Film / seriál

Glory

Glory
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Vojna Severu proti Juhu nie je len príbehom Scarlett O'Hary a Rhetta Butlera. Bola to krutá vojna, no vojna za slobodu.

Bojovať za svoje ideály nie je nikdy jednoduché, ale keď ste boli v 60. rokoch 19. storočia černochom v USA, museli ste bojovať ešte tvrdšie. Pravdivý príbeh černošského pluku a ich bieleho veliteľa Roberta Goulda Shawa ukazuje, aký dôležitý boj v tom čase Američania zviedli. Vojna znovu preukázala, že charakter ľudí sa neurčuje podľa farby pleti, ale podľa ich činov. A túžba po slobode je jednoducho silnejšia a nesmú jej brániť spoločenské ani rasové predsudky. Glory je veľkým filmom o veľkých ideáloch a víťazstvách.

Príbeh rozpráva o 54. pluku z Massachusetts, ktorý bol zložený z čiernych vojakov – niektorí už boli slobodní, iní boli stále otrokmi na úteku – a ktorému velil biely muž, Robert Gould Shaw. Aj keď sa v tom čase príliš neverilo, že by černosi mohli byť dobrými vojakmi, nakoniec zohrali dôležitú úlohu v jednej z najkrvavejších bitiek, keď zaútočili na konfederačné pevnosti v Charlestone. Útok bol istou samovraždou, z dnešného pohľadu rozhodne. Členom 54. pluku sa však podarilo nemožné a 18. júl 1863 sa stal dňom, kedy Sever pochopil, akých silných bojovníkov môže vo svojich radoch mať.

Glory však nerozpráva príbeh týchto statočných mužov z ich pohľadu, ale z pohľadu ich veliteľa Shawa (Matthew Broderick), teda muža, ktorý sa na nich pozeral akosi „z vonku“. Je tu tak priestor nielen pre odhodlaných černochov vybojovať si slobodu, ale aj pre osvietených mladých belochov, ktorí o sto rokov predbehli svoju dobu... Toto je trochu gýčovité, ale pri amerických veľkofilmoch týkajúcich sa vojny Severu proti Juhu s tým proste musíte počítať. Pátos Američania milujú. K hlavným černošským vodcom patrí Trip (Denzel Washington), otrok na úteku, a John Rawlins (Morgan Freeman), ktorý pôvodne pracoval ako hrobár a so Shawom sa pozná z predošlých bitiek. Sú to hrdí muži – hrdí na svoju rasu i na svoju uniformu – a odmietajú sa nechať pohltiť predsudkami a rasizmom.

Jediný problém v Glory je práve oná optika rozprávania. Prečo nám o veľkých mužoch a ich činoch nerozpráva niekto z nich, alebo aspoň z ich najbližšieho okolia? Niekto, kto je tiež čierny, kto zdieľa ich hodnoty a životné skúsenosti? Prečo nám o nich rozpráva síce odvážny, dobrosrdečný, ale tiež dosť naivný idealista? Jediné možné vysvetlenie je to, že týmto spôsobom môžeme sledovať, ako sa premieňal vzťah bielych Američanov k černochom. Ako nakoniec pochodujúci pluk plný prevažne bývalých otrokov sledujú s úctou a obdivom, keď rázne kráča okolo ich domovov.

Aj keď môže byť Glory pre niekoho filmom, kde chýbajú niektoré historické súvislosti a nuansy, kde sú typicky americké patetické scény, kde sú hrdinovia až príliš „hrdinskí“, napriek tomu ide stále o kvalitný vojnový film.


Zaujímavosť

Matthew Broderick sa domnieva, že je vzdialeným príbuzným Roberta Shawa, ktorého hrá.

Glory

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,8 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Plus

Réžia Edward Zwick

Scénár Kevin Jarre

Obsadenie Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman, Jihmi Kennedy, Andre Braugher, John Finn

Dĺžka 117 min.

Rok 1989

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC