Film / seriál

Špióni sú stále v kurze

Špióni sú stále v kurze
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Zavesiť na klinec povolanie tajného agenta nie je nikdy jednoduché. Keď ste v problémoch, jednoducho sa do toho zase dostanete.

Do podobnej situácie sa dostane aj Jack Ryan (Harrison Ford), ktorý od CIA odišiel už pred rokmi a rozhodol sa venovať kľudnejšiemu povolaniu, prednášaniu na univerzite. Jedna pracovná prednáška ho zavedie do Londýna, kde sa úplne náhodou pritrafí k teroristickému útoku. Od tej chvíle má Jack po pokojnom rodinnom živote, pretože sa ocitne v hľadáčiku nebezpečného teroristu, ktorého pripravil svojím zásahom v Londýne o brata. Niektoré profesie sú skrátka akčné aj na dôchodku.

Indiana Jones v kvádri

Vysoká hra patriotov začína celkom dobre. Aj keď všetko vyzerá idylicky, tušíte, že sa každú chvíľu niečo prihodí a celkom sa na to tešíte. A bum, teroristický útok je tu! Atmosféra hustne a Harrison Ford opäť neochvejne zachraňuje situáciu. Proste akčná špionážna klasika. Len je škoda, že tu filmu trochu spadne remeň. Aby sme sa ako diváci čo najlepšie zorientovali, musíme si prejsť úvodom do európskeho terorizmu, konkrétne do zákulisia írskeho nacionalistického hnutia. A samozrejme tiež nesmú chýbať scény, v ktorých sa bývalý agent Ryan stretáva so svojimi bývalými šéfmi zo CIA, aby všetkých posadil na zadok, akí sú neschopní atď., atď. Nuž, rozbieha sa proste americký akčák, kde jeden chrabrý hrdina zachráni celý svet.

Ale treba podotknúť, že aj keď už je toto americká klasika, tak stále má svoje nezameniteľné čaro. Dojemné aj akčné scény hollywoodski filmári proste vedia, čo si budeme nahovárať. Budete tak fascinovane sledovať zákulisie príprav vo výcvikových teroristických táboroch, ktoré samo sebou odhalí až neohrozený agent Ryan. Tajné sledovacie centrá sú schopné nájsť a natočiť kohokoľvek kdekoľvek na svete, takže netrvá dlho a dôjde na rozhodujúci útok proti zločinným teroristom. A nepôjde o žiadny ľahký odvar, bude to poriadna smršť, pri ktorej naposledy vydýchne veľa mužov.

Vysoká hra patriotov je skrátka klasickým akčným thrillerom, v ktorom je veľa efektných scén, ale aj veľa zvratov, ktoré sa v reálnom svete tak ľahko odohrať nemôžu. Ale prečo nie, keď všetkému šéfuje neohrozený Harrison Ford, ktorý len vymenil Indiho prepotenú košeľu, klobúk a bič za dokonale padnúci oblek a záhadné artefakty za ochranu sveta. A že toto Ford vie veľmi dobre. V prípade tohto žánru totiž môžete natočiť parádny film, aj keď s nie príliš zaujímavou zápletkou, napriek tomu výbornou atmosférou, alebo len poskladať jedno klišé vedľa druhého a preložiť to pár výbuchmi a prestrelkami. Všetko tu stojí a padá s hlavným hrdinom. Harrison Ford charizmatických drsniakov vždy vedel zahrať dokonale (škoda len, že agent Ryan nemá väčší zmysel pre humor, potom by bolo všetko ešte lepšie), a tak patrí Vysoká hra patriotov do prvého ranku akčákov.

Zaujímavosť

Niektoré scény sa naozaj natáčali v priestoroch CIA. Bolo to prvýkrát, čo CIA niečo také dovolila.

Vysoká hra patriotov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Phillip Noyce, Robert Fabbri

Scénár Donald Stewart, W. Peter Iliff

Obsadenie Harrison Ford, Anne Archer, Patrick Bergin, Sean Bean, James Fox, Richard Harris, Thora Birch

Dĺžka 117 min.

Rok 1992

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC