Šport

Formula 1: Boj o zosadenie z trónu

Športový program – preteky Formuly 1
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Trochu to pripomína dobývanie Verdunu, čo bola jedna z najväčších bitiek prvej svetovej vojny. Rovnako húževnato vyznievajú aj pokusy o zosadenie z trónu britského pilota Formuly 1 Lewisa Hamiltona.

Talentovaný šampión ho opanováva už od roku 2014, s výnimkou roku 2016, kedy prevažne kvôli technickým problémom musel žezlo na nejaký čas prepožičať svojmu tímovému kolegovi Nicovi Rosbergovi. Ten ale o obhajobu nemal záujem a prakticky ihneď po zisku titulu majstra sveta vypratal bojové pole a ukončil kariéru. Rosberga potom v tíme nahradil Fín Valtteri Bottas, ktorý je ale oproti Hamiltonovi v podstate bezzubý pretekár, ktorého tím využíva prevažne len ako podporu pre stajňovú jednotku. Ako dôkaz poslúži možno aj fakt, že ani v najlepšom aute štartového poľa nedokázal počas rokov 2017 a 2018 skončiť aspoň druhý (za Hamiltonom).

Kto dýcha na chrbát?

Prirodzene sa ponúka otázka, ako sú na tom súperi z ostatných tímov? Tými najväčšími konkurentmi sú Ferrari a Red Bull. Sebastian Vettel ale postupne prehráva svoj súboj s trpezlivosťou a Ferrari samotné svoju snahu o dôslednosť. Motor Ferrari napríklad v minuloročnej sezóne zrýchlil tak, že sa stal tým úplne najrýchlejším, ale nakoniec to nebolo na nič. Jednak sa súperi Ferrari domnievajú, že sa tak stalo (nedokázaným!) podfukom obalamutiť senzory kontrolujúce prietoky paliva. A hlavne si – povedané s nadsádzkou – Ferrari do tímu nasadilo nepriateľa. Vettelovho nepriateľa. Ferrari to tak samozrejme pôvodne nemalo v úmysle, ale dvadsaťdvaročný Monačan Charles Leclerc sa ukázal byť pre štvornásobného majstra sveta ako príliš veľké sústo a traskavá atmosféra medzi oboma pilotmi začala okamžite pôsobiť nemalé problémy. Dá sa pritom očakávať, že Leclerc bude ešte lepším pilotom ako vlani a že Vettel, a v tomto smere ani vládnuci Hamilton, nebudú mať situáciu vôbec jednoduchú.

Čierne kone

Tým viac, keď v závetrí číha ďalší nebezpečný súper. Formácia Red Bull – Honda – Max Verstappen. Fanúšikovia majú ešte v čerstvej pamäti búrlivý rozvod medzi McLarenom a Hondou, ktorá našla azyl na jednu sezónu u mladšieho bračeka Red Bullu, v tíme Toro Rosso, tento rok premenovanom na Alpha Tauri. A potom v roku 2019 Honda začala bojovať v útrobách Red Bullu o navrátenie rešpektu. Kto čakal, že sa jej to podarí tak rýchlo? Víťazstvá v Rakúsku, Nemecku a Brazílii boli morálnou vzpruhou nielen pre stovky ľudí v Honde, Red Bulle, ale aj pre samotného Maxa Verstappena a rad fanúšikov. A viete čo? Všetci chcú viac. A myslia to celkom vážne. Hoci až prvé preteky sezóny, ktorá štartuje 15. marca na programoch Sport 1 a Sport 2, ukážu, nakoľko je pokus o zisk titulu majstra sveta reálny.

Trón, sláva a veľa peňazí

Boj o zosadenie Hamiltona a Mercedesu z trónu tak bude tento rok pokračovať. Pravdou je, že reálnu šancu majú spomínaní jazdci Ferrari Charles Leclerc a snáď tiež Sebastian Vettel a Max Verstappen z Red Bullu. Takzvaný zvyšok sveta bude rád aspoň za pekné porcie bodov a občasnú šancu dostať sa na stupne víťazov. Záverečné umiestnenie v šampionáte totiž diktuje, koľko peňazí tím dostane od usporiadateľa Formuly 1, takže aj keď sa nevíťazí, body sú životne dôležité. McLaren skončil vlani štvrtý a jeho hviezdy Carlos Sainz a Lando Norris okrem bodov získajú nesporne tiež väčšie porcie sympatií od čím ďalej väčšieho kontingentu fanúšikov. Zato najhoršiu situáciu má tím Renault. Vlani úplne sklamal. (Mercedes 739 bodov, Ferrari 504, Red Bull 417, McLaren 145 a Renault len 91 bodov!) Pilot Renaultu Daniel Ricciardo navyše bude mať nového parťáka: veľmi rýchleho Francúza Estebana Ocona. Aby sa Renault nakoniec neocitol v rovnakej situácii ako vlani Ferrari.

Formulová akadémia Red Bullu, tím Toro Rosso, sa pre tento rok premenovala na Alpha Tauri. Názov Alpha Tauri je módna značka, ktorú Red Bull založil v roku 2016. Toto pomenovanie má však hlbší význam: Aldebaran (do latinčiny prevedené práve ako Alpha Tauri) je totiž najjasnejšia hviezda súhvezdia Býka (býk = Bull), jedného z najstarších známych súhvezdí vo vesmíre. Medzi fanúšikmi si rýchle víťazstvo vydobyla podoba novo pomenovaného tímu a otázkou samozrejme zostáva, či jeho výsledky budú také oslnivé, ako hviezda samotná.

Formula 1

Šport
Foto Sport 1, Sport 2 
Sport 1 HD a Sport 2 HD nedeľa 15. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC