Film / seriál

Láska, ktorá prekonala aj Berlínsky múr

Továreň na sny – romantická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Pre romantické duše povinnosť, pre ostatných je Továreň na sny milým prekvapením, rozohrávajúcim vzrušujúci príbeh na pozadí rozdelenia nemeckej metropoly berlínskym múrom.

Stále je to príbeh, v ktorom na jednej strane stojí ona a na druhej on. Taký, akých vznikli tisíce. Ale len niektoré z nich zakaždým zapália plameň v dušiach divákov, stali sa nesmrteľnými. Pretty Woman, Láska nebeská, Osobný strážca, Titanic… A nemusí ísť práve o tie najslávnejšie, každý si v srdci nesie nejaký.

Továreň na sny možno smelo zaradiť medzi tie najvydarenejšie. Stavia na nenásilnej romantike, dojemnom vzťahu dvoch sympatických hrdinov v podaní nemeckého herca Dennisa Mojena a Rusky Emilie Schüle, šikovnom scenári aj omamných filmových kulisách. A vďaka tomu patrí v nemeckej filmovej produkcii poslednej dekády k tomu najlepšiemu.

Na prvý pohľad

Do leta roku 1961 mladý Emil veľmi nevedel, čo so sebou. A tak, keď mu brat, šéf kulisákov, ponúkol, aby skúsil šťastie ako štatista vo veľkom filmovom štúdiu DEFA Babelsberg, nemá dôvod ho nevziať za slovo. A hneď v prvý deň sa mu otočil svet. To keď na okamih zazrel peknú tvár francúzskej tanečnice Milou. Na prvý pohľad sa zamiloval až po uši.

Vieš si to predstaviť? Tento film existuje len preto, že sa jeden štatista zamiloval do dublérskej tanečnice.

Mladík si postupne dokáže získať dievčinu náklonnosť, a keď už to vyzerá na veľké, hoci predčasné finále, vložia sa do ich vzťahu dejiny – na poslednú, rozhodujúcu schôdzku Milou nedorazí. Nie, že by nechcela, ale zastaví ju stavba Berlínskeho múru a ona sa nedostane z hotela v západnej časti mesta do štúdií, ktoré ležia na východnej strane.

Sprvu sklamaný Emil sa ale svojho sna o úžasnom dievčati nevzdá. Podvodne predstiera, že je filmový producent Karl Boborkmann a pod novým menom sa rozhodne pripraviť veľkolepý film o Kleopatre, ktorý sa stane dôvodom, aby jeho láska opäť dorazila z Francúzska do štúdií v NDR. Lenže nepočíta s tým, že keď ju znova uvidí, bude po jej boku iný muž...

Režisérovo zlomené srdce

Nápad na taký príbeh dali dohromady režisér Martin Schreier a jeden z producentov filmu Thomas Zickler, ktorý bohužiaľ zomrel iba dva mesiace po premiére. „Tom založil produkčnú spoločnosť v Studiu Babelsberg, čo je najstaršie filmové štúdio na svete, a povedal: Musíme natočiť film o tomto štúdiu – aké máte nápady? A pretože som chlap, ktorý mal v živote mnohokrát zlomené srdce, tak som povedal, že musíme vytvoriť romantický príbeh. A tak sme vymysleli komparzistu vo filmovom štúdiu, ktorý sa zamiluje do dievčaťa, o ktorom si myslí, že je filmová hviezda,“ rozpráva režisér Schreier.

A potvrdzuje, že Továreň na sny je hlavne romantika ako remeň. „Je to film o láske, o ničom inom. Aj Berlínsky múr má za úlohu len ukázať, že láska je väčšia, než každá prekážka – že keď niekoho naozaj milujete, keď sa snažíte a bojujete, môžete ju dosiahnuť,“ dopĺňa režisér.

Prítomnosť neslávne presláveného Berlínskeho múru vysvetľuje producent Sebastian Fruner. „Natáčali sme v čase tridsiateho výročia jeho pádu. V Nemecku vzniklo množstvo filmov, ktoré o Berlínskom múre rozprávali z politického pohľadu, ale my sme chceli prísť s niečím odlišným.“

Emilia Schüle (* 28. novembra 1992)

Filmová kráska pochádza z Ruska, narodila sa do rodiny nemeckých prisťahovalcov. V Nemecku žije od roku 1994. Od detstva sa venovala profesionálnemu tancu, v roku 2005 sa presadila v súťaži detských talentov Talents Getting Started, potom si zahrala v niekoľkých televíznych reklamách. Je držiteľkou hereckých cien Goldene Kamera a Deutscher Schauspielerpreis, jej zatiaľ najväčším úspechom bola jedna z hlavných úloh vo filme pre mládež Freche Mädchen.

Továreň na sny

Film / seriál
Hodnotenie FDB 52 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Martin Schreier

Obsadenie Nikolai Kinski, Emilia Schüle, Heiner Lauterbach, Ken Duken, Svenja Jung, Anatole Taubman, Milton Welsh

Dĺžka 122 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD sobota 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC