Film / seriál

Tarantino účtuje aj s tajomstvom

Osem hrozných – mysteriózny western
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Quentin Tarantino, autor kultového Pulp Fiction, tentoraz graduje napätie stretnutia ôsmich pocestných uprostred snehovej búrky na prasknutie.

Stačili dva filmy, aby sa z mena Quentin Tarantino stala celosvetovo známa značka. V roku 1992 zaujal krimithrillerom Gauneri o skupinke lupičov, ktorí sa navzájom nepoznajú a po zbabranej akcii v klenotníctve sa musia ukrývať v opustenom skladisku. O dva roky neskôr prepísal dejiny filmu svojimi Pulp Fiction – Historkami z podsvetia. Dnes kultový film plný drsnej zábavy a nekorektného humoru navyše reštartoval kariéru Johna Travoltu.

Viem aj, kedy váš syn umrel. Chcete vedieť, čo to bol za deň? Deň, kedy stretol mňa.

Fatálne stretnutie 

Svojím ôsmym filmom, v ktorom sa osmička ocitla aj v názve, sa Tarantino oblúkom vracia k svojej prvotine. Aj tu zhromaždil niekoľko temných postáv do jednej miestnosti, aby medzi nimi rozohral vražednú hru, len namiesto skladiska sa ocitáme v útulnej drevenici a zo súčasnosti sa prenesieme do 60. rokov 19. storočia tesne po skončení Americkej občianskej vojny. V chate u Minnie nájde úkryt pred snehovou búrkou sedem postáv, ôsmou postavou je miestny čeľadník. „Vybranú spoločnosť“ tvorí Kurt Russell, ktorý vedie Jennifer Jason Leighovú na šibenicu, Samuel L. Jackson ako vyslúžilý kavalerista a tiež lovec ľudí, Walton Goggins, ktorý o sebe tvrdí, že je novým šerifom mestečka Red Rock, kam majú všetci namierené, Bruce Dern predstavuje vyslúžilého konfederačného generála s neláskavým vzťahom k ľuďom tmavej pleti, Tim Roth sa predstaví ako kat, ktorého prvou zákazníčkou má byť práve prítomná Leighová, k nim ešte pripočítame Demiána Bichira prezývaného Mexičan a Michaela Madsena ako honáka a životopisca vlastného života. S nikým z nich by ste nechceli stráviť v miestnosti ani minútu, nieto ešte niekoľko nocí. Čoskoro začína byť jasné, že prežiť toto stretnutie bude zrejme nadľudská úloha. Medzi postavami sa totiž skrýva zradca, ktorý nie je tým, za čo sa vydáva...

Klasická „tarantinovka“

Tarantino v Ôsmich hrozných opäť dokazuje, prečo je režisérskou hviezdou prvej veľkosti. S výdatnou dávkou čierneho humoru, potokov krvi, do detailu prepracovaného príbehu a skvelej hudby Ennia Morriconeho, dokáže na malom priestore rozohrať strhujúci zážitok, ktorý udrží divákov v napätí takmer tri hodiny. Nehovoriac o tom, že niektoré scény z filmu sa už stali legendárnymi, ako napríklad historka o premrznutom väzňovi, ktorému dal Samuel L. Jackson na chvíľu pocítiť teplo vlastného tela. K úspechu filmu samozrejme nemalou mierou prispieva hviezdne obsadenie, ako je zrejmé z výpočtu všetkých „hrozných“ v predchádzajúcom odseku.

Hračička

A pretože je Tarantino okrem iného aj hračička a perfekcionista v jednom, rozhodol sa Osem hrozných natáčať na unikátny filmový materiál Ultra Panavision 70. Ten vyniká extrémne širokým formátom a taktiež mimoriadne jemným a detailným obrazom. Lenže na tento materiál bolo v minulosti natočených dokopy len desať filmov a naposledy bol použitý v roku 1966 (!) pri natáčaní drámy Chartúm. Spoločnosť Panavision stálo nemalé úsilie zohnať potrebný materiál a techniku, ktorú Tarantino požadoval. Ale kto by dokázal Tarantinovi povedať „nie“? 

Samuel L. Jackson 

Narodil sa síce vo Washingtone, ale vyrastal v južanskom štáte Tennessee. Živil sa ako vrátnik v New Yorku, ale študoval aj herectvo, a to nakoniec prinieslo svoje ovocie. Prvé herecké skúsenosti zbieral v hereckom spolku Negro Ensemble Company, kde si zahral napríklad aj s Morganom Freemanom. V roku 1981 dostal pozvánku od Miloša Formana do filmu Ragtime, ale prvá výraznejšia rola prišla v Ceste do Ameriky, kde síce žiaril Eddie Murphy, ale Jackson zaujal v úlohe neúspešného zlodeja vo fastfoode. Tesne pred Pulp Fiction, kde z neho Quentin Tarantino urobil megahviezdu, si zahral napríklad v Jurskom parku alebo Vysokej hre patriotov.

Osem hrozných 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film+, The Weinstein Company

Réžia Quentin Tarantino

Scénár Quentin Tarantino

Obsadenie Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen

Dĺžka 168 min.

Rok 2015

Film+ nedeľa 5. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC