Film / seriál

Osemdesiatkové klebetnice

Osemdesiatkové klebetnice
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa zíde niekoľko žien pri jednom stole, je o zábavu postarané. A čo už potom keď sa stretne šestica svojráznych dám niekoľkých generácií.

Americký film z roku 1989 sa spočiatku tvári ako nevinná oddychová komédia, ale nenechajte sa mýliť, nakoniec to zase taký „relax“ nebude. Na malom americkom meste nie je moc zábavy, a tak na pretras prichádzajú hlavne miestne klebety a osobné problémy. A že ich dámy majú požehnane: od problémov s deťmi cez manželské peripetie až k tehotenstvu. Hviezdne obsadený film (Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis, Julia Roberts) vás zaručene pobaví i rozplače.

Zlato, čas prechádza okolo a nakoniec si uvedomíš, že sa prešiel po tvojej tvári.

Film sa odohráva v Louisiane v osemdesiatych rokoch minulého storočia a rozpráva simultánne niekoľko príbehov. Hlavným „informačným strediskom“ je kozmetický salón, kde majú dámy pokoj od svojich žijúcich i zosnulých náprotivkov. „Klebetnice“ sa však nebavia len o sebe. Naopak, sú viac než ochotné vypočuť prakticky každú ženu. Stačí len prísť, posadiť sa a uviesť sa: „Som vydatá a môj manžel...“ Z takej dámy sa v okamihu stáva drahúšik a nemusí sa zdráhať začať rozprávať.

Ženy sebe

Majiteľku salónu hrá Dolly Parton, ktorej by ste sa bez váhania radi zverili aj vy. Hneď v úvode sa ujme mladej nevesty (Julia Roberts), vzápätí sa k nim pridá mladé dievča ako výpomoc v salóne (Daryl Hannah), potom trochu upnutá matka nevesty (Sally Field) a nakoniec aj najmajetnejšia dáma v meste (Shirley MacLaine). V neposlednom rade sa k partii pridá aj vdova (Olympia Dukakis), na ktorú sa po rokoch usmialo šťastie, teda vlastne nápadník. Teraz už je tím kompletný a môže začať „rokovať“.

Žiť prítomnosťou

Z počiatku sa vám môžu zdať dámy z Oceľových magnólií povrchné, možno aj naivné, ale vo vnútri sú to silné ženy, s ktorými sa život nemaznal. Sila ich rozprávania spočíva v tom, že ich problémy sú úplne prítomné, prebiehajú teraz a tu, a o tom, čo ich čaká zajtra, nevedia zhola nič. Nenásilne sa tak prehupnete z komédie poskladanej z vtipných scénok k oveľa ponurejším témam. V skutočnom svete samozrejme neexistuje šestica žien, ktorá by bola tak zábavná a sarkastická. Takmer v každej replike je ukrytý nejaký dvojzmysel. Avšak scenár je napísaný s citom, takže hrdinkám budete veriť každé slovo.

Muži v tomto filme príliš priestoru nemajú. Presnejšie povedané, hovorí sa o nich vlastne permanentne, ale pred kamerou sa často nevyskytujú. Tým hlavným ťahákom filmu je skupina excelentných herečiek, ktoré vás budú baviť od začiatku do konca. Ide jednoducho o film o ženách, na ktorý sa vo výsledku pozrú skôr ženy. Za ondulovaním, tupírovaním, vyhladzovaním vrások, preberaním módy aj lakovaním nechtov sú však tiež tiene, smrť, veľa sĺz a samota. Napriek tomu Magnólie fungujú. Sú skutočné, zábavné i dojemné. Ostatne rovnako ako život.

Oceľové magnólie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus

Réžia Herbert Ross

Scénár Robert Harling

Obsadenie Julia Roberts, Sally Field, Dolly Parton, Olympia Dukakis, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Sam Shepard

Dĺžka 114 min.

Rok 1989

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC