Film / seriál

Rekonštrukcia

Rekonštrukcia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Dánske filmy nikdy nie sú úplne tradičné. Čo tiež čakať od filmárov, medzi ktorých „domáce“ ikony patrí Lars von Trier.

Mladý pokračovateľ trierovskej generácie Christoffer Boe prišiel na začiatku tisícročia s romantickou drámou naruby. Pýtate sa, ako je to možné? Jednoducho na samom začiatku filmu priznáte, že všetko je fikcia a že medziľudské vzťahy akosi iba rekonštruujete a zároveň tiež konštruuje. Ľudskými pokusnými objekty sa v tomto prípade stali fotograf Alex a krásna Aimee. Stretli sa náhodou v nočnej Kodani a ich milostný príbeh je plný surreálnych situácií a nádherných vizuálnych vnemov. Skrátka zase jeden „obyčajný“ dánsky film.

Inšpiratívna nevera

Kde by bolo umenie, nebyť nevery. Profitujú z nej totiž nielen rozvodoví právnici, ale okrem iného aj filmári. Keby si ľudia boli absolútne verní, nepochybovali o svojich vzťahoch, o svojich partneroch a nepúšťali sa do najrôznejších experimentov, žiadna vzťahová dráma, ako napríklad Rekonštrukcia, by nikdy nevznikla. Režisér Christoffer Boe pritom len znovu rozpráva prastarý milostný príbeh, pravda, trochu svojráznejšou cestou (miestami možno až príliš svojráznou). Tak trochu sa vracia k osvedčenej divadelnej koncepcii divadla na divadle, len ju modifikuje pre film, takže čas od času divákov celkom zámerne upozorňuje na to, že sa pozerajú na film, že sa nejedná o realitu.

Podvádzajúca aj podvádzaná

Boeova Rekonštrukcia bola dokonca ocenená prestížnou cenou v Cannes, takže ako vidno, aj odborníci filmu všeličo odpustili a skôr ich fascinoval Boeov zápal a nadšenie. Ide o jeho režisérsku celovečernú prvotinu, v ktorej mladý tvorca jednoznačne preukazuje svoj rozprávačský talent aj cit pre kameru, avšak, a to nebýva také samozrejmé, tiež dobré „oko“ na hercov. Napríklad Maria Bonnevie bez najmenšieho zaváhania stvárnila dvojrolu milenky Aimee aj nebohej Simone, ktorá je naopak podvádzaná. Bonnevie je v oboch rolách taká suverénna, že vám bude chvíľu trvať, než si uvedomíte, že obe postavy hrá rovnaká herečka. V ďalších úlohách excelujú Nikolaj Lie Kaas ako Simonein priateľ Alex a Krister Henriksson ako Aimeein manžel. Dostanete sa tak vďaka nim do súkolia dvoch párov, ktorých životy začne ovládať pominuteľná, no veľmi intenzívna vášeň.

Je to len film. Všetko je umelo vytvorené. Ale stále to bolí

Pustiť sa teraz do rozboru kto s kým, kedy, za akých okolností a prečo, by bolo viac ako mätúce. Rekonštrukciu jednoducho musíte vidieť, aby ste si mohli sami rekonštruovať milostný život niekoľkých ľudí. Ak vás táto komplikovanosť odrádza, určite si film pozrite, je tu totiž ešte jedna hlavná postava, ktorá vás úplne očarí a rozhodne nie je taká spletitá. Samotná Kodaň. V Boeovom podaní ide o doslova magické mesto, takže namiesto obľúbenej rozpálenej prázdninovej destinácie niekde v Stredomorí tento rok možno zatúžite navštíviť piesčité pláže na veternom severe.

Rekonštrukcia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus

Réžia Christoffer Boe

Scénár Christoffer Boe, Mogens Rukov

Obsadenie Klaus Mulbjerg, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Krister Henriksson, Nicolas Bro, Peter Steen, Ida Dwinger

Dĺžka 88 min.

Rok 2003

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC