Šport

V júni štartuje 3. ročník UEFA ligy

UEFA Liga národov – program o športe
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

55 európskych reprezentácií znovu rozbehne súboje na štyroch ligových poschodiach. Na obhajobu víťazstva sa chystajú aktuálni majstri sveta z Francúzska, atraktívnych duelov však bude k videniu hromada.

Zďaleka najväčšiu pozornosť logicky púta nabité ligové poschodie A, v ktorom okrem obhajcov pôsobia najlepšie európske výbery a tímy, ktorým sa darilo v ročníku 2020/2021. Medzi elitu vôbec prvýkrát zavíta aj česká reprezentácia, ktorú žreb zaradil do silnej skupiny spolu so Španielskom, Portugalskom a Švajčiarskom. Základná časť prinesie okrem iného aj ďalšie tradičné aj netradičné konfrontácie. Bitku medzi Anglickom a Nemeckom, derby Beneluxu medzi Holandskom a Belgickom alebo napríklad reprízu posledného finále majstrovstiev sveta medzi Francúzskom a Chorvátskom. 

Postupový a zostupový systém zostáva rovnaký

Rovnako ako v predošlých dvoch ročníkoch aj tentoraz sa v jednotlivých ligových poschodiach bude bojovať o postup či udržanie. Víťazi jednotlivých skupín na poschodí A postúpia do finálového miniturnaja štyroch tímov, ktoré sa stretnú v roku 2023 o celkové víťazstvo. Vo zvyšných ligových poschodiach sa v jednotlivých skupinách bude bojovať vždy o postup z prvého miesta či udržanie. Posledné tímy v skupinách vždy zostúpia o poschodie nižšie, s výnimkou ligového poschodia D, kde nie je kam zostúpiť, a v dvoch skupinách pôjde iba o postup o poschodie vyššie.

Aj tentoraz by Liga národov mala byť úzko previazaná s kvalifikáciou na európsky šampionát. Detailné postupové mechanizmy týkajúce sa postupu na EURO 2024 v Nemecku však UEFA oficiálne odtajní najskôr v júni tohto roku.

Prvé dva ročníky súťaže zaujali prakticky aj divácky

K novým projektom UEFA nielen futbaloví fanúšikovia neraz pristupujú skepticky. Ako však ukázali úvodné dva ročníky Ligy národov, ide o projekt nadmieru vydarený. Klasickým medzinárodným priateľským duelom, ktoré vždy slúžili ako príprava pred veľkými turnajmi, ale o nič hodnotné v nich nešlo, definitívne odzvonilo. Tréneri európskych výberov v kompetitívnych zápasoch Ligy národov majú priestor dávať šancu reprezentantom zo širšieho kádra a zároveň nie je v bojoch o prestížnu trofej núdza o motiváciu.

Špecifický herný formát navyše umožňuje zápasové stretnutia tímov, ktoré sa v tradičných kvalifikačných cykloch nestretávajú často a prinášajú divácky intenzívne zážitky. Najmä posledný ročník priniesol vo finálovom miniturnaji štyroch tímov neskutočný futbalový zážitok. V štyroch zápasoch (v semifinále, finále a boji o bronz) padlo v dueloch Belgicka, Talianska, Francúzska a Španielska dokopy 14 gólov, čo činí dych berúci priemer 3,5 gólu na zápas. 

Ako bolo uvedené, českí futbalisti budú mať v treťom ročníku možnosť prebojovať sa z ligového poschodia A medzi štyri najlepšie výbery súťaže. Slovenskí futbalisti budú tentoraz cieliť na postup z ligového poschodia C, kde si to v skupine rozdajú s Bieloruskom, Azerbajdžanom a Kazachstanom. Sport 1 a Sport 2 HD budú ponúkať bohatý program vybraných zápasov všetkých európskych reprezentácií a novo budú v priamych prenosoch vysielať aj vybrané stretnutia slovenského národného tímu.

Víťazi predchádzajúcich ročníkov sú 

Portugalsko 2018/2019
Francúzsko 2020/2021

6 gólů

Najlepšími strelcami predchádzajúcich ročníkov sú

Aleksandar Mitrović (Srbsko)
Romelu Lukaku (Belgicko)
Erling Haaland (Nórsko)
Ferran Torres (Španielsko)

UEFA Liga národov

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD streda 1. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC