Film / seriál

Zlo potrebuje pomocníkov

Čakanie na barbarov – dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Herecké hviezdy Johnny Depp, Robert Pattinson a Mark Rylance vo filme natočenom podľa rovnomenného románu držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Johna Maxwella Coetzeeho.

Tento film sa dostával k divákom ťažko. Jeho kinodistribúciu znemožnil covid, potom ho naplno zasiahla aféra medzi bývalými manželmi Amber Heard a Johnnym Deppom, ktorý tu hrá jednu z hlavných úloh. Najradikálnejšie hlasy požadovali, aby bol Depp z filmu odstránený, podobne ako Kevin Spacey z poslednej série seriálu Dom z kariet alebo z filmu Všetky prachy sveta. Depp nakoniec svoje miesto vo filme uhájil, a tak sa môžeme potešiť jeho nezvyčajne disciplinovaným výkonom v úlohe machiavelistického plukovníka Jolla. Ale vezmime to po poriadku.

Nobelista scenáristom 

John Maxwell Coetzee patrí bezpochyby k najdôležitejším spisovateľom posledných desaťročí. V rozsiahlom diele tohto Afrikánca, ktorý v roku 2002 emigroval z Juhoafrickej republiky do Austrálie, sa prirodzene premieta skúsenosť s apartheidom, rozdelenou spoločnosťou a násilím. V alegorickej rovine sa tejto téme venoval práve v románe Čakanie na barbarov, ktorý sa stal celosvetovým bestsellerom. Bola len otázka času, kedy sa námetu chopia filmári. Obzvlášť, keď im autor napísal rovno aj scenár.

Ako vám po práci chutí? Potom, čo ubližujete ľuďom?

Kto je tu vlastne barbar?

Dej filmu nás zavádza do jednej z hraničných pevností, ležiacej v púšti kdesi na okraji nemenovaného impéria. Tunajšia posádka má za úlohu chrániť ríšu pred barbarmi z púšte. Ako ale všetci vedia, kočovníci nepredstavujú žiadny problém. Žijú svojím tradičným spôsobom života, zriedkavé stretnutia s nimi sú mierumilovné. Až kým do pevnosti nepríde nekompromisný policajný plukovník Joll (Johnny Depp). Za niekoľko dní dokáže intrigami a sadistickými praktikami postaviť obe komunity proti sebe, vyvolať nedôveru, nenávisť a zasiať dôvod k nevyhnutnému konfliktu. Proti jeho praktikám sa postaví dlhoročný správca pevnosti (Mark Rylance). Jeho vzbura aj donkichotská misia za záchranu mieru a ľudskosti sa však skončí neúspechom. Nezostáva mu než prihliadať, ako sa postupne obyvateľov pevnosti zmocňuje barbarstvo oveľa horšie ako to, ktoré údajne číha za múrmi v nekonečných pustatinách púšte. Ostatne cieľom plukovníka Jolla a jeho pravej ruky (Robert Pattinson) nie je nič iné, než pomocou množstva beštiálnych krutostí vyvolať konflikt s nomádmi…

Štúdia ľudských charakterov

Filmu režiséra Cira Guerru bezpochyby kraľuje oscarový Mark Rylance. Mnohí si určite spomenú na jeho výkon v Spielbergovom Moste špiónov či jeho postavu dobrého obra vo filme Kamoš Obor, alebo postavu streleného multimilionára v komédii Don't Look Up. V jeho kresbe lojálneho, napriek tomu však súcitného a premýšľavého úradníka, ktorý nie je ochotný nasledovať krvilačného Jolla, nenájdeme žiadny pátos či heroické gestá. Napriek všetkej jemnosti a súcitu z neho však vyžaruje sila a presvedčenie, že zlu treba odporovať bez ohľadu na osobné dôsledky. Deppov plukovník Joll, ktorý skrýva prípadné emócie za čiernymi sklami slnečných okuliarov, je oproti tomu chladný a strohý manipulátor. Pre Deppa je to celkom iste nová poloha, ktorú zvládol na jednotku. Jeho výbušnejší fámulus Robert Pattinson potom predstavuje vykonávateľa zla so všetkým, čo k nemu patrí. Snáď mu fanúšičky odpustia, že si tohto záporáka zahral s gustom a presvedčivosťou až naturalistickou. 

Robert Pattinson 

Herec, ktorý pravidelne obhajuje popredné priečky v rebríčkoch najkrajších tvárí šoubiznisu, sa narodil v Londýne v roku 1986. Vyrástol v mladíka plného talentov, venoval sa ako hudbe, tak aj športu. Herectvo ho zlákalo v pätnástich rokoch, keď sa začal amatérsky venovať divadlu. Prvou rolou, ktorá ho katapultovala medzi filmové hviezdy prvej veľkosti, bol Cedric Diggory v Harrym Potterovi. Popularitu potom potvrdila hlavná mužská úloha v upírskej sérii Súmrak. Po ňom prišlo množstvo zaujímavých úloh, ale viac sa o Pattinsonovi začalo hovoriť zase tento rok – keď v hlavnej úlohe ovládol najnovšiu verziu komiksového fenoménu Batman.

Čakanie na barbarov 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Joj Cinema

Réžia Ciro Guerra

Scénár John Maxwell Coetzee

Obsadenie Mark Rylance, Johnny Depp, Robert Pattinson, Gana Bayarsaikhan, Greta Scacchi, David Dencik…

Dĺžka 112 min.

JOJ Cinema HD streda 29. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC