Film / seriál

Nolanova rodinná vesmírna odysea

Interstellar

Keď sa náš čas na Zemi chýli ku koncu, je skupina výskumníkov poverená najdôležitejším poslaním v ľudských dejinách – cestou za hranice našej galaxie, pri ktorej má za úlohu nájsť medzi hviezdami pre ľudstvo nový domov.

Keď sa spýtate partnerky Christophera Nolana a producentky filmu Emmy Thomas, o čom Interstellar je, nezačne hneď hovoriť o kozmických lodiach a putovaní medzi hviezdami do nehostinných cudzích svetov. „Pre mňa je to hlavne o neuveriteľnej ľudskej túžbe po dobrodružstve a objavovaní nových svetov. Film nastoľuje veľa závažných otázok, ale v konečnom dôsledku je to príbeh o rodine a medziľudských vzťahoch.“ Hlavnými postavami filmu Interstellar sú teda členovia jednej rodiny. Sestra a brat Murph a Tom (Mackenzie Foy a Timothée Chalamet, neskôr Jessica Chastain a Casey Affleck), ich dedko Donald (John Lithgow) a ich otec Cooper (Matthew McConaughey).
Príbeh filmu Interstellar začína na Zemi. Lenže vo vízii Jonathana a Christophera Nolanovcov v nepríliš vzdialenej budúcnosti naša planéta prechádza krízou. Tú inšpirovali série katastrofických prachových búrok v 30. rokoch minulého storočia, kedy sa v období veľkej hospodárskej krízy nad americkými prériami preháňali mračná prachu dusiace život. Aj vo filme búrky ničia úrodu a problémom začína byť, ako všetkých uživiť.
Ale stále zostáva nádej. Tímu vedcov sa podarilo objaviť červiu dieru – akýsi tunel časopriestorom – ktorá by mohla umožniť cestovanie na nepredstaviteľné vzdialenosti. V snahe nájsť mimo našu slnečnú sústavu potenciálne obývateľné planéty, nový domov, je zahájená misia Lazarus. Loď už bola postavená a Cooper je jediný, kto s ňou dokáže lietať. Ale s pilotovaním lode na misii, ktorá má zachrániť budúcnosť jeho detí, sa spája aj riziko, že ich už nikdy neuvidí.
Pre samotného Nolana, rodiča štyroch detí, je tento film veľmi osobný: „Premýšľam o množstve vecí – ako sami seba definujeme a kým vo vesmíre sme – ale pre mňa je to hlavne o úlohe otca. To, že sú tieto myšlienky postavené do popredia, robí z filmu skutočný príbeh a nie len samoúčelné predstavenie o vesmírnych živloch.“

Nolan a scifi

Prvý menší výlet do žánru sci-fi Christopher Nolan podnikol vo svojom autorskom blockbusteri Počiatok (2010) o mužovi, ktorý dokáže ukradnúť cenné tajomstvá z hĺbky podvedomia počas snenia. Vo filme má však traumatizovaný hrdina v podaní Leonarda DiCapria za úlohu jednu myšlienku vo sne nie ukradnúť, ale vnuknúť. Vizuálne spektakulárne a hviezdne obsadené dobrodružstvo získalo pred piatimi rokmi štyri Oscary.

Aký je Christopher Nolan režisér?

Producentka a manželka Emma Thomas: „Na pľaci je skoro vždy veľmi pokojný. Má všetko v hlave – do tej miery, že dokáže odpovedať komukoľvek, či už sa ho na tú najnepatrnejšiu podrobnosť pýta herec, alebo niekto zo špeciálnych efektov.“
Herečka Anne Hathaway: „Má vždy pravdu. Ale nemusí ju mať. Môžete sa ho pýtať, môžete prichádzať s vlastnými nápadmi, vlastným názorom. Na niekoho, kto toho podľa mňa toľko vie, je mimoriadne veľkorysý a zábavný. Chris človeka na pľaci síce nevoľká, ale rozmaznáva ho.“

Čím je Nolan špecifický?

Christopher Nolan je raritou medzi súčasnými režisérmi. Hoci točí filmy pre veľké štúdiá, očividne sa mu darí uchovať si značnú tvorivú slobodu – napriek tomu, že používa techniky, ktoré sa líšia od súčasných trendov. Nenatáča digitálne, ale na klasický film – jeho obľúbený formát je IMAX – a strihá negatív. Nenatáča vo formáte 3D, ani do neho filmy neprevádza. Vyhýba sa kľúčovaniu a celoplošným digitálnym efektom.

Ťažká realita

Nolan sa snažil vytvoriť pre hercov čo najreálnejšie prostredie. Páčky na ovládacích paneloch vesmírnej lode boli funkčné. Na Cooperovej farme sa naozaj pestovalo obilie. A so zmyslom pre realizmus boli vyrobené aj skafandre. „Hercom určite nejaký čas trvalo, než si zvykli mať tie skafandre celý deň na sebe. Sú ťažkopádne, ich súčasťou je ťažký dýchací prístroj na chrbte a ťažká helma. Každý v nich je asi o 9 až 13 kíl ťažší,“ upozorňuje návrhárka kostýmov Mary Zophres. Anne Hathaway skafander opísala aj ako „klaustrofobický“.

 

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC zde.

Interstellar

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,1 %
Foto HBO

Réžia Christopher Nolan

Obsadenie Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Mackenzie Foy, Wes Bentley, David Gyasi, Michael Caine, Casey Affleck, John Lithgow, Ellen Burstyn, Elyes Gabel, Topher Grace, Leah Ca

Dĺžka 169 min.

streda 6. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC