Pre deti

T-Rex Express: Zo života plazov

T-Rex Express
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Po 135 miliónov rokov vládli Zemi, a aj tak z nich do dnešných dní zostala len kôpka kostí. V knihách a na obrazovkách však dinosaury žijú ďalej, najmä v tvorbe pre deti.

Dávno vymretí plazy sú stále všadeprítomní, vo filmoch a seriáloch aj ako hračky pre deti. Ľudský rod, ktorých predkom vymretie dinosaurov ešte len uvoľnilo cestu k osídleniu celého sveta a vývoju do najrozmanitejších druhov, veľjaštery neprestávajú fascinovať.
 
Začalo to vo viktoriánskom Anglicku, keď bolo v roku 1854 v Krištáľovom paláci uprostred Londýna vystavených niekoľko dnes už smiešne pôsobiacich modelov obrích plazov. Vtedy uplynuli len asi tri desaťročia od poznania, že obrovské kosti a zuby nachádzané po stáročia nepatrili drakom, ale dávno vyhynutým tvorom. Koncom devätnásteho storočia sa zbierkami dinosaurích kostier chválilo každé väčšie prírodovedecké múzeum a v Amerike horela hotová paleontologická horúčka. V päťdesiatych rokoch si pozornosť aj za hranicami Československa získali ilustrácie Zdeňka Buriana, ktorými sprevádzal romány Josefa Augusty. 
 
O novodobú popularizáciu pravekých jašterov sa však najviac zaslúžil Spielbergov Jurský park, ktorý poznamenal detstvo celej generácie.
 
Od tej doby sa dinosaury objavujú v stále ďalších filmoch a seriáloch najmä pre najmladších divákov. Čím ale obrie jaštery deti tak uchvacujú? Možno tým, že sú taká lepšia rozprávka: v lese za mestom už ich dávno nestretnete a nikto nevie, ako naozaj vyzerali. Detskej predstavivosti sa teda nekladú príliš úzke medze. 
 
Zároveň ale dinosaury naozaj existovali, ich pozostatky sa dajú prezrieť v múzeu alebo sa vypraviť do Dinoparku, v Českej republike napríklad do Prahy, Plzne alebo Vyškova. 
 
Tak či onak deťom dinosaury nezabudnite pustiť v televízii – okrem zábavy sa aj niečo naučia o minulosti našej planéty. 

T-Rex Express

Pre deti
Hodnotenie FDB 90 %
Foto Minimax
Minimax pondelok 25. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC