Film / seriál

Romanca s tónmi barového klavíra a kvapiek dažďa

Daždivý deň v New Yorku – americká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

New Yorku sa žiadne iné miesto na svete nevyrovná. Toľko úzkosti, nevraživosti a paranoje sa nikde inde nenájde.

Tento film si na svoje uvedenie do distribúcie počkal trochu dlhšie. V poradí a 51. film Woodyho Allena totiž dostihli dozvuky jeho predchádzajúcej aféry, v ktorej režisér čelil obvineniu zo zneužitia svojej adoptívnej dcéry. Dielo bolo v spojených štátoch stiahnuté z distribúcie, niektorí z hercov účinkujúcich vo filme sa dokonca od Allena symbolicky dištancovali tým, že svoje honoráre venovali na charitu. Nič z toho však neuberá filmu na jeho kvalitách.

Mali ste ženy pre potešenie, alebo pre rešerše?

Vlastný príbeh je celkom prostý. Mladučký študentský pár sa rozhodne navštíviť New York a užiť si romantický víkend so všetkým, čo k nemu patrí. Prečo nie, Gatsby (Timothée Chalamet) práve vyhral v pokri nejaké peniaze a naivná Ashleigh (Elle Fanning) potrebuje urobiť do školského časopisu rozhovor so slávnym americkým režisérom. Lenže pôvodné plány na spoločnú večeru v hoteli a potulky po baroch, v ktorých je ešte stále možné začuť živé piano a skladby Irvinga Berlina rýchlo vezmú za svoje. Ashleigh takmer obratom pohltí kúzlo filmového sveta. 

V rýchlom slede absolvuje sériu komických eskapád, ktoré ju od Gatsbyho oddelia. Tu sa snaží pomôcť slávnemu režisérovi (Liev Schreiber) vymaniť sa z jeho teatrálnych depresií, tu zase utešuje scenáristu (Jude Law) pristihnuvšieho manželku pri nevere, inokedy sprevádza slávneho herca Diega Lunu (Diego Luna:)) na večierok a k nemu domov… Beznádejne romantický Gatsby sa medzitým osamelo túla uličkami New Yorku, kde vyrástol, stretáva starých známych, sleduje, ochutnáva a glosuje New York a jeho obyvateľov. Predovšetkým sa však snaží vyhnúť svojej rodine a snobskému večierku, ktorý organizuje jeho matka. Netreba dodávať, že veci sa nakoniec usporiadajú úplne inak, než si naši hrdinovia predstavovali.

Tento film je typicky allenovský. Obsahuje všetko, na čo sme uňho zvyknutí. Iskrivé a vtipné dialógy, uveriteľné, dojemné, sympatické aj komické figúrky a tiež primeranú porciu nostalgie. Ironický náhľad na vlastnú brandžu tentoraz vyvažuje veľká dávka láskavosti, ktorú režisér venoval svojmu rodnému mestu a jeho obyvateľom, „tým zvláštnym bytostiam, ktoré milujú pochmúrne nebo, rachot taxíkov namiesto vtáčieho spevu a smog namiesto rosy“. 

Timothée Chalamet

Táto novo vychádzajúca herecká hviezda (25) vyrastala rovnako ako hrdina filmu Daždivý deň v New Yorku na Manhattane. Pochádza z umelecky založenej rodiny, ktorá má k divadlu a filmu blízko. Timothée absolvoval prestížnu umeleckú Fiorello H. LaGuardia High School v New Yorku. Väčšina divákov ho prvýkrát zaznamenala v Nolanovom veľkolepom sci-fi Interstellar v úlohe syna Matthewa McConaugheyho. V roku 2017 bol nominovaný na Oscara za rolu mladíka Elia v dráme Daj mi tvoje meno.

Daždivý deň v New Yorku 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,7 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema, Profimedia.cz

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Timothée Chalamet, Elle Fanning, Liev Schreiber, Suzanne Smith, Olivia Boreham-Wing, Ben Warheit, Griffin Newman

Dĺžka 95 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD utorok 16. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC