Film / seriál

Pravda, alebo lož?

Seriál z právnického prostredia Bremeno pravdy
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Právnické povolanie je záslužné, keď ste si istí, že hájite pravdu a nefalšované hodnoty. Ale môžete si byť naozaj istí?

Seriál z právnického prostredia Bremeno pravdy sa opäť púšťa na tenký ľad, alebo možno skôr do temných vôd advokácie. Tentokrát výnimočne nejde o americkú produkciu, ale o kanadskú, takže sa na obrazovky dostávajú (pre nás) menej známe herecké tváre. Aj keď na druhú stranu treba povedať, že Kristin Kreuk, predstaviteľka hlavnej hrdinky právničky Joanny Chang, úplným nováčikom na poli televíznych seriálov nie je. Našťastie nezapadla do škatuľky tuctových pekných tváričiek a ani v prípade tejto úlohy to nie je inak.

Seriál z kanadskej produkcie, ktorý je o ľuďoch so všednými (a hlavne uveriteľnými) problémami

Joanna prichádza do nového prostredia, do advokátskej kancelárie vo Winnipegu, kde sa ujíma zdanlivo jednoduchého prípadu. Postupne však zisťuje, že sa z advokátky stáva tak trochu vyšetrovateľkou a zaplieta sa stále viac s korporáciami, hackermi i aktivistami. Do toho si musí riešiť ešte aj rodinné vzťahy, ktoré sú veľmi vzdialené slovám ako pohoda či idyla.

Seriálová Erin Brockovich

Postava Joanny má síce patričné vzdelanie, ale svojou počiatočnou naivitou a následným zapálením vo všeličom pripomína dnes už legendárny príbeh Erin Brockovich. Pohybuje sa vo svete, ktorému vládnu skôr muži, a naráža stále na nezrovnalosti, ktoré mali zostať naveky pochované. Joanna je však idealistka, ktorá predsa neštudovala práva preto, aby sa stala spoločníčkou vo veľkej firme a vozila sa v luxusnom aute. Verí, že jej práca má zmysel.

A zmysel má aj samotný seriál, kde hlavnej hrdinke veríte každé slovo, gesto či pohyb. Nepotrebujete exkluzívne kulisy honosných mrakodrapov a módne kreácie vyhlásených módnych domov. Len spoločne s hlavnou hrdinkou kráčate po hrebeňoch príbehu. Bremenu pravdy sa nedá uprieť dobrý scenár ani poctivá filmárčina. Síce sa tu tiež žongluje s korporátnymi financiami a ciframi, o ktorých si väčšina z nás môže nechať akurát tak snívať, ale celkovo je seriál zameraný skôr na každodennosť, na rutinu a život ľudí na menšom meste. Teenageri snívajú o vysokých školách, rodičia bojujú s ich rebelstvom a často aj sami medzi sebou v manželstve. Každý život je jednoducho malá dráma a dokopy ich všetkých spojí ekologická katastrofa, za ktorú zdanlivo nikto nenesie zodpovednosť. A to je to, čo sa Joanna snaží zmeniť.

Seriál zdanlivo ničím zvláštnym nevyniká a pôsobí veľmi civilne. Ale to je možno paradoxne jeho najväčšia devíza. Akciou nabitých seriálov sú mraky, tých, ktoré sa tvária exkluzívne a vodia divákov medzi „lepšie vrstvy“, tiež. Ale seriálov o obyčajných ľuďoch so všednými (a hlavne uveriteľnými) problémami je pomenej. A to je dôvod, prečo stojí za to začať Bremeno pravdy sledovať. Nie kvôli hereckým hviezdam, ale kvôli rozprávaniu a príbehu.

Seriál z kanadskej produkcie zaujme svojím pokojom a obyčajnosťou. Možno to znie podivne, ale v dnešnej akciou a emóciami preexponovanej televíznej a filmovej tvorbe ide o príjemné osvieženie.

Kristin Kreuk

Kristin Kreuk je kanadská herečka, ktorá sa preslávila predovšetkým v seriáloch. Pochádza z nehereckej rodiny. Sama vyštudovala psychológiu, ale vždy ju lákalo divadlo, a tak navštevovala aspoň dramatické krúžky. Prvú príležitosť dostala v seriáli Edgemont (2000). Preslávil ju však seriál o dospievajúcom Supermanovi Smallville (2001–2011), kde hrala postavu Lany Lang. Potom nasledoval seriál Kráska a zviera (2012–2016).

Zaujímavosť

Peter Mooney, ktorý hrá parťáka právničky Joanny sa spoločne s Kristin Kreuk objavil aj v jednej z epizód seriálu Kráska a zviera.

Pozrite si aj

Dobrá manželka

Aké to je, vracať sa späť do konkurenčného prostredia právnických firiem, vie veľmi dobre Alicia Florrick, ktorá chcela byť hlavne dobrou manželkou a matkou. Škandály a podvody jej muža ju však donútia postaviť sa na vlastné nohy a začať si budovať kariéru úspešnej právničky.

Kravaťáci

Jeden z najúspešnejších seriálov z právnického prostredia posledných rokov približuje prostredie veľkých právnických firiem. Seriál má skvelý scenár aj herecké obsadenie. Môžete sa tešiť na svižné dialógy, sarkazmus, veľa filmových odkazov, zaujímavé prípady, intrigy a samozrejme milostné pletky.

Bremeno pravdy 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Jordan Canning, James Genn…

Scénár Brad Simpson, Renée St. Cyr

Obsadenie Peter Mooney, Kristin Kreuk, Jessica Matten, Star Slade, Nicola Correia-Damude…

Dĺžka 10 × 44 min.

AXN piatok 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC