Film / seriál

Patológ hrdina?

Patológ hrdina?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Aj to sa môže stať. Namiesto toho, aby forenzný patológ len podával informácie vyšetrovateľom, sám sa pustí do hľadania vrahov. O to v kocke ide v seriáli Harrow.

Doktor Daniel Harrow (Ioan Gruffudd) je mierne povedané neortodoxný forenzný patológ. Už z tejto charakteristiky je zrejmé, že nepôjde o typického chlapíka, ktorý má ženušku, dve detičky a domček s latkovým plotom. Naopak, žije sám na lodi na rieke Brisbane, a tak trochu sa pletie do práce policajnému oddeleniu.

Výborný seriál Harrow vytrhol kriminálny televízny žáner zo zabehaných koľají

Kto pozorne sledoval prvú sériu, si určite všimol istú podobnosť so seriálom Vtierka Castle alebo Dr. House. Ale to nemusí byť automaticky zle, ba naopak. Spomínané seriály majú totiž nielen kopu fanúšikov, ale sú zároveň dôkazom, že aj detektívny seriál je možné urobiť inteligentne a vtipne. Vysoko nastavenú latku si s prehľadom udržiava aj Harrow v druhej sérii. Prvá séria skončila dosť desivo, doktor bol postrelený a všetci fanúšikovia zostali napnutí, čo bude s Harrowom ďalej. Natáčať ďalšiu sériu bez Ioana v hlavnej úlohe by nemalo zmysel, takže asi môžeme prezradiť, že všetko dobre dopadlo. A ako to vyzerá, aj jeho temná minulosť a s ňou spojené tajomstvá sú preč. Dokonca sa mu možno blýska na lepšie časy aj v osobnom živote, pretože na jeho milovanú pitevňu prichádza nový kolega. Vlastne nová kolegyňa, forenzná patologička doktorka Grace Molyneux, ktorú hrá Jolene Anderson. Je to perfekcionistka, ktorá sa nezmieri len tak s hocičím a s Harrowom idú často proti sebe. Ako už tušíte, čo sa provokuje, to sa rado máva, a medzi oboma to bude pekne iskriť. Nová postava Grace bola vytvorená za účelom oživenia seriálu. Sama Anderson o nej hovorí: „Je toho toľko, s čím sa môžem s Grace stotožniť. Nedostanete sa jej pod kožu vôbec ľahko. Navyše aj ja som celkom tvrdohlavá a rada si stojím za svojím. Myslím, že energia, ktorú z nej cítim, je súčasťou mňa samej.“ Okrem Grace v seriáli ešte uvidíte Harrowovu dcéru (Ella Newton), šéfku (Robyn Malcolm) a bývalú manželku (Anna Lise Phillips). Aj keď s nimi nemá pán doktor práve ideálne vzťahy, všetky „jeho“ ženy mu tolerujú jeho výstrednosti a vlastne ho podporujú v tom, čo robí. Vyvažuje sa tým trochu jeho čudáctvo a zo svojrázneho génia sa razom stáva uveriteľná postava, čo je samozrejme dané tiež dobrým scenárom. „Niekedy sa pozriem na scenár a poviem si: Ach, bože! Ale musím povedať na obranu scenáristov, že každý kúsok informácií, ktoré skúmali, pochádza zo skutočného prípadu. Ako herec nemáte príliš veľký priestor všetko podrobne vysvetliť. Preto musíte scenár naozaj precízne študovať, a všetkému, čo robíte alebo hovoríte, dať zmysel, inak vám diváci nebudú veriť,“ hovorí o svojej úlohe Anderson.

A aby bolo všetko čo najviac uveriteľné, v druhej sérii sa prekonali tiež maskérky a rekvizitári. Nečakajte len nejaké letmé zábery popolavo bielych tiel a visačiek na palcoch na nohách. Keď majú byť precízne postavy, musí byť precízne spracované všetko. Pre hercov to nebolo vždy príjemné, ale výsledok vás prekvapí svojou reálnosťou. A nemusíte sa obávať, že by sledovanie tohto seriálu rozhojdalo vaše žalúdky, len proste zabudnete, že na pitevných stoloch ležia herci alebo figuríny a budete fascinovane sledovať, čo všetko si Harrow nevšimne a ako brilantne dokáže riešiť prípady.

Výborný seriál Harrow vytrhol kriminálny televízny žáner zo zabehaných koľají a dokazuje, že drsní detektívi dnes už nelákajú a v kurze sú geniálni čudáci. Len musia mať charizmu!

Ioan Gruffudd

Britský herec Ioan Gruffudd sa v detstve a počas dospievania venoval hlavne hudbe. K obratu došlo v jeho 16 rokoch, kedy odštartovala jeho herecká kariéra. V osemnástich bol prijatý na britskú prestížnu hereckú akadémiu. Spočiatku sa objavoval na obrazovkách i vo filmoch len v epizódnych úlohách, zlom nastal v roku 1997, kedy si zahral v Oscarovi Wildeovi a v Titanicu. Objavil sa v trhákoch ako Čierny jastrab zostrelený alebo Šéfovia na zabitie.

Zaujímavosť

Gruffudd si čudáckeho patológa vyskúšal už v roku 2014, a to v seriáli Nesmrteľný, ktorý však nebol taký úspešný ako Harrow.

Pozrite si aj

Sherlock a Watsonová

Existuje geniálnejší a podivnejší vyšetrovateľ než Sherlock Holmes? Asi ťažko. Výborný seriál, ktorý postavu Holmesa „sprítomnil“, okrem iného aj tým, že Watson je žena, je nielen perfektne napísaný, ale aj dobre obsadený. Hlavný tandem v ňom hrajú Jonny Lee Miller a Lucy Liu.

Nesmrteľný

Tento seriál sa síce dočkal len jednej série, ale to neznamená, že nestojí za videnie. Gruffudd tu hrá opäť forenzného patológa, ktorý je síce inteligentný, ale aj trochu zvrátený. Za všetko môže to, že je nesmrteľný. Na svete je už viac ako 200 rokov…

Harrow / 2. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Tony Krawitz, Daniel Nettheim, Peter Salmon, Tony Tilse, Catherine Millar, Kate Dennis, Catriona McKenzie, Peter Andrikidis

Scénár Stephen M. Irwin, Leigh McGrath

Obsadenie Ioan Gruffudd, Remy Hii, Anna Lise Phillips, Darren Gilshenan, Damien Garvey, Robyn Malcolm, Hunter Page-Lochard

Dĺžka 10 × 43 min.

Rok 2018

AXN streda 6. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC