radcliffovi sekundujú tváre známe skôr britskému publiku – napríklad Ciarán Hinds (Cesta do zatratenia) alebo Janet McTeer (Krajina prílivu).

„Inšpiroval som sa atmosférou hororov ako Sirotinec, Tí druhí alebo Osvietenie,“ približuje Watkins štýl Ženy v čiernom. Nevsádza na „ľakačky“ a potoky krvi, ale skôr na kvalitu scenára, psychologickú ťaživosť príbehu a stupňujúci sa nepokoj diváka. Zároveň obmedzil použitie špeciálnych efektov na minimum: „Menej je viac. Nie som fanúšikom digitálnych strašiakov,“ vysvetlil režisér, prečo film natočil čo najpoctivejšie.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Žena v čiernom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 %
Foto Film+

Réžia James Watkins

Scénár Jane Goldman

Obsadenie Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Janet McTeer, Roger Allam, Sophie Stuckey, Shaun Dooley, Liz White

Dĺžka 95 min.

Film+ pondelok 20. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC