Film / seriál

Spielbergov výlet 
do chlapčenských rokov

Fabelmanovci – americká životopisná dráma
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Legendárny režisér natočil svoju najosobnejšiu snímku. Vo skvele vyrozprávaných, zahraných a natočených Fabelmanovcoch opisuje chvíle, počas ktorých prepadol filmu.

Každý odbor má svojich velikánov, jedným z tých filmových je sedemdesiatsedemročný režisér Steven Spielberg. Natočil nesmrteľné snímky E.T. - Mimozemšťan, Schindlerov zoznam, Jurský park, sériu s Indianom Jonesom a desiatky ďalších. Aj keď tentoraz nemal žiadne želiezko medzi nominovanými, patril na tohtoročných Oscaroch medzi tých, ktorých kamera zaberala najčastejšie. Keď odovzdával cenu za réžiu, povedal: „Tie najlepšie z filmov dokážu viac než len pobaviť. Dokážu nás prinútiť otvoriť si navzájom srdcia, ukázať nám samého seba a dokážu osvetliť, čím sme prešli a kam smerujeme.“ Akoby hovoril o tých svojich! Ten zatiaľ posledný, Fabelmanovci, je toho dôkazom.

Fatálna zrážka

Príbeh, v ktorom sleduje detstvo a dospievanie Sammyho Fabelmana, ktorý napriek všetkým nepriazňam osudu postupne stále viac prepletá svoj život s filmom, je z časti Spielbergovou autobiografickou snímkou – do mladého Sammyho vtlačil vlastné skúsenosti a spomienky na mladosť.

Napríklad zrod veľkého filmára, keď ho rodičia vzali prvýkrát do kina. Mal to byť film o cirkuse, lenže súčasťou bola aj obrovská zrážka vlaku s autom, ktorá chlapca elektrizovala. „To bola tá najdesivejšia vec, čo som v živote zažil,“ vyhlásil síce Spielberg pre CBS News, ale zároveň mu v tej chvíli film učaroval. Pri najbližšej príležitosti si prial dostať modely vlakov, s ktorými zrážku inicioval a točil v domácich podmienkach. Keď sa nad rozbitými vláčikmi rodičia podivovali, vysvetľoval: „Mami, ja ale potrebujem, aby búrali…“

Neprávom vinil otca

Od zábavných chvíľ, ktoré mu nakrúcanie prvých filmov prinášalo, prechádza Spielberg aj k ťaživejším zážitkom, šikanovaniu v škole či nevere jeho matky so strýkom. S prvým sa dokázal vtipne vysporiadať, so zradou matky, na ktorú narazil pri strihaní materiálu z rodinného výletu, bojoval o poznanie horšie. Mimochodom, rozchod rodičov pripisuje vo filme matke, v skutočnosti ho viac vyčítal otcovi. „Môj otec to vzal vtedy na seba. To som nevedel, vzal som ho jednoducho za slovo, keď povedal, že je to jeho nápad, že sa rozídu. S tým som žil a vinil som za to otca dlhé roky...“ Nech už sa však Spielberg venuje čomukoľvek, rozpráva s pečaťou, ktorú spomenul na Oscaroch. A je to zážitok, dve a pol hodiny vyplnené filmovým majstrovstvom. Veď si tiež, keď film predvlani predstavil na filmovom festivale v Toronte, odviezol Cenu divákov. Potom dostal dva Zlaté glóbusy a vyslúžil si sedem nominácií na Oscara.

Fabelmanovci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,3 % Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Steven Spielberg

Obsadenie Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Julia Butters, Jan Hoag, Paige Locke

Dĺžka 151 min.

Rok 2022

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC