Film / seriál

The Devil's Brigade

The Devil's Brigade
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Vojnových filmov o hrdinoch už bolo dosť a dosť. Čo tak pozrieť si raz film o poriadnych chlapoch, ktorí sa s ničím ani v najmenšom nepaprali?

Druhá svetová vojna patrí k najbrutálnejším a najkrvavejším konfliktom minulého storočia. Bojovali v nej radoví vojaci aj špeciálne jednotky profesionálov. Podobné bolo tzv. Diabolské komando – elitná kanadsko-americká jednotka, ktorej sa protivníci báli ako čert kríža, jemne povedané. Neboli to žiadni uhladení chlapci, ale neľútostní zabijaci, ktorí si však svoje nasadenie do boja museli najskôr vyvzdorovať. Výborná americká dráma vám predstaví trochu iných „nehanebných bastardov“, bez ktorých sa však nezaobíde žiadna armáda.

Známa šablóna

David L. Wolper kúpil práva na The Devil's Brigade v roku 1965, dlho pred nakrúcaním ďalšieho slávneho filmu The Dirty Dozen (1967). Napriek tomu sa porovnávaniu týchto filmov nedá vyhnúť. Jednotlivé obrazy sú v oboch prípadoch rozdelené do štyroch fáz: (1) skupina ne-dobrých armádnych zločincov je „naverbovaná“ na samovražednú prácu; (2) silný veliaci dôstojník ich potom počas drsného výcviku formuje ku svojmu obrazu a počas toho sa všetci dôkladnejšie zoznamujú a učia sa spolupracovať; (3) potom prichádza ukážka ich schopností v akcii; (4) a nakoniec samotná drsná misia, v ktorej príde o krk slušné množstvo ľudí, ideálne aj veliaci dôstojník.

– Aké je vaše meno, vojak?
– Číslo dva, pane!

Súperiaci spojenci

Aj keď môžu oba tieto filmy pôsobiť ako dvojčatá, sú medzi nimi zásadné rozdiely a ten hlavný v tom, že The Dirty Dozen dopĺňa dejovú šablónu o trochu humoru (nie vždy úplne na mieste), kým The Devil's Brigade, priznane inšpirovaná skutočnými udalosťami, sa snaží držať faktov. Ďalší rozdiel, ktorý výrazne ovplyvňuje atmosféru a celkové vyznenie filmu, je napätie medzi kanadskou a americkou časťou tímu. Vojaci sú samozrejme hrdí na svoje rodné krajiny, vzájomné podpichovanie na seba nenechá dlho čakať a práve rivalita a súťaživosť ich ženú k lepším a lepším výsledkom. Udalosti tak môžu plynule gradovať a konanie postáv nie je samoúčelné.

Testosterón, kam sa pozrieš

Lenže Nehanební bastardi sú proste len jedni a ich filmoví predchodcovia nemajú onen tarantinovský švih, ľahkosť a humor. S čím však nezaostávajú, je herecké obsadenie a charizma drsných pánov s ostro rezanými rysmi. Čo už, mužom uniformy jednoducho pristanú.

The Devil's Brigade poteší hlavne milovníkov vojnových drám. Dnešnú akčnú nakladačku od toho nečakajte, ale klasickú filmárčinu áno. Miestami sa nehovorí vôbec, niekedy sú vojenské frázy akosi príliš vojenské, ale aj tak má tento drsný svet svoje zvláštne čaro.

The Devil's Brigade

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, Film+

Réžia Andrew V. McLaglen

Scénár William Roberts

Obsadenie William Holden, Cliff Robertson, Vince Edwards, Michael Rennie, Andrew Prine, Dana Andrews, Claude Akins

Dĺžka 127 min.

Rok 1968

Film+ pondelok 3. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC