Šport

Kde nestačí sila, pomôže ešte väčšia sila. Vitajte vo svete strong manov

Strongman Champions League – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Nepredvádzajú kúzla s loptou na Santiago Bernabeu, nebehajú ladne po greene v All England Clube a ani nedávajú stovku pod desať sekúnd. Zato majú poriadnu silu.

Nepredvádzajú kúzla s loptou na Santiago Bernabeu, nebehajú ladne po greene v All England Clube a ani nedávajú stovku pod desať sekúnd. Zato majú poriadnu silu.

Sú najsilnejšími mužmi sveta a od roku 2008 majú svoju vlastnú, osobitú a v neposlednom rade veľmi prestížnu súťaž, Strongman Champions League. Tú tvorí šestnásť kôl po celom svete, v ktorých sa stretávajú jednotliví športovci na ceste do veľkého finále, ktoré určí víťaza danej sezóny, držiteľa titulu majstra sveta.

História siláckych súťaží však siaha do oveľa dávnejších čias. Už v roku 776 pred n. l. sa na pomedzí gréckej mytológie spájajú s týmito disciplínami mená ako Herakles, Goliáš či Milón z Krotónu. V histórii Islandu potom môžeme menovať siláka Orma Storolfssona a postupom času sa dostávame do Škótska a Highland Gatherings okolo roku 1820.

Strongman Champions League, ako ju poznáme dnes, je najslávnejšou súťažou v danom odvetví a jej cieľom je prekonávať ľudské limity a ukázať verejnosti, aká silná dokáže byť ľudská bytosť. Zároveň sa vždy snaží usilovať o čo najférovejší priebeh so zrozumiteľnými pravidlami ako pre verejnosť, tak aj pre samotných športovcov.

Každý súťažiaci sa môže zúčastniť maximálne desiatich podujatí v sezóne, čím sa udržuje konkurencieschopnosť všetkých účastníkov. Súťaží sa v 24 disciplínach, ktoré dokonale preveria silu a odhodlanosť jednotlivých borcov.

Jednou z tých najtradičnejších je Atlas Stone. Okrúhle balvany odstupňované svojou váhou sú na čas prenášané z daného miesta na platformu vo výške ramien, pričom počiatočný kameň váži okolo dvadsiatich kilogramov a najťažšie môžu vážiť až k dvom stovkám kíl. Divácky veľmi obľúbená je aj disciplína Car Carry, teda manipulácia so skutočnými autami.

Počas pätnásťročnej histórie si súťaž logicky vytvorila celé portfólio neuveriteľných svetových rekordov. Jeden z najúspešnejších silákov histórie, Litovčan Zydrunas Savickas, ktorý mimochodom dokázal vyhrať 44 pretekov Champions League, v roku 2014 v Nemecku zdvíhal deadliftom 350 kg, a to hneď v jedenástich opakovaniach. Poliak Kryzstof Radzikowski v roku 2016 v Curacau dokázal vrhnúť štrnásťkilovú guľu do diaľky takmer 11 metrov.

O rok neskôr dokázal Slovinec Matjaz Belsak v Dumbbell presse s jednoručnou činkou zdvihnúť 102,5 kg, a to hneď v deviatich opakovaniach. Ľudské limity naozaj akoby nepoznali hraníc. Za týmito výkonmi je však neskutočná drina a roky odriekania.

Na staniciach Sport1 a Sport2 sa teraz môžete tešiť na 48 päťdesiatminútových epizód, mapujúcich kľúčové sezóny posledných rokov.

Strongman Champions League

Šport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 12. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC