Pre deti

Lego Friends: Príbeh kociek

Lego Friends
Skylink Live TV

Sledujte na Minimax na Skylink Live TV Sledovať

Ako sa z malej dielne stal obrovský koncern, s ktorého výrobkami sa hrajú deti po celom svete.

Všetko to začalo v mestečku Billund uprostred Dánska, kde v roku 1916 prevzal Ole Kirk Christiansen malú firmu vyrábajúcu nábytok. Mladému podnikateľovi sa však spočiatku lepila na päty smola: dielňa o pár rokov neskôr vyhorela a navyše vypukla svetová hospodárska kríza. Aby firma prežila, začal Christiansen vyrábať tiež drevené hračky, napríklad jojo či modely áut a domov. A v roku 1934 vymyslel meno, ktoré sa o desiatky rokov neskôr preslávilo po celom svete: Lego je zloženina dánskych slov „leg godt“, teda dobre sa hrať. 
 

Všetko do seba zapadá

V roku 1947 kúpil stroj na odlievanie z plastu, pričom obchodný zástupca firmy, ktorá ho postavila, Christiansenovi ukázal výrobok britskej firmy Kiddicraft – kocky, z ktorých sa dali stavať zložité konštrukcie, pretože do seba zapadali. Vynálezca britských kociek sa vraj ale do svojej smrti  nedozvedel, že nejaké Lego existuje, takže Christiansenovi „inšpirácia“ konkurenčným produktom prešla. Sprvu im to ale nebolo moc platné – začiatkom päťdesiatych rokov však boli zákazníci zvyknutí na drevené hračky a plast odmietali.
 
Vtedy zakladateľovho syna Godfreda napadlo, nepredávať balenie kociek len tak, ale ako súčasť tematických sérií. Prvou takouto sériou bol v roku 1955 „Plán mesta“, a o pár rokov neskôr prišlo na trh Lego pre predškolské deti, ktoré sa stalo zárodkom obľúbenej série Duplo. A v roku 1966 sa začali vyrábať vláčiky Lego, ktoré dodnes zostávajú srdcom najobľúbenejšej tematickej série „City“.
 
O dva roky neskôr, keď sa v Billunde otváral prvý Legoland, sa v Európe a Severnej Amerike predalo už viac ako osem miliónov stavebníc. Začiatkom sedemdesiatych rokov Lego predstavilo tiež domčeky pre bábiky, predovšetkým sa však začal vyrábať legendárny panáčik s pohyblivými končatinami. Svet Lega sa vtedy stával čoraz viac rozmanitým, keď v roku 1975 prišla na trh séria „Technic“ pre pokročilých, a o štyri roky neskôr prvé stavebnice, ktoré umožňovali stavať vesmírne koráby. V polovici osemdesiatych rokov pribudli tiež hrady a rytieri, koncom dekády tiež piráti.
 

Nové tváre

V roku 1989 začínali mať legáčikovia aj iné tváre, než len štandardné oči a úsmev. To, čo začalo slnečnými okuliarmi policajtov, sa v priebehu času vyvinulo v prepracované tváre, ktoré kopírujú podobu napríklad hrdinov ság o Harrym Potterovi, Hviezdnych vojen či Pána prsteňov. Prevzatie týchto franšíz bol úspešný obchodný ťah, ktorým sa Lego vymanilo z hospodárskej krízy, do ktorej spadlo v deväťdesiatych rokoch.
 
V roku 2012 na trh prišla aj séria Lego Friends, určená pre mladšie dievčatá. Figúrky, ktoré obývajú fiktívne mestečko Heartlake City, sú podstatne realistickejšie, než tradiční legáčikovia. A podobne ako ďalší z kockatých svetov aj oni majú svoju vlastnú animovanú adaptáciu. Seriál na motívy tejto produktovej série môžete sledovať na programe Minimax.

Lego Friends

Pre deti
Foto Minimax

Dĺžka 22 min.

Minimax sobota 30. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC