Film / seriál

Iná láska

Iná láska
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Láska môže prísť ako blesk z čistého neba ku komukoľvek… Pre všetkých sú Alex a Kiki len dobré kamarátky, lenže v skutočnosti je všetko inak.

Láska si nevyberá, buď máte pocit, že sa zrazu vznášate šťastím, alebo vás naopak zrazí k zemi celou silou. Alex a Kiki spoznajú obe jej tváre. Rumunský film však nie je len o zamilovaných dievčatách, ale cieli na spoločnosť všeobecne. Ako pristupujú k homosexualite v mestách a na dedine? Ako sa s inakosťou svojich dcér pobijú ich rodičia? Čo všetko dokáže láska zmeniť v živote niekoľkých ľudí? 

Na bukureštskej univerzite začínajú nový život dve mladé dievčatá, univerzita im otvára nový svet, prichádzajú noví priatelia a tiež známosti. Alex si potrebuje nájsť bývanie a čírou náhodou objaví útulnú izbičku, v dome milých majiteľov, ktorí majú dcéru Kiki. Nikto z nich netuší, že s príchodom mladej, usilovnej študentky sa všetkým otočí svet o stoosemdesiat stupňov. Alex je dcérou prostých rodičov z dediny, je veľmi skromná, cieľavedomá, ale aj plachá. Jej hlavnou prioritou je štúdium, dosiahnuť na štipendium a robiť radosť svojim rodičom. Kiki, ktorá je vlastne jej domáca, je pravým opakom. Chová sa veľmi afektovane, všade je jej plno a pomaly otvára dvere veľkomesta svojej novej kamarátke. Z dievčat sa stávajú nerozlučné parťáčky a pomaly sa začínajú vyjavovať tajomstvá aj naozajstné charaktery oboch dievčat.

Začína sa tak príbeh, ktorý môže na prvý pohľad vyzerať banálne, ale s každou pribúdajúcou minútou je všetko komplikovanejšie. Alex je z malej dediny a nikdy nebola naozaj zamilovaná, až Kiki sa pre ňu stáva osudovou prvou láskou. Tiež Kiki prelomí ľady a ukáže sa, že za maskou ostrieľanej „párty tigrice“ sa skrýva vydesené mladé dievča, ktoré má veľmi komplikované vzťahy so svojím bratom.

Komorná dráma plynie pomaly, napriek tomu nemáte pocit, že sú v nej zdĺhavé a zbytočné scény. Téma lásky dvoch dievčat je podaná s istým odstupom, ktorý nedovoľuje filmu upadnúť do klišé a prílišného sentimentu. Napriek tomu o hlavných hrdinkách viete všetko, prežívate s nimi šťastné i boľavé chvíle a celý čas im držíte palce. Veľkou devízou tohto filmu sú predstaviteľky Alex a Kiki – Maria Popistasu, Ioana Bardu. Obom sa podarilo do úloh vložiť presne odmeranú mieru citlivosti, ale aj mladíckej márnivosti a slobody. Vďaka nim je film naozaj dramatický, ale tiež odľahčený aj zábavný.

Iná láska je rýdzo európskym filmom, ktorý možno na fanúšikov hollywoodskej kinematografie bude pôsobiť ponuro, ak si však nepotrpíte na efektné romantické alebo presladené dojemné scény a máte radšej postavy z mäsa a kostí, je to film rozhodne pre vás.

Iná láska

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto FilmBox, profimedia.cz

Réžia Tudor Giurgiu

Scénár Razvan Radulescu, Cecilia Stefanescu

Obsadenie Maria Popistasu, Ioana Barbu, Tudor Chirila, Catalina Murgea, Mircea Diaconu, Virginia Mirea, Tora Vasilescu

Dĺžka 86 min.

Rok 2006

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC