Film / seriál

Sherlock – Superman medzi detektívmi

Sherlock – Superman medzi detektívmi
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Asi len ťažko budeme hľadať známejšieho detektíva, než je postava Sherlocka Holmesa. Rovnako tak ťažké je nájsť seriál lepší ako Sherlock.

Najslávnejší detektív všetkých čias sa dočkal mnohých filmových i seriálových podôb, ale tá, v ktorej mu kúsok seba vtlačil Benedict Cumberbatch, patrí ku skutočným vrcholom. Keď scenáristické duo Mark Gatiss a Steven Moffat prišlo s nápadom zasadiť Sherlockove prípady do súčasného Londýna, kdekto krútil hlavou.

Záverečná séria plná zvratov ponúka stále rovnako ironického Sherlocka, akého všetci zbožňujeme

Detektíva z Baker Street už bolo až-až, tu predsa nie je čo objavovať, najmä po filmovom trháku Guya Ritchieho z roku 2009, kde hlavnú rolu maniakálneho vyšetrovateľa stvárnil neodolateľný Robert Downey Jr. Páni si však tvrdohlavo stáli za svojím a dokázali k natáčaniu presvedčiť okrem Cumberbatcha aj ďalšiu hereckú hviezdu, Martina Freemana. Dnes môžeme blažene konštatovať – vďaka bohu!

Moderna aj tradícia

Novodobý geniálny sociopat a vojnový veterán z Afganistanu spustili v roku 2010 doslova sherlockovskú mániu. Miniséria obsahujúca štyri série slávila rovnaké úspechy ako najväčšie hollywoodske trháky. Cumberbatch sa stal asi najznámejším britským hercom a v prípade Freemana sa fanúšikovia delia na „sherlockovcov“ a „hobitovcov“. Seriál z predlohy sira Arthura Conana Doyla samozrejme vyberá hlavne tie najznámejšie prípady, ale okrem časovej aktualizácie sa veľmi verne drží kníh. Lenže keď použijete modernú grafiku, technické vychytávky, skvelú hudbu a dvoch geniálnych hercov, plus samozrejme nezameniteľné londýnske exteriéry, dostanete geniálny koktail zábavy a napätia, na ktorom sa stanete závislí ako Sherlock na kokaíne.

3+1

Prvé tri série sa držia hlavne detektívneho žánru a neustáleho boja medzi Sherlockom a šialeným profesorom Moriartym, mimochodom skvelo zahraným Andrewom Scottom. Posledná, štvrtá séria je však iná. U niektorých fanúšikov najmenej obľúbená, pretože sa sústredí hlavne na rodinné vzťahy Sherlocka. Šesť Železných dám, Skomierajúci detektív a Posledný prípad miestami pripomínajú kokaínový trip a vy ste v neustálom napätí, pretože si nie ste istí ničím a nikým. Netušíte, čo je len Sherlockova vízia a čo je pravda. Aj tak sa ale o Sherlockovi ako o človeku z mäsa a kostí dozviete asi najviac. Pochopíte, prečo sa radšej stráni ľudí, prečo sú jeho vzťahy s bratom, aké sú a že onen distingvovaný génius má tiež emócie, ba čo viac, má srdce! Tiež priateľstvo s doktorom Watsonom urobí niekoľko kotrmelcov. Snáď sa nedopustíme veľkého spojleru, keď prezradíme, že doktor nakoniec stojí pri svojom priateľovi aj v tých najťažších skúškach (čo sa dá celkom dobre predpokladať už od prvej série).

Rozporuplný záver

A aj keď ide o geniálny seriál, ani my sa v tejto sérii nemôžeme ubrániť občasným rozporuplným pocitom. Je to pecka, to áno, ale naozaj chceme vidieť Sherlocka v situáciách, kedy je v koncoch a bezmocný, aspoň na pár sekúnd? Nespočíva jeho genialita a tiež neodolateľná príťažlivosť práve v tom, ako je vždy arogantne nad vecou? Odpovedať si budete musieť sami. Ale či už budete, alebo nebudete mať drobné výhrady, rozhodne ide o top seriál.

Benedict Cumberbatch

Benedict Cumberbatch sa vďaka Sherlockovi preslávil po celom svete. Ale jeho filmografia bola bohatá už predtým. Úspechy slávil od začiatku svojej kariéry na divadelných doskách. Dnes hrá v trhákoch ako Doctor Strange, seriáli Patrick Melrose a nadaboval draka Smauga v Hobitovi.

Zaujímavosť

Benedict Cumberbatch je vzdialene príbuzný s tvorcom postavy Sherlocka Holmesa sirom Arthurom Conanom Doyleom. Majú spoločného prapra… pradeda Jána z Gentu.

Pozrite si aj

Sherlock a Watsonová

Seriál sa odohráva v New Yorku a namiesto doktora Watsona tu je doktorka Watsonová. Ďalší z množstva podarených adaptácií britskej klasiky v americkom háve predstavuje zábavný, ale tiež veľmi inteligentný seriál, v ktorom excelujú Jonny Lee Miller a Lucy Liu.

Sherlock Holmes

Keď sa do niečoho pustí Guy Ritchie, je z toho neuveriteľná akčná jazda plná skvelého humoru. A Ritchie nesklamal ani tentoraz. Navyše okrem Roberta Downeyho Jr. si tu zahral ďalší hollywoodsky krásavec a skvelý herec Jude Law.

Sherlock / 4. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 88,3 % Hodnotenie redakce
Foto AXN, Profimedia.cz

Réžia Paul McGuigan, Euros Lyn, Toby Haynes

Scénár Mark Gatiss, Steven Moffat

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Loo Brealey, Rupert Graves, Zoë Telford, Vinette Robinson

Dĺžka 4 × 88 min.

Rok 2010

AXN streda 28. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC