Film / seriál

Pamätám si úplne všetko

Pamätám si úplne všetko
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

To jediné leto, kedy sa svet obráti hore nohami… Oceňovaná vzťahová dráma Daj mi tvoje meno rozpráva o milostnej iniciácii sedemnásťročného mladíka s o niečo starším mužom v malebnej talianskej vile počas 80. rokov.

Bola to láska na prvý pohľad. Producent Peter Spears dostal román debutujúceho spisovateľa egyptského pôvodu Andrého Acimana do rúk ešte pred jeho oficiálnym vydaním v podobe obťahov z tlačiarne. Okamžite sa do knihy Daj mi tvoje meno zamiloval. Lyrický a otvorený opis milostného vzplanutia medzi dospievajúcim Eliom a študentom jeho otca ho zasiahol jednak svojimi literárnymi kvalitami, jednak tým, že je sám gay. Na projekte sa neskôr zišli filmári tej istej orientácie – Spearsov producentský kolega Howard Rosenman, autor scenára James Ivory a režisér Luca Guadagnino.

Klasik Ivory, podpísaný so svojím partnerom, producentom Ismailom Merchantom, pod slávnymi filmovými drámami ako Izba s vyhliadkou, Rodinné sídlo či Súmrak dňa, mal Daj mi tvoje meno režírovať spolu s Guadagninom, ktorý do projektu pôvodne nastúpil hlavne ako poradca cez lokácie. Nakoniec sa film pre Guadagnina v pozícii režiséra stal zavŕšením jeho „trilógie túžby“, rozohranej filmami Moje meno je láska (2009) a Oslnení slnkom (2015).

Táto láska je skrátka nastálo

Daj mi tvoje meno sa odohráva v lete 1983 vo vile v severotalianskej Lombardii a v jej okolí. V krásnom starom dome býva Elio so svojimi rodičmi. Eliov otec, profesor archeológie, pozve do vily na prázdninový pobyt dvadsaťštyriročného Olivera, aby mu pomáhal s akademickou prácou. Mladík z prítomnosti nového podnájomníka spočiatku žiadnu radosť nemá – tým skôr, že mu musí postúpiť svoju izbu. Ako introvert sa venuje hlavne čítaniu, hraniu na klavír a svojej priateľke Marzii. Napriek tomu ho Oliver záhadne priťahuje… Počas dlhých spoločných prechádzok po okolí to medzi oboma mužmi začne silno iskriť – a je len otázkou času, kedy Elio s Oliverom aj napriek svojmu doterajšiemu heterosexuálnemu smerovaniu podľahnú doposiaľ nepoznanej túžbe.

Hoci Guadagnino uvažoval obsadiť hlavné postavy gaymi, ako by sa aj ponúkalo, nakoniec vybral heterosexuálov – a to bez castingu, len na základe svojho režisérskeho „čuchu“. O Timothéeovi Chalametovi (Elio) mal jasno od chvíle, kedy ponuku natočiť Daj mi svoje meno prijal, do Armieho Hammera sa podľa svojich slov zamiloval hneď, ako ho videl vo filme Sociálna sieť. Obaja herci si navzájom sadli natoľko, že sa z nich stali dobrí priatelia.

Daj mi tvoje meno stojí na dokonalej evokácii vnútorných hnutí oboch postáv aj na starostlivom zachytení atmosféry 80. rokov. Thajský kameraman Sayombhu Mukdeeprom (aj vďaka jeho magickým vizuálom získal film Strýko Búnmí Zlatú palmu v Cannes) balí nehybnú prázdninovú náladu, spaľujúce lúče letného slnka i prítmie vily do dlhých, starostlivo choreografovaných záberov. Dôležitú úlohu má vo filme aj soundtrack, ktorý kurátoroval sám Guadagnino. Tri piesne dodal pesničkár Sufjan Stevens; za jednu z nich, Mystery of Love, bol nominovaný na Oscara.

Timothée Chalamet

Mladý herec pôvodom z Manhattanu sa pôvodne chcel stať profesionálnym futbalistom, ale počas štúdií na umeleckej strednej škole zmenil cieľ. Upozornil na seba v seriáli Homeland a malou rolou syna v sci-fi Interstellar. Po prelomovom výkone v Daj mi tvoje meno zažiaril v ďalšej vzťahovej dráme Beautiful Boy.

Zaujímavosti

Film bol nominovaný na štyri Oscary. Svoju nomináciu za scenár premenil klasik James Ivory, ktorý sa tak v 89 rokoch stal vôbec najstarším držiteľom Oscara.

Obaja herci v hlavných úlohách, Timothée Chalamet a Armie Hammer, mali v zmluvách klauzuly zakazujúce nahotu pred kamerou. Absencia explicitných scén citlivo rozprávanému filmu pravdepodobne prospela.

Pozrite si aj

Single Man

Profesor Falconer po smrti svojho dlhoročného partnera túži zomrieť. Zachráni ho okúzlenie sympatickým študentom? Režisérsky debut módneho návrhára Toma Forda s Colinom Firthom v hlavnej úlohe.

Milk

Životopisný film podľa osudov politika a skutočného aktivistu za práva gayov Harveyho Milka sa odohráva v San Franciscu 70. rokov. Sean Penn získal za stvárnenie titulnej úlohy Oscara.

Daj mi tvoje meno

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Luca Guadagnino

Scénár James Ivory

Obsadenie Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel, Victoire Du Bois, Elena Bucci

Dĺžka 130 min.

HBO pondelok 15. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC