Film / seriál

Zostaneme kamaráti. Hej ?

Zostaneme kamaráti. Hej ?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Hovorí sa, že je lepšie milovať a lásku stratiť, než lásku nikdy nepoznať. A potom by sa našlo veľa ľudí, ktorí by vám pravdepodobne povedali, že láska je nezmysel a nič také aj tak neexistuje. Tom bol kedysi jedným z nich.

Kým však neprišla Summer. Bola veľmi krásna, o tom niet pochýb, ale vlastne ničím zas tak výnimočná. Alebo, počkať – poznala Tomovu obľúbenú kapelu The Smiths, mala rovnaký zmysel pre humor a v tých jej nezábudkových očiach by sa jeden úplne stratil.

Tom sa kedysi zaujímal o architektúru, teraz už ale tretí či štvrtý rok (kto by si to pamätal…) pracuje v Los Angeles ako reklamný textár vo firme na výrobu blahoželaní. Hľadá tie správne slová, ktorými by potom niekto cudzí mohol vhodne vyjadriť lásku, uznanie, alebo napríklad tiež úprimnú sústrasť. Kariéra? Ani nie. Zato Summer do Tomovho života rozhodne prinesie čerstvý vietor. Mohlo by to byť grandiózne. Lenže Summer sa nechce viazať… A tak sa začínajú odpočítavať dni nekonvenčného „vzťahu“, ktorý pre Toma znamená všetko a pre Summer nezáväzný románik. A menšie či väčšie nezhody na seba nenechajú dlho čakať, ako už to tak býva, keď je jeden nenapraviteľný rojko a druhý cynik, ktorý neverí na osudovú lásku.

Ak vám nestačí fakt, že plnú hodinu a pol môžete sledovať ďalší zo skvelých výkonov Josepha Gordona-Levitta, ktorý vyzerá, že si ten svoj chlapčenský šarm zrejme zachová až do dôchodku, potom vám môže byť motiváciou napríklad to, že reklama tentokrát neklamala – toto naozaj je dokonale nevšedná romantická komédia. Neubránite sa – chytí vás za srdce a niečo z vás pekne vyžmýka. Možno tým skôr, že sa o to nijako prvoplánovo nesnaží.

Ak si nebudete istí, odkiaľ je vám povedomá Zooey Deschanel, mohlo by to byť zo starej, ale stále dobrej komédie Yes Man. Tam si len o rok skôr zahrala veľmi podobnú úlohu trochu nekonvenčnej krásky, ktorá vtedy zamotala hlavu Jimovi Carreymu. Geoffrey Arend a Matthew Gray Gubler sú naproti tomu pomerne nové tváre, no v úlohách Tomových najlepších kamarátov sa im darí. Škoda, že toho v scenári nemali viac – tých niekoľko hlášok, ktoré tu v rámci svojich kamarátskych prestreliek vypustia, bolo veľmi sľubných.

Režisér Marc Webb sa nezmazateľne zapísal do dejín kinematografie svojím Spider-Manom. To je určite obrovský míľnik, nenechajme ale v jeho tieni zapadnúť taký krásny debut (ide o jeho prvý celovečerný film, predtým režíroval hudobné klipy), akým 500 dní so Summer rozhodne je. Tomu filmu nič nechýba. Jedna roztomilá dvojica si rozohráva niečo, čo pravdepodobne skončí zlomeným srdcom – do toho množstvo vtipu a veľmi dojemný soundtrack, na ktorom sa podieľali také hudobné esá ako The Smiths, Regina Spektor či Simon & Garfunkel. Snáď sa pán režisér ešte niekedy vráti od superhrdinov k hrdinom romantickým… Iste by to stálo za to.

500 dní so Summer

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,2 % Hodnotenie redakce
Foto profimedia.cz, HBO

Réžia Marc Webb

Scénár Scott Neustadter, Michael H. Weber

Obsadenie Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloë Grace Moretz , Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Patricia Belcher

Dĺžka 95 min.

Rok 2009

HBO utorok 8. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC