Film / seriál

Batman padol do dobrých rúk

Batman – americká mysteriózna krimi
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Fenomén Batman pokračuje novým príbehom s hviezdou série Súmrak Robertom Pattinsonom v hlavnej úlohe. Pôsobivou atmosférou pripomína thriller Sedem.

Batman nie je iba ikonou komiksu, je superhrdinom, ktorého pozná celá planéta. Fenoménom, ktorý sa zrodil pár mesiacov pred začiatkom druhej svetovej vojny a odvtedy oslovuje generáciu za generáciou.

Začal čiernobielo 

Netopierí muž sa prvýkrát objavil v dvadsiatom siedmom čísle amerického časopisu Detective Comics v máji roku 1939. To si ešte písal v mene pomlčku: Bat-Man.

Filmári po jeho príbehoch siahli takmer okamžite a stihli to ešte pred koncom druhej svetovej vojny v roku 1943. To do amerických kín zamieril batmanovský seriál štúdia Columbia Pictures, ktorý z pôvodného komiksu priamo vychádzal. Čiernobiela séria bola rozdelená do pätnástich častí a v titulnej úlohe sa predstavil Lewis Wilson. O šesť rokov neskôr nasledovala séria Batman a Robin a na základe pôvodného seriálu vznikol v roku 1966 aj batmanovský film.

Ľudia potrebujú nádej. Musia vedieť, že na nich niekomu záleží.

Hrali ho Clooney aj Affleck

Na ďalších dvadsaťtri rokov sa maskovaný hrdina odmlčal. A potom už prišli filmy, ktoré dobre poznáme, na obrazovkách sa pravidelne reprízujú. Dnes už predovšetkým v tieni novších spracovaní chladne hodnotenú sériu batmanovských filmov z rokov 1989–1995 režírovali zvučné mená Tim Burton a Joel Schumacher a Batmana si v nich zahrali postupne Michael Keaton, Val Kilmer a George Clooney.

V roku 2005 však režisér Christopher Nolan všetkým ukázal, ako sa dá s batmanovským fenoménom naložiť o niekoľko filmárskych tried lepšie. V jeho ponurom, ale strhujúcom rozprávaní si hlavnú rolu zahral charizmatický Christian Bale, po Batman začína Nolan natočil ešte filmy Temný rytier a Návrat Temného rytiera.

A s Batmanom si podal ruku aj herec Ben Affleck vo filme Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016) a Liga spravodlivosti (2017), ktoré režíroval Zack Snyder. Fanúšikovia však, na rozdiel od Balea, Afflecka nemilostrdne skritizovali.

Odkazy od šialeného vraha

S Robertom Pattinsonom, ktorý sa preslávil najmä v upírskej sérii Súmrak, sa ich priazeň k Batmanovi vrátila. Režisér Matt Reeves, autor Cloverfield: Monštrum, Úsvitu planéty opíc či Vojny o planétu opíc, v tom najlepšom nadväzuje na filmy Christophera Nolana.

Napriek tomu má nový Batman svoj rukopis. Je najtemnejší zo všetkých Batmanov, akoby nad korupciou zamoreným mestom Gotham City, v ktorom sa odohráva, už vôbec nevychádzalo slnko. Netopierí hrdina je napchatý charizmou, napĺňa predstavy o superhrdinovi, súčasne režisér Reeves odhaľuje jeho slabiny a limity. Jeho Batman sa pohybuje medzi ľuďmi, spolupracuje s políciou. Aj vďaka tomu je novinka okrem zručne natočeného komiksu tiež slušnou detektívkou, svojou atmosférou i motívmi pripomína legendárny thriller Sedem s Bradom Pittom a Morganom Freemanom. Aj tu ústredná dvojica – Batman s policajtom Gordonom – pátra po šibnutom vrahovi, ktorý im zanecháva odkazy a stopy.

A samotný Robert Pattinson? Ten za spomínaným Pittom nezaostáva ani pokiaľ ide o obdiv opačného pohlavia. A tentoraz aj vo verzii do pol tela. Aj keď totiž herec vyhlasoval, že ho do posilňovne nedostane ani Batman, prepočítal sa. A vo filme je to vidno!

Robert Pattinson

Herec, ktorého celé meno znie Robert Douglas Thomas Pattinson, sa narodil v roku 1986 v Londýne. Zhruba v pätnástich rokoch začal hrať amatérske divadlo. Vo filme dostal prvú príležitosť v roku 2004 v televíznom filme vychádzajúcom zo severskej legendy Kráľovstvo prsteňa. Zahral si s Reese Witherspoon v Trhu márnosti, ale prvý veľký úspech sa spája s rolou Cedrica Diggoryho v Harrym Potterovi. Definitívnu príslušnosť k hereckej špičke následne potvrdila hlavná úloha v upírskej sérii Súmrak v rokoch 2008–2012.

The Batman

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,2 % Hodnotenie redakce
Foto © 2022 WBEI TM & © DC, HBO Max

Réžia Matt Reeves

Scénár Matt Reeves, Peter Craig

Obsadenie Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Andy Serkis, Jeffrey Wright, Paul Dano, Colin Farrell, John Turturro

Dĺžka 176 min.

Rok 2022

HBO nedeľa 22. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC