Film / seriál

Vraždím, vraždíš, vraždíte

Vraždím, vraždíš, vraždíte
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Kriminálky ovládajú televízne obrazovky už niekoľko rokov. Nie je náhoda, že k dlhoročným stáliciam patrí aj seriál Myšlienky vraha.

Keď sa v roku 2005 začala v televízii objavovať partia elitných agentov FBI, ktorí išli po tých najstrašnejších zločincoch, masových vrahoch, málokto asi očakával, že seriál bude mať viac ako desať sérií. A čuduj sa svete, na české obrazovky vstupuje už séria trinásta a rozhodne nie je posledná.

Ak vás fascinujú krvavé krimi príbehy, kde sa odoberajú rôzne biologické a všemožné iné vzorky, v laboratóriách sa to hemží detektívmi a pološialenými vedcami a k tomu všetkému občas spoza počítača vykukne nejaký ten geniálny IT nerd, potom vás musíme sklamať. Myšlienky vraha majú totiž oveľa bližšie ku klasickým detektívkam, kde si celý tím musí poriadne lámať hlavu, zapojiť povestné poirotovské šedé bunky a až potom si brať na pomoc moderné technológie. Tento spôsob rozprávania podmieňuje snaha tvorcov nezameriavať sa až tak na konkrétne zločiny a ich vykonanie, ale skôr na psychologický rozmer vyšetrovania. Seriál totiž stojí celé roky na jednoduchej zápletke – vytvoriť profil vraha, na tomto základe ho dopadnúť a zabrániť ďalším desivým vraždám.

Viem presne ako dostať to, čo chcem…

Ako v prípade snáď všetkých „profesijných seriálov“ aj tu má štáb k dispozícii odborných konzultantov, ktorí dohliadajú na to, aby sa scenáristi príliš nerozbehli a nevytvorili akúsi sci-fi kriminálku. Samozrejme, že bežná prax je vždy trochu odlišná, ale aj tak sú Myšlienky vraha uveriteľnou sondou do práce kriminalistov, ktorí sa v podstate na chvíľu musia stať zločincom. Musia pochopiť jeho myslenie, musia mu rozumieť, detailne ho spoznať. Len tak môžu odhaliť vzorec, podľa ktorého zabíja, a prečo.

Ďalšou drobnou odlišnosťou od bežných seriálov je aj to, že celý tím po všetky série (bez ohľadu na to, ako sa niektorí hlavní protagonisti obmieňajú) pripomína skôr jednu veľkú rodinu než ostrieľaných agentov spolupracujúcich na prípadoch. Vzniká tak zvláštna atmosféra pohodového zázemia, ktorá kontrastuje s hrôzami zločinov a brutalitou vyšinutých zločincov. A diváci, ktorí sú držaní v neustálom napätí, sa miestami o niektorých agentov naozaj boja. Znie to ako klišé, ale tento seriál naozaj „funguje“. Je v ňom všetko, čo by v napínavej kriminálke byť malo – desivé prípady, napätie, trocha humoru, náhľad do osobných životov agentov (aj oni sú ľudia a nie len roboti zalezení v kancelárii či zamračene obchádzajúci obeť v gumových rukavičkách) a samozrejme tiež nečakané zvraty.

Jeden taký nečakaný zvrat na vás čaká práve v trinástej sérii, ale nebudeme vám kaziť zážitok a prezrádzať viac, ako je nutné. Každá dobrá kriminálka predsa musí mať svoje tajomstvo a scenáristi Myšlienok vraha to veľmi dobre vedia. Tešiť sa môžete na starých známych členov tímu z dvanástej série. Aj keď treba pripomenúť, že ak si vybavujete dramatický koniec predchádzajúcej série, už tušíte, že so všetkými sa zrejme nestretneme. Aj keď, kto vie… Okrem gradujúceho deja sa žiadnych revolučných zmien nedočkáte. Zločinci ďalej vraždia a agenti sa ich aj naďalej snažia dopadnúť a o tom dobrá kriminálka má predsa byť.

Myšlienky vraha patria k inteligentným kriminálkam, ktoré sa nevyhýbajú akčným scénam ani moderným technológiám, len tu nie je samotný efekt taký dôležitý ako dej. A to radí tento seriál úplne oprávnene k obľúbeným televíznym seriálovým stáliciam.

Matthew Gray Gubler

Narodil sa v Las Vegas do konzervatívnej rodiny. Matthew však vždy tiahol k umeniu, a preto začal so štúdiom už na strednej škole. Na vysokej si chcel možno trochu pootvoriť zadné vrátka a k herectvu si pridal aj medzinárodné vzťahy. Nakoniec sa mu podarilo preraziť ako hercovi práve vďaka seriálu Myšlienky vraha, ale pamätať si ho môžete napríklad aj z filmu 500 dní so Summer.

Zaujímavosť

Postava Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) sa mala pôvodne objaviť len v prvej epizóde. Diváci si ju však obľúbili natoľko, že sa nakoniec ako jediná z postáv objaví v každom diele.

Pozrite si aj

Hercule Poirot

Tento súkromný detektív s fúzikmi, milujúci delikátne jedlá a chodiaci vždy v padnúcom obleku je jednoducho legenda. Postava z pera Agathy Christie rieši všetky zločiny s noblesou a iba na základe pozorovania a dedukcie. Nikdy sa nezníži k hrubosti, je vždy galantný a hlavne nie je (ako by ste si mysleli) Francúz, ale hrdý Valón čiže Belgičan.

Columbo

Detektív, ktorý nenosí zbraň, jazdí v ojazdenom Peugeote a jeho baloňák a košele nevedia, čo je to žehlička – to je Peter Falk ako Columbo. Dvoma slovami je geniálny. Vraha poznáte vždy, teraz ide len o to, kde urobil chybu a ako ho Columbo nachytá na hruškách.

Myšlienky vraha / 13. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Glenn Kershaw, Alec Smight…

Scénár Karen Maser, Breen Frazier…

Obsadenie Joe Mantegna, Matthew Gray Gubler, A.J. Cook, Kirsten Vangsness, Aisha Tyler, Daniel Henney, Adam Rodriguez…

Dĺžka 22 × 41–43 min.

AXN štvrtok 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC