Film / seriál

Tarantinovi muži

Gangsterka Gauneri
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Nedobrovoľná izolácia, navyše s cudzími ľuďmi, môže byť poriadna dráma. A čo už len potom keď ide o profesionálnych zločincov.

Joe je stará mafiánska škola, a tak si najme partiu gangstrov, aby vylúpili klenotníctvo a zaobstarali mu tak hotovosť. Páni sa poznajú len pod prezývkami a nevedia o sebe viac než to, čo potrebujú pre takýto kšeft. Ich plány im však zmarí polícia, a im nezostane nič iné ako sa ukryť v starom skladisku. A tu sa začína poriadna dráma s názvom Gauneri. Predstavte si partiu zabijakov, ktorí si začínajú liezť na nervy a podozrievajú z podlostí jeden druhého. Toto nemôže dopadnúť dobre.

Osvedčená značka

Režisér Quentin Tarantino je dnes viac než dobre zavedený filmár. Jeho filmy majú svoju zvláštnu a jedinečnú poetiku a zahrať si nejakého filozofujúceho zabijaka je česť aj pre tie najväčšie hollywoodske hviezdy. Takže sa mu zakaždým podarí dať dohromady skvelo obsadenú hereckú partičku. To sa mu podarilo aj v Gauneroch.

Hej, prestaňte sa hrať na tvrďasov. Niekto by tu mohol začať plakať

Všetko sa začína tak, ako sme u Tarantina zvyknutí. Najskôr sa zoznámime s hlavnými postavami. Tentoraz ich režisér usadí do typického amerického bistra, kde si objednávky zapisuje servírka do bločku perom. Páni vedú pri káve a nespočetnom množstve cigariet zásadné reči o všetkom možnom, ale pritom sa jeden o druhom nedozvedia nič. Dôvod je jednoduchý, hlavný zloduch Joe (hrá ho tak trochu zloduch aj v reálnom živote Lawrence Tierney) totiž vie, že keď sa zlí chlapci nebudú poznať, nebudú tiež mať čo rozprávať polícii, keby došlo na najhoršie. Preto im tiež vymyslí jednoduché prezývky: pán Biely, Oranžový, Blonďavý, Ružový atď. Posledný menovaný, Ružový, má so svojou prezývkou trošku problém, ale jeho námietky nie sú vypočuté: „Máš šťastie, že nie si Žltý!“ Pod dúhovými menami tak zažiarili Michael Madsen, Tim Roth, Chris Penn, Lawrence Tierney či Harvey Keitel.

Zo začiatku všetko vyzerá na klasickú gangsterku o snahe ukradnúť diamant, ale je to Tarantino, takže sa čoskoro všetko zvrtne iným smerom a o diamant vôbec nepôjde. Tarantino vlastne celkom rád zatvára party chlapov do tesných miestností, odkiaľ niet úniku (podobne napríklad v Ôsmich hrozných). A zrazu sa ukazuje, čo kto vie alebo aké má kto pevné nervy. A hlavne, aké je v takej spoločnosti nebezpečné tvrdiť, že je tu niekto na zabitie...

Jednu z úloh si samozrejme napísal Tarantino tiež pre seba. Hrať čudákov alebo šialencov ho očividne baví. Gauneri sú jeho tretím filmom v poradí po režisérskej aj scenáristickej stránke a vlastne odštartovali jeho kariéru. Predurčili tiež, ako budú vyzerať jeho ďalšie filmové pecky.

Gauneri

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Quentin Tarantino

Scénár Quentin Tarantino

Obsadenie Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi, Lawrence Tierney, Michael Madsen, Quentin Tarantino, Edward Bunker

Dĺžka 105 min.

Rok 1991

AMC pondelok 4. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC