Film / seriál

…ten doktor je nejaký zvláštny

…ten doktor je nejaký zvláštny
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Komiks je relatívne špecifický žáner. Ešte nedávno sa pohyboval skôr na okraji záujmu filmových tvorcov. Až na výnimky, ako bol Batman alebo Blade, totiž nemali štúdiá často dôveru v ziskovosť. To sa ale mení. Aj preto sa vlani ukázal divákom asi najdivnejší zo všetkých divných – Doctor Strange.

P osledných niekoľko rokov sa zdá, že filmové štúdiá chrlia jeden komiksový film za druhým. Prevažná väčšina z nich sa však stále teší veľkej obľube filmových fanúšikov, takže sa niet čo diviť. Na jeseň 2016 sa v kinách objavil aj dlho očakávaný Doctor Strange a fanúšikov rozhodne nesklamal. A tak sa aj jeho predstaviteľ Benedict Cumberbatch stal neoddeliteľnou súčasťou filmového vesmíru Marvel, rovnako ako už predtým napríklad Robert Downey Jr. alebo Chris Hemsworth.

Geniálny, arogantný a slávny neurochirurg Stephen Strange má, rovnako ako mnoho filmových lekárov pred ním, pocit, že je nedotknuteľný, nezničiteľný a úplne unikátny. Jeho život sa ale zmení po strašnej dopravnej nehode, ktorá mu prakticky úplne vyradí ruky z prevádzky. Keď ho západná medicína nedokáže vyliečiť, snaží sa Stephen nájsť riešenie inde. Vydá sa tak na tajné a posvätné miesto s názvom Kamar-Taj a podarí sa mu dostať do starodávneho chrámu, ktorý je zároveň školou a centrom obrany Zeme pred čistým zlom.

Doktor Strange sa aj napriek svojej nie práve dokonalej osobnosti stane jedným z najlepších učeníkov v histórii Kamar-Taj. Stane sa dokonca takým zručným kúzelníkom, že Prastará má často obavy, aby sa Strange nevydal na scestie. Tieto obavy sú ešte umocnené tým, že Stephen má mnoho podobných čŕt ako hlavný zloduch – Kaecilius. Okrem možnosti prakticky neobmedzenej moci, musí Doktor bojovať aj so svojím vlastným životom. Celý výcvik totiž podstupuje najmä preto, aby mohol pokračovať v tom jedinom, čo si v živote váži, teda v lekárskej kariére.

Dej filmu vychádza z marvelovskej série. Prvýkrát sa komiks fanúšikom predstavil v 1963 a odvtedy si budoval pevnú fanúšikovskú základňu. Vďaka téme, ktorá bola aj na marvelovské pomery dosť psychedelická, sa v priebehu 70. rokov často špekulovalo o tom, že je celá skupina tvorcov okolo Stana Leeho a Stevea Ditka neustále pod vplyvom drog. Tieto obvinenia ale všetci autori svorne popierali a odkazovali len na fascináciu východným mysticizmom a vesmírom.

Vo filmovom spracovaní sa niektoré aspekty deja a niektoré postavy odkláňajú od komiksovej predlohy. Najvýraznejší rozdiel je vidieť v postave Prastarej. V predlohe sa jedná o budhistického mnícha. Vo filmovej verzii postavu stvárnila Tilda Swinton, vďaka tomu bolo štúdio ešte pred uvedením filmu vystavené kritike zo strany fanúšikov. Táto kritika ale postupne odznela, najmä preto, že Swinton stvárnila postavu prastarej učiteľky viac ako úctyhodne. Z ostatných hercov stojí za zmienku určite aj predstaviteľ hlavnej postavy Benedict Cumberbatch. Kvôli nemu muselo štúdio dokonca posúvať natáčanie aj premiéru filmu. Postavu hlavného „záporáka“ zosobnil Mads Mikkelsen, ktorý sa mal objaviť už v predchádzajúcom filme od Marvelu.

Doctor Strange je určite film ktorý stojí za pozretie v prípade, že je divák pripravený na poriadny komiksový zážitok. Základnou myšlienkou celého doktorovho príbehu je totiž fakt, že svet je plný kúziel a ak ste odhodlaní a máte správny prsteň, neexistuje takmer nič, čo by ste nemohli zvládnuť – od ohýbania sveta v alternatívnej dimenzii, proti ktorému je Počiatok slabý odvar, cez vykúzlenie zbraní až po lietanie s pomocou plášťa s vlastnou osobnosťou. 

Doctor Strange

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Scott Derrickson

Scénár Scott Derrickson, Christopher Cargill

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Michael Stuhlbarg, Benedict Wong

Dĺžka 115 min.

Rok 2016

HBO streda 5. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC