Pre deti

Mia a ja: Najlepší priateľ dieťaťa

Mia a ja
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Želajú si ich k narodeninám, tapetujú ich obrázkami svoje izbičky a chcú ich tiež vidieť v televízii. Odkiaľ sa len berie fascinácia dievčat koňmi a poníkmi?

K one sú zbožňované snáď po celom svete, v bohatej Európe a Severnej Amerike je však jazdectvo koníčkom, ktorý je masovo dostupný a tiež praktikovaný. U nás rodiny možno radšej investujú do hokejovej výstroje synátora, napríklad v Nemecku sa však v jazdeckých kluboch organizuje viac než jeden a štvrť milióna ľudí. Polovica z nich je mladšia než dvadsaťšesť rokov, pričom na jedného detského či dospievajúceho jazdca pripadne deväť jazdkýň rovnakého veku.
 
Podľa detských psychológov je to tým, že je pre dievčatá dôležité hlboké priateľstvo, porozumenie a dôvera, a tiež sa neboja zodpovednosti. Kôň je v tomto zmysle ideálnym partnerom. Kým v triede sa rieši, kto je obľúbenejší, má drahšie oblečenie a počúva tú správnu hudbu, zviera dievča berie také, aké je. Je silným a spoľahlivým partnerom, zároveň sa ale o neho dieťa musí aj starať, po výjazde ho vyčistiť, vykydať stajňu a pomáhať v jazdeckom klube. Podľa skúseností inštruktorov je starostlivosť o koňa pre dievčatá niekedy aj silnejším lákadlom, než samotné jazdenie.
 
S asistenciou sa na koňa môžu vyhupnúť už štvorročné deti, ktoré takto precvičujú rovnováhu a jemnú i hrubú motoriku. So samostatným jazdením sa dá začať v siedmich rokoch. Kontakt s koňom deti učí aj empatiu a ohľad. Jazda na koni je predsa spoločným dielom človeka i zvieraťa. Ak je vaša dcéra tiež zbláznená do koní, určite ju nechajte sledovať víkendové špeciály na stanici Minimax, ktorá vysiela hneď niekoľko seriálov pre rôzne vekové skupiny.

Mia a ja

Pre deti
Hodnotenie FDB 90 %
Foto Minimax
Minimax sobota 6. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC