Film / seriál

Roots

Roots
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Boj za rovnoprávnosť Afroameričanov bol behom na dlhú trať. Na trať dlhú niekoľko storočí. Aj keď by sa mohli viesť dlhé debaty o tom, ako je to dnes, s osemnástym storočím sa to iste porovnávať nedá.

Dej minisérie Roots sa začína odohrávať v sedemdesiatych rokoch 18. storočia. Kunta Kinte je mladý bojovník etnickej skupiny Mandinkov žijúcich na území Gambie v západnej Afrike. On a jeho rodina sú verní nasledovníci kráľa kmeňa a odolávajú nátlaku, ktorý na nich vyvíjajú osadníci z Európy. A to znamená, že im neustále hrozí nebezpečenstvo. S Európanmi totiž aktívne spolupracuje miestny klan Koros, ktorý vymieňa afrických otrokov za anglické zbrane.

Niečo tu nie je v poriadku

Jedného dňa je Kunta spoločne s ďalšími mladíkmi odvedený do džungle, aby sa tu podrobili skúške dospelosti. Čaká ich niekoľko náročných úloh, ktorých splnením dokážu klanu, že už nie sú malí chlapci, ale dospelí muži. Pri plnení jednej z úloh Kunta objaví mŕtve telo a v diaľke zbadá lovcov ľudí. Skúška je pre istotu predčasne ukončená a účastníci sú poslaní domov. Tam Kunta narazí na svojho otca, ktorému oznámi, že chce odísť do mesta študovať na univerzitu. Jeho otec o tom však nechce ani počuť a Kunta teda naštvane odchádza späť do džungle, kde má dohodnutý zraz so svojím dievčaťom. V tú chvíľu sú však obklopení Korosmi, ktorí ich oboch zajmú a predajú Angličanom.

Cesta cez pol sveta

Cesta, ktorá na nich čaká, nie je rozhodne ľahká. Obaja aj s ďalšími Mandinkami, medzi ktorými je aj Kuntov strýko, sú umiestnení na zaoceánsku loď a odoslaní do Ameriky. So svojím osudom sa nechce zmieriť nejeden zajatec, a tak sa na lodi počas cesty posádka niekoľkokrát dostane do úzkych, avšak ani jeden z pokusov o povstanie nedopadne pre zajatcov príliš slávne. Potom, čo dorazí loď aj s nákladom otrokov na miesto, je Kunta predaný majiteľovi tabakovej plantáže a pomenovaný Toby. To je ale pre neho niečo nepredstaviteľné, jeho pravé meno ho viaže k rodine, k historickému dedičstvu Mandinkov a ku všetkému, čo kedy bolo jeho identitou…

Je jedno, ako ťa tvoj pán nazýva. Svoje meno si uchovaj vo vnútri

Niečo vám to hovorí?

Áno, úspešná štvordielna miniséria Roots je skutočne remakom významnej minisérie rovnakého názvu z roku 1977. Táto epická rodinná sága sleduje osud niekoľkých generácií jedného rodu a verne reflektuje americké otroctvo tej doby. Dielo je natočené skutočne surovo, čo môže byť pre citlivejšieho diváka niekedy aj nepríjemné. Najmä potom je tu explicitne zobrazované násilie, či už fyzické, tak aj sexuálne, čo ale k podobne ladenému filmu rozhodne patrí.

Veľké odhodlanie

Natočiť remake 40 rokov starého kasového trháku (mimoriadne populárneho najmä v USA) si žiada veľký diel odvahy a odhodlania. Porovnaniu s vtedajším scenárom, réžiou či hereckými výkonmi sa tvorcovia jednoducho nemôžu vyhnúť. Podobná situácia už niekoľkokrát podtrhla stoličku pod nohami iným projektom, ktoré by možno samy o sebe boli úspešné, no v porovnaní s originálnou verziou sa stali prepadákom. No, a to je presne to, čo v prípade Roots z roku 2016 jednoducho nehrozí. Ak teda patríte medzi fanúšikov staršej verzie, nebojte sa ponoriť sa do tej novej.

Malachi Kirby

Pre 29ročného herca (v čase nakrúcania o niekoľko rokov mladšieho) pôvodom z Anglicka bola úloha Kuntu Kinteho skutočne prelomová. Herecký výkon šikovného mladíka bol veľmi kladne prijímaný filmovými kritikmi z celého sveta. Tento rok ho môžu diváci vidieť napríklad v seriáli Curfew či Devils.

Zaujímavosť

Dej originálneho seriálu aj novšej minisérie nie je úplne totožný, objavujú sa v ňom niekedy aj dosť významné odchýlky. Napríklad v originálnej verzii zo 70. rokov je Kunta zajatý lovcami v čele s belochom, v novšej minisérii je celý hon na otrokov organizovaný Afričanmi.

Pozrite si aj

12 rokov otrokom

Solomon Northup mal v jednej chvíli snáď všetko, čo by si mohol kedy v živote priať – milujúcu rodinu, skvelú prácu, slušný majetok aj slobodu. To všetko sa ale v jeden prekliaty moment zmení a Solomon skončí ako otrok spútaný v reťaziach…

The Book of Negroes

Príbeh sleduje cestu malého dievčatka z Guinei, Aminaty Diallo, ktorá je unesená do Ameriky, aby tu slúžila ako otrokyňa. Na ceste sa stretáva s Chekurom, mladým chlapcom, ktorý sa zotročeniu taktiež nevyhol…

Roots

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,5 % Hodnotenie redakce
Foto Filmbox Plus

Réžia Bruce Beresford, Thomas Carter, Phillip Noyce, Mario Van Peebles

Scénár Mark Rosenthal, Charles Murray…

Obsadenie Jonathan Rhys Meyers, Malachi Kirby, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Babs Olusanmokun, Kerry Sims, Matthew Goode

Dĺžka 4 × 88–104 min.

Rok 2016

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC